Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Szerencsétlen

JEGYZET - "Az a baj, hogy a látszat a miniszter ellen szól."

Tényleg nagyon szerencsétlen mondat volt, ami kicsúszott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere száján Gödöllőn: „Rohanok vissza a Parlamentbe, hogy le tudjak ülni a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel, akik sztrájkkészültségben vannak, és alig várják, hogy ne kelljen tanítani". Másnap elnézést kért érte, és ez azt jelzi, inkább egy kimerült ember rossz vicce volt ez, nem a kormány véleménye a tanárok hivatástudatáról.

Elfogadni ezt a bocsánatkérést persze szimpátia és helyzet kérdése, most pedig nagyon kemény tárgyalások zajlanak a minisztérium és a pedagógusok érdekvédői között. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél vissza is utasították a bocsánatkérést. Azt mondták, már régóta úgy érzik, hogy az oktatási államtitkárság semmire sem becsüli az irányítása alá tartozó pedagógusok munkáját.

Az a baj, hogy a látszat a miniszter ellen szól. Nemrég nyílt napon voltam egy szakközépiskolában, amely persze már a jól hangzó tagintézmény utónevet viseli. Az igazgatóhelyettes arról beszélt, mire számíthatnak az oda jelentkező gyerekek, és minden tizedik mondatát azzal fejezte be, hogy „legalábbis ez így volt eddig", „azt nem tudom, januártól mi lesz", „egyelőre mi is várunk". Figyeltem: egy csepp méreg sem volt a hangjában, csak az elmúlt évtized átszervezésein edződött, fásult tárgyilagosság. És némi bocsánatkérés: nem tud biztosat mondani azoknak a szülőknek, akik talán ide íratnák be nyolcadikból ballagó gyereküket. Mi, szülők megbocsátottunk. A gyerekek a vitrinben sorakozó kitömött baglyokat, héjákat, rókákat lesték, mi pedig úgy gondoltunk a kormányra, mint egy folyamatosan üzemelő természeti csapásra, amelyet valahogyan el kellene kerülni.

A gyors, rossz döntés is jobb, mint nem dönteni – ez a politikai filozófia biztosan jól alkalmazható az önkormányzatok világában, kormányon azonban inkább sok konfliktust eredményez, mint valódi nemzeti együttműködést. Utóbbihoz, tetszik vagy sem, az is kellene, hogy időben dőljön el, helyén marad-e az igazgató, mibe szól bele a tankerületi vezető, milyen könyvből, milyen tanterv alapján kell majd tanítani, és mikor jut már osztályrészül végre egy kis állandóság.

A tanárok, szerencsétlenek, most mindössze erre várnak.

Olvasóink írták

 • 3. nobody13 2012. november 18. 07:14
  „Erre szokták azt mondani: mindenki saját magából indul ki...”
 • 2. dimari 2012. november 17. 23:47
  „JA, ELMENNÉNEK SZTRÁJKOLNI MEG KONYAKOZNI- az a sok okos politikus meg mind autodidakta módon tanult meg írni, olvasni stb. Őket és zseni társaikat szerintem mid sok-sok, szerintük "hülye" pedagógus tanította, javaslom, próbáljanak ki egy-két napot tanárként egy iskolában, nagy csodálkozás lenne. A gyerekek még őszinték, nem tudom, meddig nem röhögnék ki őket a süket szövegükkel. Bár saját gyermekeimet sosem bíznám rájuk, a "mindenki annyit ér, amennyije van" szemléletükkel. Felháborító és tehetségtelen, talpnyaló gárda osztja az észt mindenfelé. Matolcsy meg bejelenthetne még egy csomagot, amiben a személyes holmijai vannak egy jó hosszú utazáshoz, akár "Tündérországba", mert az itt egy darabig nem lesz, elintézte az öntelt főnökével. A károkozás ellenére jól meggazdagodtak, mások meg becsületes munkával sem tudnak normális életszínvonalon élni. Nagyon remélem, a következő kormány szigorúan elszámoltatja ezeket "nemzetieskedő", jelszavakat daráló, de semmihez sem értő, nagyképű szerencselovagokat.”
 • 1. klj-54 2012. november 17. 13:24
  „Nem szerencsétlen elszólás, hanem Freud által ismertetett elszólás volt.
  A pszicholingvisztika szerint az emberek néha azt mondják ki amit gondolnak ahelyett mint amit elvártak tőlük.
  A miniszternek már régen el kellett volna takarodni a közéletből.
  Persze ahol egy hazug és vélelmezhetően elmeháborodott a miniszterelnök, ilyet elvárni dőreség lenne.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalóztrükkök

"Most nem hinni kell, hanem a józan eszünket elővenni." Tovább olvasom