Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Fontos találkozó helyszíne lesz Kecskemét

A kétévente ülésező bizottság legközelebb - 2014-ben - Magyarországon ül össze, várhatóan Kecskeméten, a baden-württembergi központú Daimler magyarországi beruházásának otthont adó városban.
Sikeres ülést tartott és új együttműködési megállapodást kötött Magyarország és a németországi Baden-Württemberg tartomány kormányközi vegyes bizottsága - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán az MTI-nek a bizottság Heidelbergben tartott kétnapos ülését összegezve.

Baden-Württemberg Magyarország egyik kiemelten fontos gazdasági partnere, a német tartományokat tekintve az exportban a második helyen, az importban az első helyen áll. A kormányközi kapcsolatok is igen szorosak, a vegyes bizottság 1991-ben alakult meg, és már 12. alkalommal ülésezett - emelte ki az államtitkár.

A szerdán véget ért találkozón a felek áttekintették a közös projektek haladását, és összeállították a következő két év programját. Erről több mint 50 pontból álló együttműködési egyezményt írtak alá. A kétévente ülésező bizottság legközelebb - 2014-ben - Magyarországon ül össze, várhatóan Kecskeméten, a baden-württembergi központú Daimler magyarországi beruházásának otthont adó városban.

Ugyanakkor a kapcsolatok nem csak az autógyártás területén szorosak, hiszen például a kis- és közepes nagyságú vállalatokat (kkv) tekintve több mint 500 baden-württembergi cég tevékenykedik Magyarországon - tette hozzá Cséfalvay.

Az együttműködési megállapodásból kiemelte, hogy a magyarországi közigazgatás hatékonyságának növelését célzó munka során hasznosítják majd az e-kormányzat (elektronikus kormányzat) kialakításában szerzett baden-württembergi tapasztalatokat. A gazdasági kamarák bekapcsolásával még erősebbé teszik a német mintájú, duális szakképzési rendszer magyarországi bevezetése terén kialakult együttműködést. Az egyezmény egyebek mellett meghatározza a rendőrségi együttműködés kereteit is.

Az ülésen előterébe került a Duna menti régió fejlesztésére vonatkozó átfogó uniós terv - a magyar uniós elnökség idején elfogadott Duna stratégia -, amely "lehetőséget ad további projektek létrehozására, illetve a futó projektek fejlesztési rendszerbe történő bekapcsolására" - fogalmazott az államtitkár.

Az MTI-nek telefonon nyilatkozva Cséfalvay elmondta: széles területet képez a kulturális-oktatási együttműködés, itt több mint 80 projekt fut már jelenleg is, javarészt a budapesti a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), illetve az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem és baden-württembergi felsőoktatási intézmények részvételével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Június 13-án kezdődik Kecskeméten a Hagyó-per

Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és tizennégy társának büntetőperét június 13-ra… Tovább olvasom