Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Elhunyt a legendás kecskeméti iskolaigazgató

60. életévében pénteken váratlanul elhunyt Lengyel László, a kecskeméti Hunyadi János Általános Iskola legendás hírű igazgatója.
Ízig–vérig pedagógus volt. Olyan pedagógus, akinek az élete volt a nevelés. Ugyanis sokkal inkább nevelt, mint tanított. Mert ami megtanulható, ahhoz nem feltétlenül kell segítség. Viszont nyitott, toleráns, becsületes, kreatív, magyar szívvel élő, de európai fejjel gondolkodó polgárokká csak nevelés segítségével válhatunk. Erre a nevelésre tette fel – ahogy tanítványai ismerték – Laci bá’ az egész életét. Azt az életet, mely méltatlanul rövid időt engedett e nagyszerű embernek és szellemnek.

1954. december 2-án született Szolnokon. Érettségi után Szegedre, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar–orosz szakára felvételizett, ahol 1977-ben diplomázott. A diploma után került Bács–Kiskun megyébe, Fülöpházára tanárnak. Már a kezdeti időszakban kiviláglott szervezőkészsége, reformelképzelése az oktatásról. Ezekkel az útravalókkal került Kerekegyházára igazgatóhelyettesnek. Az első igazán fontos pozíciót 1983-ban töltötte be, amikor tanfelügyelő lett Kecskeméten. Élete legsikeresebb és legtermékenyebb időszaka mégis az a 12 év volt, amikor a Hunyadi János Általános Iskola igazgatójaként tevékenykedett 1989 és 2001 között. Ebben az időszakban vezette be számos – addig csak teóriaként létező – pedagógiai tartalmú módszertani újítását, mely hosszú éveken keresztül hihetetlen népszerűséget hozott számára, a dinamikusan fejlődő Hunyadi János Általános Iskolát pedig a kecskeméti iskolák élvonalába emelte. Erre az időszakra esik városi képviselői tevékenysége is: a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben önkormányzati képviselő volt egy cikluson keresztül.

Harmadszorra azonban nem sikerült a Hunyadi János Általános Iskola igazgatói pályázatát megnyernie a mögötte álló támogatók ellenére sem. 12 év után távozott az intézmény éléről és a katedráról is. Ezt az elszakadást igazán soha nem sikerült feldolgoznia. Még akkor sem, ha az önsajnálat helyett azonnal a munkába vette magát. Kecskeméten a Gyermekvédelmi Szakszolgálat munkatársa, majd később igazgatója lett. Élete utolsó éveiben pedig gyámügyi tanácsadóként dolgozott a megye több településén.

A közéletből fokozatosan visszavonult, politikai szerepet nem vállalt. Érdeklődése egyre inkább az irodalom felé fordult. Egyre többet írt. Sajátos," lengyellászlós" stílusa, ami egyszerre ironikus és humoros, keserű, de mégis szívmelengető – egyedivé tette a kortársak között. 2009-ben megjelent „Kutyavilág" című novelláskötetébe sűrítette bele véleményét a számára egyre kevésbé érthető és egyre kevésbé szerethető világról.

Az irodalom mellett más kedvtelésre is lelt. Fülöpházán az Őszikék Dalkör karvezetője lett. A helyi nyugdíjasokból álló népdalkörrel megszámlálhatatlanul sok nagyszerű órát töltött együtt. Talán ez volt számára az utóbbi évek olyan igazi örömforrása, mellyel az élet kárpótolta az elvesztett lehetőségekért. Számos fesztiválon szerepeltek kiemelkedő sikerrel. Éppen ezeken a sikereken felbuzdulva alig másfél évvel ezelőtt Kerekegyházán újabb népdalkör alakult a vezetésével: a Kereki nótások. A kerekegyházi férfiakból álló nótakörrel idén márciusban utaztak volna minősítő fesztiválra…

Még hatvan éves sem volt. Nagyon kevés adatott neki. Neki, aki mindig tele volt ötlettel, tervekkel és élettel. Ugyanakkor élete 59 éve alatt nagyon gazdag pedagógusi, közéleti, irodalmi, művészeti értéket hagyott maga után. Igazgatóként 12 éven át hallhatta elbúcsúzó diákjaitól: „Elmegyek, elmegyek, hosszú útra megyek..."

S most Ő is elment.

Nyugodjon békében!

(Pölös János tagintézmény vezető, Hunyadi János Általános Iskola)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rablás után elégette a lopott iratokat

A férfi egy kerékpáros nőt lökött fel, majd a táskájával együtt elmenekült. Tovább olvasom