Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Pártok a padban

"Politikától fertőződött az iskola. Kormánypárti és ellenzéki politikus mondott beszédet a szentesi gimisek előtt, de mindkét tábor képviselője megjelent a szegedi összevonásból született általános iskola tantestületi értekezletén is. Mintha az átkos ötvenes években lennénk."
Politikától fertőződött az iskola. Kormánypárti és ellenzéki politikus mondott beszédet a szentesi gimisek előtt, de mindkét tábor képviselője megjelent a szegedi összevonásból született általános iskola tantestületi értekezletén is. Mintha az átkos ötvenes években lennénk. Akkor vörös terítős asztalhoz ültették az egyetlen párt titkárát. Most meg?

Percemberkék jövés-menéséről szólt a szocialista polgármester, a kormány megszorításait okolta az iskola-összevonásért és igazgatóváltásért a megyei közgyűlés fideszes elnöke a szentesi tanévnyitón. A diákok feje fölött röpködő riposztok okozta feszültségben az élet újabb drámai helyzetet produkált. A konferálással megbízott gólya elfelejtette megadni a szót az új igazgatónak, aki a bakit nagy hirtelen politikai szándékossággal magyarázta, s csak a kérdőre vont kamasz magyarázata után tartotta hihetőnek a lámpaláz miatti véletlent. A srácnak talán nem kell jelentést írnia apja-anyja párthovatartozásáról. Mindenesetre a pártkatonák szónoklataitól terhelt tanévnyitó, vagy az igazgatóváltás körüli hangulat semmiképpen sem egy szabad gondolkodásáról ismert iskolát, vagy a demokrácia fogalmát juttatja eszünkbe.

Nem a tanévnyitóra, hanem az összevont tantestületi értekezletre hívták meg a körzet szocialista és fideszes képviselőjét a három kis suliból összegyúrt, így naggyá lett szegedi általános iskolába. Ott a politikusok a tanároknak mondtak ilyet és olyat. Úgy is fogalmazhatnánk, ők azokat a tanárokat igyekeztek befolyásolni véleményükkel, akik úgy érezték, jobb meghívni maguk közé az iskola-összevonásban érintett két városrész képviselőjét, mert ugye: „sose lehessen tudni..."

Iskolapadba kéne ültetni a pártokat és a politikusokat, de valamiféle demokrácia-suliban. Hogy megtanulják: ha az iskolát a manipulálás terepévé teszik, az rövid, de hosszú távon is visszaüt. Főleg, ha az alantas akciót pénzelvonás terheli. Mert bár a gyereklétszám csökkenése mögé bújik a mostani nagypolitika, de valójában arról van szó, hogy a központi döntéshozók a múlt évhez képest idén húszezer forinttal kevesebbet költenek egy-egy kisgyerek okítására. Ez pedig karcsúsításra, összevonásra, elbocsátásra kényszeríti az anyagiakban amúgy is szűköldködő helyieket. S e kényszer hat, független az önkormányzat színezetétől, a helyi pártfölállástól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államfő szava

"A köztársasági elnök nemcsak hallgatással, hanem időzített megszólalásaival óvja hitelességét.… Tovább olvasom