Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Veszett fejsze

JEGYZET - "A kisebb válságot nehéz prémiumcélnak kitűzni."
Pofátlan végkielégítés után itt a pofátlan városi cégvezetői prémium, amiről nekem az egykori jegybankelnök fizetése jutott eszembe. Pofátlanul sok volt a havi 8 millió, le is vették bruttó 2-re, s ezzel az egyik közeli rokonom tökéletesen egyetértett. Mikor megkérdeztem tőle, hányadik legtöbbet kereshet itthon a Magyar Nemzeti Bank elnöke – akinek két rossz mondatára megrogyik a forint, árverezik a devizahitelest –, úgy vélte, nem baj, ha nincs benne az első százban. De a kétszázban azért illene. Amikor felvilágosítottam, hogy új jövedelme alapján az első ezerbe se fér bele, nem nagyon akarta elhinni. És nem fért bele a top 50 magyarországi bankárba sem, miközben ő a bankárok bankára.

Önkormányzati többségi tulajdonú cég vezetője ne vigyen haza prémiumot, ha a társaság veszteséges, alapesetben ez is teljesen normális. Ami nem normális, az a helyzet, amit a harcos rezsicsökkentés eredményezett. Olyan szinten nyúltak bele a piaci folyamatokba, hogy lehetetlen tisztán látni. Az állam nyomja bele a milliárdokat az egyre veszteségesebb távhőszektorba, hogy működőképes maradjon, és az önkormányzat se tehet mást. Mindkettő a mi pénzünkből, (helyi) adónkból, és mondjuk a 27 százalékos, tényleg pofátlanul magas áfából.

Mostantól nem tud olyan jól dolgozni egyetlen távhőszolgáltató vezetője sem, hogy nyereséget varázsoljon, csak a veszteséget tudja csökkenteni, s szinte minden azon múlik, mikor és mennyivel segítik ki. Közben meg folyamatos a válságmenedzselés, de a kisebb válságot nehéz prémiumcélnak kitűzni. Félő, ha a tehetetlen cégvezetők úgy gondolják, veszett a fejsze, vesszen a nyele is, mert azt még inkább a mi pénzünk bánja majd. És a végén már tényleg nem lesz ki és mi ellen harcolni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindörökké mozi

˝A moziból üzletnél is több lett.˝ Tovább olvasom