Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Üdvös másodállás

"Jegyezzük meg azt is, ez a fajta „hittérítés" elsősorban a keresztény egyházakra jellemző."
Stílben maradva: régen rúgott ekkora gólt a magyar katolikus egyház. Gyulai fociakadémiát építeni szép, nemes tett, ennél üdvösebb másodállást aligha találhattak volna maguknak. Ugyanis gyakorlatilag már csak a labdarúgás maradt ennek az árkokkal keresztül-kasul szabdalt országnak, amiben bal- és jobboldali hívő egyaránt feltétlenül bízni, hinni tud. S nem is kell nekik sok: elég, ha a válogatott egy picit jobban áll a selejtezőcsoportjában, máris hálás az ezerfejű, amely újra és újra várja a csodát, függetlenül attól, hogy jó párszor feszítették már keresztre az utóbbi néhány évtizedben. A játékosokat újra isteníti a közönség, a legkisebb drukkerek pedig már nemcsak Kakára vagy Messire akarnak hasonlítani, hanem Gerára is. Akinek karrierje a pályán és azon kívül is példaértékű.

Higgyünk abban, hogy hozzá hasonló focistákat és nem labdarúgókat nevel majd a gyulai fociakadémia. Meg higgyünk abban is, hogy nemcsak a jelentkezőknek kell majd tiszteletben tartaniuk az intézmény keresztény szellemiségét, hanem a keresztény szellemiségű intézmény is tiszteletben tartja a jelentkezők keresztyénségét, a zsidóságát vagy épp az ateizmusát. Bár kisgyerekkorban ezek a „dolgok" még könnyedén „fejleszthetők", és az is biztos, a gyerkőcöknek a labda százszor fontosabb, mint a hozzá tartozó körítés – szándékosan nem írtam ideológiát.

Persze adnak ők erre a látványra is. Igaz, még tavaly történt, de a Bartók téri aszfalton láttam, ahogy pályára lépés előtt keresztet vetettek a srácok. Megkérdeztem őket, mennyire fontos nekik a vallás. Miután nem értették, miért vagyok erre kíváncsi, megkérdeztem, miért vetnek keresztet a kezdés előtt. Azt felelték, így csinálják a nagyok a tévében. Azaz nekik így és ennyire „fontos" a vallás. Soha rosszabb divatot!

Ugyanakkor jegyezzük meg azt is, ez a fajta „hittérítés" elsősorban a keresztény egyházakra jellemző. Arab játékost legalábbis nem látni, hogy gólszerzés után kelet felé fordul vagy Allah nevét kiáltja örömében a világba. Ahogy a kilencvenes évek olasz ikonjáról, Roberto Baggióról is csak azért tudjuk, hogy buddhista, mert egy bulvárlap annak idején megírta. De hitével ő sem kérkedett.

Csak rúgta a gólokat, és osztotta a zsugát. A pályán ugyanis ez a fontos, semmi más.

Olvasóink írták

 • 3. k.elvis 2009. május 24. 10:49
  „És Garai vallására mi a jellemző?Érezni a cikkből a szerző ellenszenvét a keresztény egyházakkal szemben.”
 • 2. theseus 2009. május 24. 10:34
  „A futballakadémia is nagyrészt alapítványi pénzekből épül, részben külföldi támogatásokból, tehát nem csak egyházi pénzből, csak egyházi kezelésű lesz.
  A magyar hívek adományaiból, perselypénzből egyrészt elég nehezen jönne össze ennyi pénz, másrészt az sem biztos, hogy a katolikusok közül is mindenki helyeselné, hogy erre költsék a pénzét, mert másutt lehet, hogy nagyobb szükség lenne rá.
  A foci, illetve a sport, és az oktatás-nevelés egyébként tényleg fontos, és jó ötlet párosítani őket. A cikk is nagyjából erről szólt.”
 • 1. pintyőke 2009. május 23. 22:06
  „Hát Laci ez jó
  Ezzel mit akartál mondani? Arab játékosokat nem látni... mit? Mit állítasz?
  1. Őszintén te ezt megfigyelted? Az arab játékosokat góllövés után. Mikor? És mennyit??????
  2. A vallások közül bizony a keresztényésgnek van ez a jól ismert "kézmozdulattal" is kifejezhető imája, amit a liturgiák során a fohászok kiegészítéseként művel. A többi vallásnál ima van, összekulcsolt kéz, ledőlés a földre, imamalom pörgetés stb. Az arab játékosnak nézd meg a száját, bizony mozog, hálát zeng. Igen, Laci, bizony nem borul le Mekka felé és keresztet sem vet.

  És végül nincs még egy olyan ország az egész világon, ahol ha valamilyen szervezet beleöl milliárdnyi pénzt a foci fellángolásának okán, ott a helyi és akármilyen más médiumok fikáznak, célozgatnak, térítés és stb. összeesküvést farigcsálnak. CSAK MAGYARORSZÁG.
  Na, mindenki gondolkodjon el, miért van a legeslegbékaseggealatt a magyar foci.
  Laci, asszem nem mondok újat te is tehetsz róla. Ez az attitűd valahogy belédreccsent.
  Azt már nem is merem feltételezni, hogy azért mert egyház, mert még kommunistázással meg izékkel vádolna a neves publicista.

  De hajrá, nem kell foci nekünk! MInek.
  Kíváncsi lennék, ha egy alapítvány tette volna mindezt, vagy egy építési vállalkozó, akkor jön-é a jegyzet?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz év Délmagyarország

"A feladat mindig ugyanaz, őrizni a lángot: a gondolkodásét, a szabadságét, az emberségét, a… Tovább olvasom