Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Elhunyt kismama: nincs felelős

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint semmilyen eddig ismert és elfogadott orvosi vagy gyógyszeres kezeléssel nem lehetett volna megmenteni annak a huszonhét éves asszonynak az életét, aki múlt év novemberében a szülést követően elvérzett a kecskeméti kórházban.
Ez áll az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetnek az esettel kapcsolatos szakvéleményében. A szakértők szerint nem történt orvosi mulasztás és szabályszegés. Az asszony - akinek semmiféle rejtett betegsége nem volt - halálát az úgynevezett DIC-szindróma okozta. Ennek során a szervezetében a trombózis csökkentésére hivatott vérrög-feloldásnak, illetve a véralvadásnak az egyensúlyrendszere felborult.

A vére végül képtelen lett az alvadásra és így nem csak a sérült, hanem a sértetlen szervein keresztül is folyamatos vérzés indult meg, ami a keringés összeomlását okozta. Az esetet vizsgáló nyomozás még nem zárult le, de a szakvélemény gyakorlatilag az jelenti, hogy az eljárást hamarosan megszüntetik.

Mint arról korábban beszámoltunk Hevesi Erzsébet múlt év november 1-én már a harmadik gyermekének adott életet a kecskeméti kórházban. A szülést követően azonban az asszonynál erős vérzés lépett fel, amit az orvosok nem tudtak csillapítani.

A vérzés elállítása érdekében kioperálták a méhét. Állapota átmenetileg stabilizálódott, majd átszállították a megyei kórház intenzív osztályára, ahol kétszer is összeomlott a keringése és második alkalommal már nem sikerült az orvosoknak újraéleszteniük.

Ábrahám László, az elhunyt családjának ügyvédje azt mondta: nem csak neki, a hozzátartozók, de a társadalom számára is elfogadhatatlan az, hogy egy egészséges fiatal nő kórházi körülmények közt elvérzik a szülés követően. Hozzátette: az elmúlt egy évben csak neki nyolc hasonló esete volt, az orvosok sajnálkoznak, a csonka családok pedig ott maradtak segítség nélkül.

Véleménye szerint helytelen, hogy az orvostársadalom a nekik kedvező szakértők véleményével takaródzik, és nem vonja le a szükséges konzekvenciákat az ilyen jellegű esetek megelőzésével, illetve megakadályozásával kapcsolatban. Hangsúlyozta: tény, ha ez a kismama császármetszéssel szül, akkor még ma is élne, és otthon lehetne a három gyermekével együtt.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. adamantium 2011. március 06. 22:37
  „23. klj_54 2011.03.02. 09:33
  nem kell legalább 4 osztály a kamionsörfőséghez? mert megnézem ha neked mondjuk anyaghiba miatt elromlik valami az autódban garanciális időszakban akkor ki a hibás? te aki nem tudtál arról, hogy hibás az alkatrész vagy a gyártó aki hibásan gyártotta le? megnézném, hogy magadra vállálnád-e a balesetet abban a tudatban, hogy gyártási hiba az oka?
  konzilium: GPS, rádió, URH-társalgás a többiekkel, térkép soroljam még mi nincs a műtőben ami a te életedet könnyíti meg?”
 • 25. macusnéni 2011. március 02. 10:47
  „Kár az ügyvédurat cikizni,mert ami az egészségügyben megy az már kiveri a biztositékot.Egyre csak rosszabb lesz minden.Szülni épp úgy veszélyes mint miden más beavatkozás.Volt szerencsém élvezni a szeretetüket,s ha nincs ott rokonom,aki már vagy 30 évet lehúzott,ma már a gránit alatt porladnák.Húzták az időt,hogy a túlhordott gyerek magamat mérgezte .Most pedig az biztos,hogy pénz nélkül rád se néznek,s Ők szabják meg a tarifát.Mi lett volna ha én az ügyfélnek azt monsom nálam ennyi a tarifa és elintézem az ügyét ,ami nekem a kötelességem.Csak itt az anya nélkül felnőtt gyerekek vannak ,meg a hozzátartozók.Minden kormány igérte,hogy rend lesz,de "Hordány Ágnesnek" is legfőbb gondja a széf volt,hogy legyen miben tartani a doki tarifáját.Nem,hogy rend is legyen végre és ne hónapokat kelljen vizsgálatokra várni.Ugyan irja már meg valaki,hogy az OEP-től egy-egy vizsgálatra összeget adnak le havonta,vagy személyre van kiosztva.!Nagyon érdekelne.”
 • 24. ~FRANZVON~ 2011. március 02. 10:15
  „Butaság ellen nem létezik orvosság.”
 • 23. klj_54 2011. március 02. 09:33
  „5. adamantium 2011.03.01. 20:40 És másoknak:
  Ne érdekel semmilyen végzettséget igazoló papír, mert az smafu.
  És szerényen jegyzem meg, hogy saját magam tapasztalom hogyan áll az emberhez az orvos, ha nincs pénze!
  Viszont mélyen fejet hajtok az érdemi tárgyi tudás előtt!
  Senkinek nem kívánom, hogy helyt cseréljen velem.
  De azt furcsállom, hogy tőlem elvárja az orvos, baleset nélkül vezessem a kamionomat ködben Angliában =bal oldalon) konzílium lehetősége nélkül, de ő mindenféle DIC-re és bárakármire hivatkozhat!
  Emberölés oszt annyi!
  Nem tudok akceptálni semmilyen kifogást, mert tőlem sem fogad el a jogalkalmazó semmilyent!”
 • 22. h375317 2011. március 02. 08:47
  „17. ~FRANZVON~ 2011.03.02. 07:43

  Nem nekünk kellene tudni, hanem annak aki ellát...ugyanis ő tanulta( ha tanulta). Véletlenek mindig vannak, és szerencsétlen kimenetelű dolgok, DE éppen azért tanult az orvos, hogy ezeket megtanulja kiküszöbölni, a lehető legkisebbre visszaszorítani! És ez a felháborító! Hogy még arra sem képesek, hogy a munkájukat elvégezzék!
  És ha meghal valaki, csak takaróznak minden sz__ral és mutogatnak egymásra! És érdekes, hogy soha senki nem felelős! LÁsd.: Debrecen Kenézy Kórház - per nyert a főorvos a kórházzal szemben és nem engedik be dolgozni, mert pl. indokolatlanul rendelt el CT-t? Indokolotlanul?
  Ez a szomorú! És mindez rajtuk, betegeken csattan, mert sajnos az életben megfordulunk egyszer-kétszer a kórházban.”
 • 21. északmagyar 2011. március 02. 08:32
  „"Ábrahám László, az elhunyt családjának ügyvédje azt mondta: nem csak neki, a hozzátartozók, de a társadalom számára is elfogadhatatlan az, hogy egy egészséges fiatal nő kórházi körülmények közt elvérzik a szülés követően. Hozzátette: az elmúlt egy évben csak neki nyolc hasonló esete volt, az orvosok sajnálkoznak, a csonka családok pedig ott maradtak segítség nélkül."

  Abból a nyolc esetből hányat nyert meg vajon? Az is érdekelne.
  Mellesleg ha valakinek le kell vonnia a következtetést, az az átlag magyar: szavazzá meg hatalommániás lenyúló bandákat(mszp szdsz fidesz kdnp) azt gyönyörködj hogy hogy szét..... az egészségügyet, oktatást, stb.”
 • 20. KamuNeni 2011. március 02. 08:09
  „Ontelt, kis onerteku banda az a magyar orvosaszat. Semmi buszkeseg nincs bennuk csak gog es kivagyisag. Nemtorodom felfogas es lefogadom nem is kepzi magat a legtobb az uj technikakban es gyogyaszati kutatasokban.”
 • 19. Giga 2011. március 02. 07:54
  „Részvétem a családnak. Sok erőt. :(”
 • 18. Giga 2011. március 02. 07:54
  „Sajnos a "saját" bőrömön tapasztalom, hogy az egészségügy hogyan működik.
  Kislányom (1 éves pont) hétfőn került be súlyos kétoldali tüdőgyulladással. Pénteken voltunk vele a háziorvosnál, azt mondta semmi baja sincs csak az orra folyik, gyógyszer nem kell. Hétfőn de. a kórházban kötöttünk ki. 1.5 óra után felvették. Onnantól kezdve másnap 11 óriág orvos nem látta.
  Miután patáliát csaptunk, egyből lett mellkasröntgen vérvétel. Eredmény a súlyos kétoldali t.gy. 10nap kórház. Erre még azt mondják, hogy majd holnap (szerdán) leküldik fül-orr-gégére is. Újabb civakodás, lett fül-orr-gégészet is.
  Az ottani doki el volt szörnyülködve, hogy milyen állapotban van már a gyerek. És ezeket nem két nap alatt szerezte be, hogy nem vették (nem mi, ha nem a kollégák!) észre eddig.
  Este megkapta az első adag intravénás antibiotikumot. Ehhez másfél nap kellett....
  Gyanítom ha nem patáliázunk, még ma sem tartanánk sehol. És ez egy gyermekkórház. Mi mehet akkor egy "felnőtt" kórházban?! Botrányos.”
 • 17. ~FRANZVON~ 2011. március 02. 07:43
  „Felháborító, ha ennyi " tanult" hozzászóló meg az Ábrahám ügyvéd ennyire előre biztosan tudja a jövőbeli hasonló esetek megelőzésének módját, miért nem maguk császároznak meg néhány kismamát.
  Be kell perelni az Istent, miért találta ki a halált, vagy legalább a DIC-et, hogy miért nem teszi egyértelművé, hogy alvadási faktort kell adagolni, vagy az alvadást kell csökkenteni...”
 • 16. queenmargareth 2011. március 02. 02:49
  „Borzasztó. Részvétem a hozzátartozóknak.”
 • 15. adnil 2011. március 01. 22:49
  „én is azt mondom, olvassatok utána, ha nem értetek hozzá!!! DIC-vel külföldön is halnak meg emberek, jobb ellátásban részesülő is, ugyanis ezzel nem lehet mit kezdeni!!!
  http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_4357
  ez egy elég alap leírás, aki picit ért hozzá, tudja, hogy ennél bonyolultabb, pl. az alvadási faktorok, amit egy nem hozzá értő fel sem fog.....
  de mindegy, ez már a családon nem segít sajnos. nekik ez volt megírva.....”
 • 14. 266722 2011. március 01. 22:25
  „Kár,hogy az ügyvéd úr/mint aki minden orvosi tudomány felett állónak tekinti magát/egy nagyon szmorú eset kapcsán a családnak még most is azt hajtogatja,hogy hogyan lehetett volna megmenti az asszony életét.Szerinte ha császármetszést végeznek akkor........Kiváncsi lennénk ha minden gyermeket igy hoznák világra mi lenne.Ennek a betegségnek nincs semmi előjele.Én mindenestre a kórház helyében próbapert inditanék az ügyvéd ellen és a megnyert milliókat az árván maradt gyerekeknek adnám.”
 • 13. bertife 2011. március 01. 22:23
  „h375317:

  Ezt biztosan meg fogják érteni.. :)”
 • 12. h375317 2011. március 01. 21:33
  „Tessék okostojás, művelődj kicsit!
  http://www.szote.u-szeged.hu/medcentrum/transf/eloadasok/DIC.pdf”
 • 11. h375317 2011. március 01. 21:32
  „10. adamantium 2011.03.01. 21:25
  :) vicces vagy!!!
  Ha már ennyit olvasol, az is biztos megragadta a csöpp figyelmed, hogy mindig másodlagosan alakul ki, tehát mindig valamilyen betegségnek a KÖVETKEZMÉNYE!!!!!!!4”
 • 10. adamantium 2011. március 01. 21:25
  „6. macskanadrag 2011.03.01. 20:51
  7. h375317 2011.03.01. 21:05
  utána kéne olvasni a betegségnek mielőtt röhögtetitek magatokat a világ előtt”
 • 9. szeti 2011. március 01. 21:24
  „ha ugyanez otthonszülésnél történt volna, most mindenki verné a nyálát...”
 • 8. CID 2011. március 01. 21:13
  „Még, jó, hogy az ügyvédek nem takargatják egymást :) Azért, nekik sem lesznek gerincproblémáik. És, mi van, ha tényleg menthetetlen volt, és nem hibáztak "nagyrabecsült" orvosaink ?”
 • 7. h375317 2011. március 01. 21:05
  „5. adamantium 2011.03.01. 20:40
  Hát persze. Mert csak úgy, minden előzmény nélkül elvérzik valaki...talán ha nem tömnék tele minden szarral szerencsétlen szülő nőt, annak érdekében, hogy a drága( szó szerint drága) orvos hamarabb végezzen, talán nem kéne ennyi sürgősségi beavatkozást sem végezni...talán...
  A magyar egészségügy úgy szar, ahogy van! MIndenki szarik, mindenre, csak fizessenek, a többi nem számít. Mindeki ott döglik meg, és úgy, ahogy akar! Katasztrófa! És ha fizetsz nekik sem tudsz normális( hangsúlyozom NORMÁLIS, nem különleges) ellátást kicsikarni, amiért egyébként a fizetésüket kapják...”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatkínzó a bíróságon: 40 juhát hagyta szomjan dögleni

Kedd délután folytatódik a Kecskeméti Városi Bíróságon annak a férfinak a tárgyalása, aki korábban 40 juhot hagyott szomjan dögleni. Tovább olvasom