Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Vajon ki áll az esztergagépek mögé?

"„Hiába tanultam kommunikációt, meg művelődésszervezést évekig?" – méltatlankodnak. Hiába. Talán ha CNC-gépekhez tetszenének érteni..."
Szirbik Imrétől, Szentes polgármesterétől hallottam egy alkalommal, hogy az egyik cég CNC (számítógép-vezérlésű) esztergagépeket kezelni tudó vagy arra átképezhető embereket keresett Szentesen. Az 1100-1200 szentesi munkanélküli között ugyan találtak 300 olyat, akinek volt valami köze a vasas szakmához, végül mégsem sikerült kiállítani belőlük a szükséges hatfős csapatot. Ugyanakkor egyre gyakrabban nyomogatják a polgármesteri hivatal kilincsét olyanok, akik ilyen-olyan friss diplomával a zsebükben az istennek se tudnak elhelyezkedni.

„Hiába tanultam kommunikációt, meg művelődésszervezést évekig?" – méltatlankodnak. Hiába. Talán ha CNC-gépekhez tetszenének érteni...
A gazdaság szereplői rettenetes módon haragszanak az egyetemi „papírgyárakra", mert a diplomások tömegtermelésével elszívják a kicsit is értelmesebb diákokat a szakképzéstől. Ahogy az oktatók, gyakorlatvezetők mondják, tele vannak kutyaütőkkel. A legnagyobb Csongrád megyei gyakorlati képzőhely igazgatójától hallottam a minap közoktatási horrorba illő belső felmérési eredményt a tanulók szövegértéséről: jellemző, hogy a kijelölt bekezdést csak a harmadik próbálkozásra sikerül elolvasniuk, a negyediknél sejtik, miről van szó, és csak az ötödik nekifutásra értik meg, miről is szól a szöveg. Egy másik felmérés arra a megdöbbentő eredményre jutott, hogy sok diák negyedik osztályban jobban tudott olvasni, mint nyolcadikban. Sehanyadik osztályban nem szabadna abbahagyni az olvasástanítást! Mert így lényegében analfabéta emberkéknek kell helytállniuk a munka radikálisan igényesebb és nyitottabb világában. És nem tudnak.

Lesz ez majd másképp is, hiszen a tarthatatlan helyzet összetoborozta a kereskedelmi és iparkamarákat, szakmai szövetségeket, iskolafenntartókat, szakképző intézményeket, s az egész oktatásirányítást, hogy a feje tetejéről a talpára állítsák a szakképzést.

Igenis a piac fogja meghatározni a képzési irányokat, igenis nő a szakképzés vonzereje, igenis emelik a gyakorlati jártasságot, igenis erősítik a munkakultúrát, s igenis helyreállítják a szakmunka tekintélyét! Vagy nem, de akkor lőttek a gazdaság versenyképességének is. A helyzet megváltoztatására persze a vállalkozói szféra is sokkal többet tehet az eddigieknél azzal, hogy jól megfizeti a számára értékes szakembereket. A hiányszakmákban különösen.

Olvasóink írták

 • 13. Beth 2008. március 10. 22:46
  „kék és zöld!
  neked bezzeg olyan gyereked van, aki kitünő tanuló? Nagyon sokat foglalkoztál velük akkor, amikor éppen kellett.
  Esetleg megmutattad a célt a gyereknek?
  Vagy 8-10 évesen nem engedted ki az utcára, hogy elüssék? (lásd 8 éves gyereket gázoltak el Vásárhelyen)
  14 évesen tudod, hogy ki a kedvenc együttese, és hogy milyen értéket képviselnek?
  15 évesen tudod, hogy miért hülyültek meg a kamaszok???? Miért beszélnek tiszteletlenül mindenkivel, a tanárral, a buszvezetővel, az idős nénivel??? Te tanítottál nekik illemet???
  Na utána lehet bemenni és próbálni megtartani egy órát annak a gyereknek, aki színtiszta kettessel jött az általános iskolából, és miután felment középiskolába, rontott egy jegyet lefelé.”
 • 12. 52 éves 2008. március 06. 21:37
  „Magyarországon miért csak az árak, a járulékok,az adók és a menedzserfizetések közelítenek az elfogadható színvonalhoz? Amikor a szakmunkásfizetések is oda tartanak akkor lesz értelme szakmát tanulni!”
 • 11. kék és zöld 2008. március 06. 20:20
  „Az egyik szegedi szakközépiskolába jártam esti átképzésre , véletlenül lettem a fültanúja egy beszélgetésnek(nyafogásnak), a két humán szakot tanító tanár az igazgatójuk felé történő panasz áradatáról:
  -- Igazgató Úr (!) , ide hozzánk csak a 2-es és a 3-as tanulók jönnek csak,mert a 4-es és az 5-ös tanulók a gimnáziuba mennek...???!!!
  Ig.válasz:---Na hát ez a feladat, őket kell megtanítani az adott követelményekre, mert ha nem vesszük fel őket , akkor holnaptól Nektek se lesz itt munkátok...!!!”
 • 10. Vidi 2008. március 06. 20:00
  „Én gépiforgácsoló-marós szakmával rendelkezem,nagyon szeretnék a szakmámban dolgozni,de nem tudok,(nem alkoholizálok,53éves vagyok nagy gyakorlattalrendelkezem a szakmában)jelenleg is munkanélküli vagyok,szerettem volna CNC tanfolyamon részt venni,átképezni magamat,de sem tanfolyam nincs,sem a munkaügyi központ nem támogatja az átképzésemet.akkor kérdezem én van szükség szakmunkásra Vidi”
 • 9. homer 2008. március 06. 18:11
  „Azért jópár dm-es újságírót is elküldenék cnczni és pár friss diplomást tennék a helyükre...”
 • 8. Örvájn 2008. március 06. 16:59
  „Fölháborítanak az olyan általánosítások, mint ,,a mai fiataloknak a két kezi munka büdös" illetőleg a szakképzésre csak rossz gyenge képességű fiatalok jelentkeznek. Igazsághoz hozzá tartozik a nyolcvanas években sem volt magas a szakmunkásképző intézmények színvonala, nem mondhatnám, hogy zsenik gyűjtőhelye volt (nem is az a szerepe). Amennyiben napjainkban az a tendencia, hogy olvasni sem tud a középiskolás fiatalok jelentős hányada akkor ez az oktatási kormányzat felelőssége. A ,,büfé szakokon" végzők (nem tudom kedves F. Rózsa ön milyen szakon szerezte a felsőfokú végzetségét) jelentős hányada (90 % lásd: felsőoktatási tájékoztató keretszámai) felnőttképzési formában, önköltséges formában (több 100 000 forintért szerzik a munkaerő piacon használhatatlan diplomájukat és tisztelet azoknak, akik komoly munkával teszik ezt) DE ISTENEM EZÉRT SEM ŐK A FELELŐSEK HANEM A KORMÁNY!!! MIÉRT EKKORA MUNKANÉLKÜLISÉG MINDEN SZEGMENSBEN??”
 • 7. sevenof9 2008. március 06. 16:04
  „Lehet,hogy kell a szakkepzes,de sajat pelda:

  Kia alatal kikepzett technikus altalanos szervizen (30000 merfold) nem vette eszre a gumik kopasan,hogy be kell allitani a futomuvet. A kocsi fel volt emelve. Na akkor most mirol is beszelunk itt szakkepzes cimen?

  De legalabb elindult a folyamat,hogy a muvszervezok nyavajognak...ideje volt...”
 • 6. Lawrence 2008. március 06. 14:57
  „Sajnos a mai szakmunkások nem kapnak megfelelő gyakorlati képzést. Több ismerősöm is kénytelen volt szakember mellett dolgozni a szakmunkás vizsgája után. Mára már ők is kiváló szakemberré váltak (kőműves, szobafestő). A környéken asztalost már nem is képeznek... A másik jelentős probléma a mobilitás hiánya, mely elsősorban a felnőtteket érinti.
  A tandíj pedig biztos jó megoldás lenne?
  Amíg a mérnök-informatika alapszakra 90-96 ponttal be lehet jutni, addig biztos hogy csak idióta gyártott diplomásokat képzünk. Miért nem lehet megemelni a ponthatárt 125-144 közé? Mert akkor az egyetem és az állam elesik egy csomó pénztől?! Én jelenleg pénzügy és számviteli alapszakra járok és 4,3 felett van az átlagom. Lehet, hogy nem leszek benne a 15%-ban. De van egy megoldás: majd anya nem dolgozik és az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 28.500-at, így majd nem kell tandíjat fizetnem... Ez jó megoldás, nem?!
  Lenne egy elképzelésem: Az államilag támogatott képzésen nem kellene fizetni, míg a költségtérítésen igen. A megoldást az átjárhatóság módosítása adná, pl: aki államilag támogatott képzésen 3-as alá csúszott és a költségtérítésesen pedig akad 3,1-es átlag feletti hallgató akkor a következő félévben a másik diáknak küldik a csekket. Az államilag támogatott hallgatók létszámát pedig csökkenteném az említett felvételi pontok emelésével. Így az állam is jól járt, meg a hallgatók is. A közös megegyezés még senkinek sem jutott az eszébe?”
 • 5. Hozzászóló 2008. március 06. 14:15
  „Emlékszem, amikor a megyének még volt ipara, akkor a szakmunkásképzés szervezetten folyt és volt becsülete is a szakinak. Ma már ipar sincs, meg a szakértelem sem kell, csak minimálbéres fiatal, aki azt sem tudja, merre megy az órán a nagymutató. Kellett szétkúrni a szocialista ipart, most meg milyen jót sopánkodunk, hogy versenyképtelen a gazdaság. Hát csak várjuk a piaci csodát!”
 • 4. Naca 2008. március 06. 13:41
  „Vissza kell állítani a szakképzés és a szakmunkások becsületét. Meg kell értetni, hogy ma már ezen a téren sem elegendő az elégséges érdemjegy, a legtöbb szakmában magas színvonalú képzettséget várnak el. Sajnos sok emberben még a kék munkásruha, svájci sapka, szájszélen lógó cigaretta és sörös korsó jut eszébe a szakiról. Ez azonban a múlté. A szülők mellett az állam is hibás, mert arra ösztönzi a fiatalokat, minél tovább maradjanak az oktatási rendszerben, mert addig sem jelennek meg a munkaerő piacon. És addig is a szülő tartja el. Az már más kérdés, hogy egy frissen és jó eredménnyel végzett szakmunkás se nagyon kap munkát, mert nincs gyakorlata. Legalábbis előszeretettel utasítják ilyen okból vissza”
 • 3. Fehér Rózsa 2008. március 06. 08:54
  „Sajnos a kétkezi munka a mai fiataloknak "büdös". A szülők is tehetnek erről a szemléletről! Ma szakmunkás suliba csak tényleg a legsötétebb kölykök mennek. Jó lenne visszaadni egy szakma becsületét jó tanárokkal, stb. Tele a hócipő a sok "gyártott diplomásassal", akik nem egyszer oly sötétek, hogy az nagyon fáj!!!! Ha fizetni kell a leendő diplomásoknak tandíjat, jobban meggondolják ők is, szüleik is, hogy megéri-e? Fölösleges ennyi közönségszervező, és sok más büfé ruhatár szakos félnótás!!!!!”
 • 2. alphabeta 2008. március 06. 08:51
  „Jajj, majd elfelejtettem, a CNC-t képző szakiskolák, szakmunkásképzőknek is kellene ilyen videókat készíteni:
  http://subba.blog.hu/2008/03/04/anya_apa_ne_aggodjatok
  -hehe”
 • 1. alphabeta 2008. március 06. 08:11
  „Egyetértek. Évek óta tartó probléma.
  Talán a tandíj majd elgondolkodtatja a szülőket (a gyerek csak szeretne dolgokat és nem mindég reális), hogy elküldi-e a diplomagyárba a gyereket, ahol 4-5 éven keresztül lehet belépumpálni a pénzt, aztán amikor kikerül alig lesz munkája; vagy még ott van az egyetem/főiskola mellett az alternativa, hogy érettségi után/érettségivel tanul egy szakmát, elvégzi, jó szakember lesz (mert azért értelmes ez a gyerek), kap állást, ami éppen lehet, hogy fizikai, de ugyanúgy (pff.. jobban!) megfizetett, mint amit csak szeretne egy diplomás álláskereső (munkanélküli ez, nem álláskereső!) szeretne.
  Az egyetemistának kb. 4-7 évébe beletelik az érettségi után, hogy munkája legyen, a szakmunkás pedig ugyanennyi idő alatt (és persze itt hozzáállásról és kitartásról is szó van) akár már a meglévő munkájából elkezdhet félretenni egy házra/lakásra (vagy egyszerűen ő építi fel, mert ez a szakmája).
  /én bölcsész vagyok, és más területen dolgozom/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt kell élni, halni, dolgozni?

"Mi, magyarok nem vagyunk annyira mozgékonyak. A gazdasági megfontolások ellenében nálunk erősebbek… Tovább olvasom