Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Életünk felszámolása könyveink eladásával kezdődik?

Válság van, mindenki egyre nehezebben él meg a fizetéséből. Rezsit fizet, hitelt törleszt, eszik. Próbál kijönni a fizetéséből. Ha nem elég, mellékállást vállal. De mi van akkor, ha ez sem elég a boldoguláshoz? Körülnéz a lakásban, és felméri, mi az, amit pénzzé tud tenni, mi az, ami legkevésbé fog hiányozni. És akkor elindul a könyvespolc felé…
Ezen okfejtésből kiindulva magam is a könyvespolchoz sétáltam, majd levettem, és reklámszatyrokba pakoltam néhány könyvet (mondjuk, én olyan vagyok, akit ez a fajta pénzcsinálás jobban elkeserít, mintha a tévét kellene zaciba vágni, de a témánál maradva, elszántan pakoltam a könyveket.) Válogattam frisset, régit, kiemeltem néhányat teljes munkásságot felölelő gyűjteményekből, regényeket és versesköteteket raktam egymás tetejére. Elsődleges célom az volt, hogy megtudjam, mennyi pénzt kapnék érte az antikváriumban, ha rászorulnék.

Nagy pakkommal elsétáltam az antikváriumba. Rendezett polcokon sorakoztak a könyvek. Kategorizálva, szerzők szerint, betűrendben. A pultnál a fiatal hölgy kedvesen mosolygott, majd amikor megtudta, hogy könyveket szeretnék eladni, de előbb érdekelne, vajon mennyit kapnék értük, elmondta, azt majd a főnök tudja megmondani. Ő méri fel, mennyit is érnek. De a főnök nincs, csak este lesz. Ha itt hagyom őket, lehet, hogy már este telefonálnak, és megmondják, mennyit is kaphatok értük. Felírta egy papírra – pontosan, szerző és cím szerint, miket hagyok ott, lebélyegezte, majd mindketten aláírtuk. Ráírta a nevem és a telefonszámom, majd azzal búcsúzott, lehet, hogy este, de valószínűbb, hogy másnap délelőtt hívni fognak.

A főnök méri fel mennyit is érnek.
A főnök méri fel mennyit is érnek.

Ezeket hagytam ott:
Kundera: Halhatatlanság (1995.) Eredeti ára: 1800 Ft
Vonnegut: Kékszakáll (1998.) 1490 Ft
Vonnegut: Börtöntöltelék (1983.) 46 Ft
Csáth Géza: Rejtelmek labirintusában (1995.) 1200 Ft
Umberto Eco: A rózsa neve (2004.) 2500 Ft
John Steinbeck: Egerek és emberek – Lement a Hold – Szerelem csütörtök (A világirodalom remekei 1982.) 36 Ft
Esterházy: Hrabal könyve (1990.) 1490
József Attila összes (1992.) 365 Ft
Ady Endre összes I-II. (1989.) 160 Ft
Cserna-Szabó András: Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan (2007.) 2699 Ft

Értékük, az árcímke alapján: 11786 Ft
Az eszmei érték itt, sajnos, nem számít.

Nem hívtak. Sem este, sem másnap délelőtt. Ezért aztán délután bementem. Ám a hölgy közölte, sajnos a főnök nem volt bent, az ügyem nem egyelőre nem halad. Amikor harmadszor mentem be, a főnök épp egy rakomány (értsd: egy autó teljesen tele megpakolt dobozokkal) könyvvel érkezett. Nem akartam feltartani, gondoltam, majd hívnak.
Egy hét múlva eszembe jutott egyik ismerősöm mondata, aki a következőt mondta, amikor megtudta, mire készülök. – Én is voltam ott. Vittem két hatalmas doboz könyvet. Azt mondták, majd felmérik, mennyit érnek, jöjjek vissza később. De ezek nem voltak annyira értékes könyvek, hogy én ezért még egyszer, vagy akár többször is beautózzak a belvárosba. Elcipeltem a dobozokat a parkolóba a kocsimhoz, betettem őket a csomagtartóba, odahajtottam a bolt elé, kiraktam a járdára a dobozokat, majd beültem és gázt adtam.

A nyolcadik hívástalan napon már szöget ütött a fejemben, amit már napok óta hallgattam otthon. Hogy mi van akkor, ha felértékelték közben, aztán eladták, és amikor bemegyek, a kezembe nyomják azt a pénzt, amit ők gondoltak érte adni. Én meg vehetem újra mindet, jó sok pénzért.

Kincseket rejt az Anti vár.
Kincseket rejt az "Anti vár".

A kilencedik napon aztán nem bírtam tovább, elmentem az antikváriumba. A fiatal hölgy már felismert. Megkérdezte a nevem, hátrasétált a raktárba, és jött a könyveimmel együtt. - 3000 forintot ad az összesért, így egyben. Azt mondta. A főnök. Én meg azt, hogy ugye nem csodálkozik, ha én ennyi pénzért nem hagyom itt. – Persze, hogy nem, mondta, majd mondott egy másik antikváriumot, ahol megpróbálhatom, hátha többet kapok. De ezek után kinek van kedve újra próbálkozni, várakozni, könyörögni? Szerintem még annak sem, akinek valóban szüksége van a pénzre. Mert amit kap (ha kap), az annyira kevés, hogy egy napig sem húzza belőle. Ha meg beviszi az egész könyvtárat, melynek darabjait évtizedeken keresztül gyűjtögette, melyek mindegyikéhez szebbnél-szebb élmények kötődnek, esetleg lehet belőle egy-két „boldog" nap.

A másik antikvárium helyett az internetet választottam. Megnéztem, mennyi a kikiáltásai ára a szatyraimban lapuló könyveknek valamelyik aukciós portálon. ,

Halhatatlanság: 1500-2350 Ft
Kékszakáll: 1490 Ft – 1870 Ft
Börtöntöltelék: 990-3000 Ft
Rejtelmek labirintusában: 1600 Ft
A rózsa neve: 1500-3000 Ft
Egerek és emberek: 400 Ft – 2495 Ft
Hrabal könyve: 600-1691 Ft
József Attila összes: 300-3000 Ft
Ady Endre összes I-II. 500-5000 Ft
Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan: nincs
Az aukciós értékük tehát összesen: legolcsóbban (gyorsan, általában fix árral): 8880 Ft, legdrágábban (türelmesen, kivárva, szerencsével): 24005 Ft

Ha tehát nem hagyom ott 3000-ért az antikváriumban, kaphatok értük 8000, de akár több mint 20000 forintot is. Ez persze csak lehetőség, hiszen az interneten több is van egy-egy darabból, így lehet, hogy nagyobb lesz a kínálat, mint a kereslet.

De mi van akkor, ha eladott könyveimet újra meg szeretném vásárolni, de nem használtan? Elmegyek a könyvesboltba, és az aktuális áron bevásárolok, ami az egyik helyen most a következő:

Halhatatlanság: 2800 Ft
Kékszakáll: 2200 Ft
Börtöntöltelék: 1950 Ft
Rejtelmek labirintusában 1140 Ft
A rózsa neve: 3500 Ft
Egerek és emberek: 2495 Ft
Hrabal könyve: 1990 Ft
József Attila összes: 3500 Ft
Ady Endre összes I-II. 5480 Ft
Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan: 2699 Ft
Beszerzési ár: 27754 Ft

Ha tehát az ember rászorul, nem a legjobb pénzszerzési lehetőség a könyvek eladása az antikváriusnak. Egyrészt, mert – mivel ő maga is nyerni szeretne rajta, ráadásul két üzletet is fenntart – rettenetesen kevés pénzt ad érte, másrészt, mert nem gyors. A várakozással töltött idő sokkal több, mint amennyit kapna értük. Az internetes aukció jobbnak tűnik, ám az türelemjáték (meg kell hozzá internetkapcsolat is, márpedig annak, aki épp pénzt készül szerezni, nem valószínű, hogy arra van pénze). Aki nem örökölte, hanem éveken, évtizedeken gyűjtögette, nagyon nehéz megválni könyvtárától, és abban a pillanatban, hogy eladja, azt figyeli, hogy ha egyszer „rászakadna a bank", hol és mennyiért tudná újra összerakni azt, amitől kénytelen volt megválni.

Valamint az sem mindegy, hogy milyen könyveket szánt eladásra, hiszen Csernus doktor vagy Müller Péter nyilván jóval magasabb piaci értékkel bír, mint Esterházy vagy Kundera, ezáltal többet is kaphat értük. Berkesi András, Zilahy Lajos sem a legjobb lehetőség a pénzszerzésre, mert azt valószínűleg meg sem veszik, annyi van belőlük a polcokon.

Az egyetlen következtetés, melyet levonhatunk, legjobb, ha az ember el sem jut odáig, hogy eladja a könyveit. Nem csak azért, mert kevés pénzt kap értük, hanem azért, mert ez csak az első lépés. Ha már ilyen kevés pénzért hajlandó megválni tőlük, utána jön a hifi torony, a videomagnó, dvd lejátszó, majd a tévé, és ami még megtalálható a háztartásban. És ahogy fogynak ezek a dolgok, úgy fogy a remény is. A remény, hogy a holnap majd jobb lesz. Vagy inkább, hogy a holnap majd nem lesz ennyire rossz.

Olvasóink írták

 • 19. hahaha62 2011. június 06. 13:53
  „7. deszkás 2011.06.06. 09:45
  HAHAHA62! Nyomjad én segitek.Na ki hazudik? Na ki hazudik? Na ki hazudik?

  Tudom , hogy naív vagyok-de úgy gondolom,ha végre ez a nép szembesülne és nem menekülne és legalább magának igazat tudna mondani és optimista lenne-----mert ez a letargia nagyon negativ energia----akkor talán lenne jövője-de így-----halott nemzetté válik nem is olyan sokára !
  Én csak kérdezek-néha nagyon szemtelen módon-de ha segíteni akarsz-akkor néha kemény -de hatásos módszerek kellenek-akinek lesz füle meghallja-akinek meg nem mehet a süllyesztőbe....az evolució túl lép rajta.”
 • 18. vuk 2011. június 06. 12:48
  „Mennyivel egyszerubb kindle-rol olvasni...”
 • 17. eva45 2011. június 06. 11:53
  „Én is vittem már el itthonról könyveket, örököltük de nekem nem kellett. Jógás , ezoterikus... Egy dobozzal lett, alig kaptam érte valamennyi pénzt.
  Most is alig férnek de főleg ismeretterjesztő könyvek vannak , azok meg szükségesek minden házban.
  Régen havonta több könyvet tudtam venni. De most már marad a könyvtár.”
 • 16. theseus 2011. június 06. 11:48
  „Ha antik könyvet viszel antikváriumba, akkor kaphatsz érte többet, mint az eredeti vételára. Egyébként nyilvánvaló, hogy jóval kevesebbet, csak így éri meg nekik.”
 • 15. theseus 2011. június 06. 11:42
  „A "kísérlet" eredménye nem meglepő. Könyvet nem azért vesz az ember, hogy utána eladja.
  Egyébként is a legtöbb dolgot csak jóval olcsóbban lehet eladni, mint venni; a használt mindig olcsóbb, mint az új; ez a kereskedelem egyik fő törvénye.”
 • 14. jozko 2011. június 06. 11:05
  „Meglehetősen életidegen, a minimális piaci realitásérzéket is nélülöző eszmefuttatás!
  Gondolom, nyomtatásban nem jelent meg, ahhoz túl drága a papír.
  Így még belefér...”
 • 13. Wacky 2011. június 06. 11:05
  „10. sügér63 2011.06.06. 10:50

  Mivan?? nincs értelme a mondatodnak!! nem te szívtad??”
 • 12. Wacky 2011. június 06. 11:04
  „"Ha már ilyen kevés pénzért hajlandó megválni tőlük, utána jön a hifi torony, a videomagnó, dvd lejátszó, majd a tévé, és ami még megtalálható a háztartásban."

  Akinek szüksége van a pénzre, annyira hogy már a könyvei eladásán gondolkozik, annak nincs külön hifije + magnója + dvd lejátszója...”
 • 11. filozofus 2011. június 06. 11:01
  „A könyvtárak folyamatosan selejteznek le könyveket, nagy részük épkézláb állapotban van és csak 20-50-100 Ft. Én már találtam köztük Vonnegutot is, a ritkább könyveit. Egy másik könyvből is egy jó példányt, amelyet egyébként az árveréses oldalakon 3000-5000 forintért vesztegetnek. Már csak a "turkálás" öröme miatt is érdemes elmenni válogatni.”
 • 10. sügér63 2011. június 06. 10:50
  „Pont így jártam én is, egyszer bepróbálkoztam, legalább tíz jó könyvért 5oo ft-ot adott az
  antikvárius disznó, ami arra az egy doboz cigire volt elég amit a remek biznisz után az üzlete
  előtt elszívogatott.”
 • 9. zoltanszabo 2011. június 06. 10:11
  „Nekem több ezeres könyvtáram van. Az átkosban szinte minden héten vettem 2-4 könyvet. Hála Isten nállunk mindenki olvas. Tv csak max. Híradót nézünk.
  Ma már havi 1 könyvet veszünk, mert írtó drága. A héten olvastam ki a legújjabb Lőrince L. könyvet. I-II. k ára :2399.-Ft . Úgy felmentek a könyv árak , sajnos már luxusnak számít. Mi úgy oldjuk meg pl. a baráti körrel cserélünk. Mindenki mást vesz meg--kiolvasta cserélünk. Így oldjuk meg a pénz hiánya miatti problémát.
  De nem cigizek, nem iszom , semmi káros szenvedélyem nincs.
  Próbáltan válogatni a könyvtáramból ,selejtezni de ugyan úgy jártam mint az újságíró. Nem is adom el, csak olyankor sok egy kicsit amikor festetünk és dobozolni kell,”
 • 8. filozofus 2011. június 06. 10:10
  „Szerintem is, aki odáig jut el, hogy megnyirbálja költségvetését, talán először az alkoholról és a cigiről kellene leszoknia (ha iszik / ha dohányzik). Utána járjon kevesebbet autóval (ha vezet és tud váltani). Könyveket nem érdemes eladni. Az átlagember nem rendelkezik "komoly" könyvgyűjteménnyel, amije meg van, azzal van tele az antikvárium raktára (max. van neki 1-2 "kincs"). Az biztos, hogy hamarabb válnék meg pl. a műholdas tévétől mint a könyveimtől.”
 • 7. deszkás 2011. június 06. 09:45
  „HAHAHA62! Nyomjad én segitek.Na ki hazudik? Na ki hazudik? Na ki hazudik?”
 • 6. papagaly 2011. június 06. 09:38
  „Szomorú. Gyerekeimnek nem kell, eladni nem szeretném, a fenti példa szerint nem is érdemes. Zúzdába kerül a végén? Arany, Pilinszky, Rátót, Gárdonyi, Jókai még ahány Isten véletek.”
 • 5. THE 2011. június 06. 09:09
  „4. az a réteg nem a plázába megy, nézz körül a piacon, milyen állapotok uralkodnak.”
 • 4. hahaha62 2011. június 06. 08:39
  „Érdekes cikk...ha talán előbb a cigi és az ital és játékgép maradna el----ami a sok "szerencsétlen segélyest+++"-jellemzi maradna el-talán még tejre és kenyérre is futná!....amúgí meg hunnia sír-ri de a plaza és multik tele-mindig---na ki hazudik !???”
 • 3. SWIFTMAN 2011. június 06. 08:26
  „Szerintem nem a válság miatt, hanem azért mert nem divat már az olvasás. Aki mégis olvas az pedig elektronikus formában.”
 • 2. THE 2011. június 06. 07:31
  „Némelyik aukciós oldalon kilóra adják a könyveket, csak adjanak érte valamennyi pénzt.”
 • 1. vadruca 2011. június 06. 06:57
  „A mostani könyvhét is mutatja, (megírta a Délmagyar is) hogy válságban van a könyvkereskedelem (is). Ez van az antikvár könyveknél is. Mindenki eladná a régi könyveit, vásárolni csak kevesen szoktak. Az antikváriumok raktárai dugig vannak. - Itt is az van, mint a gazdasági élet más területein: lassú haldoklás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos sérültje is van az M5-ös lehajtóján történt balesetnek

Két ember megsérült, amikor vasárnap délután két autó összeütközött az M5-ös Kecskemét-déli lehajtójánál, az 54-es főúton. Tovább olvasom