Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Roncsautó az utcán

"Most már nem lehet kinn hagyni a roncsautót az utcán: ezt mondták Csongrádon, amikor elkezdtek dolgozni a városban a közterület-felügyelők. Egy nagyvárosi ember számára ez a megjegyzés szinte értelmezhetetlen. Csongrádon eddig nem voltak közterület-felügyelők?"
Most már nem lehet kinn hagyni a roncsautót az utcán: ezt mondták Csongrádon, amikor elkezdtek dolgozni a városban a közterület-felügyelők. Egy nagyvárosi ember számára ez a megjegyzés szinte értelmezhetetlen. Csongrádon eddig nem voltak közterület-felügyelők? Eddig előfordulhatott, hogy valaki kinn tartotta a roncsot az utcán? Aki megnézi, hogyan védik nálunk a közterületet, és mekkora a tolerancia a szabálytalanul parkoló autósok iránt, arra döbben rá, hogy ez egy hatalmas és sokszínű ország: nagyon nagyok a távolságok megyén belül is.

A tizennyolcezres Csongrádhoz közeli, harmincezres Szentesen nemrég több autót is lehetett látni belvárosi parkolóhelyeken, hátsó ablakukon cetlivel: „eladó". Az újságíró érdeklődésére azt mondták a közterület-felügyelők, hogy nem tudnak mit tenni, csak akkor vitethetik el ezeket a kocsikat, ha nincs érvényes műszakijuk. Amikor a cikk megjelent, az egyik autót mégis elvitte a tulajdonosa – rájött arra, hogy amit tett, az ugyan törvényes, de nem etikus.

Hódmezővásárhelyen 48 ezer 330-an élnek, itt régóta működik közterület-felügyelet, sőt fizetős parkolóhelyek is vannak. Olykor előfordul, hogy a kórházhoz nem tud bejutni a mentő a bejárat körül álló kocsik miatt. A szomszéd utcában vannak parkolóhelyek, de ott fizetni kell. A kórháznál nem kell – viszont kinn van a „várakozni tilos" tábla. A kapitányságon azt mondták, hogy tekintettel a speciális helyre, a rendőrök mindig mérlegelnek a bírság kiszabása előtt. Ott szinte mindig lehet látni tilosban parkoló kocsit, pedig aki súlyos beteget hoz, bemehet vele a kórházba, csak várnia nem szabad odabenn. Vásárhelyen azt tervezik, külön bejáratot építenek a mentőnek.

A mintegy százhatvanezres Szegeden viszont pórul jár, aki tilosban hagyja az autóját, vagy a parkolójegyének lejárta után is otthagyja a kocsit, mert jön a „pók", és elviszi, akkor is, ha babaülés van benne. A figyelmetlen anyuka csecsemővel a kezében mehet a telephelyre, kiváltani az autóját, és jó, ha ilyenkor legalább tízezer forint van nála. A rendszer olajozottan működik, csak abból volt kisebb botrány, amikor a pók egyszer elvitt a kocsival együtt egy kisgyereket is.

Budapesten 1,8 millió ember lakik. Itt már nem kell autó: gyalog is bele lehet lépni egy 2500 forintos büntetésbe. Aki a metróban figyelmetlen, és jeggyel a kezében elsétál az érvényesítő automata mellett, rögtön körbeveszik az ellenőrök, és máris töltik ki a pótdíjelismervényt. Hiába mondja az ember, hogy most jár itt először életében.

Szinte kínálja magát a kérdés: akkor most hol jó lakni?
Hát falun, vagy kisvárosban. Ott, ahol nem büntetik meg a szabálytalanul parkolókat, mert nem áll meg senki a tilosban. És nem a szabályok miatt, hanem azért, mert nem szokás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szem előtt

"Európa már csak ilyen. Rendnek kell lenni, nálunk is nagy büntetést kockáztat az, aki… Tovább olvasom