Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Csak kiszögelem, meghegesztem és már fel is lehet gyújtani

Kecskemét – Javában készülnek az alkotások a VII. Acélszobrászati Szimpozion kiállítására. A KÉSZ Csoport kecskeméti telephelyén ismerkedtünk a CO hegesztők és sarokcsiszolók formálta szobrokkal.
Azt már eddig is tudtuk: a hulladékvasat újra lehet hasznosítani. Kecskeméten a hagyományostól kissé eltérő módszerrel lehelnek új életet az olvasztásra váró acélelemekbe. A KÉSZ Csoport, K-Arts Művészeti Kft.-je immár hetedik alkalommal készül a nagyszabású acélszobrászati kiállítására. – Ez itt a hulladéktelep, egyeseknek ez Mekka – fogalmazott a vasdarabok között sétálva Árvai István, a K-Arts Kft. ügyvezető igazgatója, a rendezvény szervezője. – A legtöbben csak alapanyagként tekintenek a kidobált elemekre, de akadt olyan művészünk is, aki komplett alkotást vizionált a hulladékokból. A KÉSZ telephelyén hatalmas csarnokban készülnek az acélszobrok. Flexeléstől és hegesztéstől hangos az egykori szerelőüzem – ahol a „hagyományos" szobrászoktól eltérően plazma és lángvágóval dolgoznak az alkotók.

Acélszobrok Kecskeméten. Így készült... Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Ez egy óriási merőkanál lesz, betonnal kiöntve olyan lesz, mint a keljfeljancsi – mesélte a budapesti Rajcsók Attila, aki 2 centiméter széles acéllemezeket hegesztve készítette szobrát. A munka egy pillanatra sem állt meg, folyamatosan szikrázott a lángvágó. A műhelyben, dekoráció gyanánt egy acélvirágcsokrot is összehegesztett a művész. –

A Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep a hatvanas évek második felétől kibontakozó alkotótelepi-mozgalom részeként jött létre 1974-ben. Ha nem is ösztönzőként, mégis jellegében legközelebbi "rokonának" a székesfehérvári Könnyűfémműben, 1967-ben mindössze egy alkalmat megért szobrásztalálkozó tekinthető.

50. Bakos Ildikó: Hold
50. Bakos Ildikó: Hold
Legtöbbünk kész tervvel érkezik, már csak az anyagot kell hozzá összeszednünk, de akad olyan is aki improvizál. Ilyen például Rabóczky Judit, aki épp láncból olvaszt embereket – mondta a 2 éve végzett szobrász. – Minden szoborban benne van az anyaggal való küzdelem. Otthon is acéllal dolgozom, így számomra kisebb kihívás az alkotás elkészítése – magyarázta Attila. A fiatal szobrász szerint a hazánkban még mindig a historikus szobrászat a trend – aki „újkori" alkotásokat szeretne látni Nagyatádra – vagy most pénteken Kecskemétre – kell utaznia.

Amíg Attilát hallgattuk észrevettük, hogy a fal mellett egy juhász vár a pulijával – természetesen acélból. A meglepő kompozíciótól alig néhány acélszálnyira Majoros Áron nyárfa férfi aktját szögelte. – Már 30 kiló szöget elhasználtam, de még legalább ennyi kell, mire kész lesz a szobor. Ha teljesen befedtem a fát, a fejeket összehegesztettem és az egészet felgyújtom, hogy a fa kiégjen az alkotásomból. – Palaszöget kellett beszereznünk, idén ez a legextrémebb kérés – árulta el a delmagyar.hu-nak Árvai István a K-ARTS ügyvezető igazgatója. – Nem csak Kecskeméten lehet megtekinteni ezeket a különleges acélszobrokat, hanem terveink szerint a szegedi REÖK palotába is ellátogatunk – árulta el Árvai. A kiállítás szervezője elmondta: több tonna anyagot is elhasználnak a művészek, melynek eredményeit a majdan elkészülő KÉSZ előtti szoborparkban is meg lehet tekinteni.

A kiállítást 2010. augusztus 13-án, 15 órától lehet megtekinteni, Kecskeméten a KÉSZ Ipari Park csőhengerítő csarnokában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KÉSZ-es köszönet az árvízi hősöknek

A KÉSZ Csoport a repülőnapon vendégül látta azokat az önkénteseket, akik részt vettek a nyár elején pusztító árvíz mentési munkálataiban. Tovább olvasom