Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Másfél millió liter bázisolajat adtak el üzemanyagként

Kecskemét - Különösen jelentős értékre elkövetett adócsalás és jövedékkel való visszaélés miatt indult per 24 vádlott ellen szerdán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon; az ügyészség szerint a vádlottak Csehországban csaknem 1,5 millió liter bázisolajat vásároltak, majd Magyarországon engedély nélkül üzemanyagként értékesítették azt, de semmilyen adót nem fizettek utána.
A bázisolaj építő- és gépipari alapanyag, amely sokkal rosszabb minőségű, mint a gépjárművek hajtására kapható gázolaj, de a dízelmotorok működnek vele. A harminc oldalt meghaladó vádiratot Dókáné Páy Krisztina ügyész ismertette. A vád szerint a 24 vádlott közül 11-en bűnszervezet tagjaként működtek közre abban, hogy 2006 decemberétől 2007 júliusáig egy gazdasági társaság nevének felhasználásával Csehországban csaknem 1,5 millió liter bázisolajat vásároltak, majd azt értékesítették Magyarországon. Az ásványolaj termékeket kísérő okmányok alapján a termékek rendeltetési helye Spanyolország és Románia volt. Az ásványolaj a vámtarifaszám alapján bázisolajnak minősül. A bázisolajat a szállító járművekből Magyarországon fejtették le, belföldön, mint üzemanyagot értékesítették, annak ellenére, hogy nem felelt meg a gázolajra vonatkozó minőségi követelményeknek.

Az ásványolaj termékek eladásáról számlát nem állítottak ki, az értékesítésre a vádlottaknak nem volt engedélyük, jövedéki adót és áfa nem fizettek. A vádhatóság szerint a bűnszervezet vezetője Szabó Szilárd elsőrendű, Molnár Attila Ferenc másodrendű, illetve Kraszlán Péter harmadrendű vádlott volt.
A vám- és pénzügyőrség munkatársai egy tartálykocsi kunszentmiklósi ellenőrzése során figyeltek fel a szállítmányra. A 2007-ben kezdődött, titkos adatgyűjtést is alkalmazó nyomozás jelentős bűnszervezetet tárt fel. A szervezet központja Budapest volt, de mivel a Bács-Kiskun megyei hatóságok kezdték az eljárást, a megyei főügyészség felügyelte a nyomozást és készítette el a vádiratot, ezért az elsőfokú bírósági tárgyalás is Kecskeméten kezdődött.

A vádirat szerint a vádlottak a jövedékkel való visszaéléssel 186 millió forint, míg adócsalás bűntette vonatkozásában 77 millió forint áfa adóbevétel csökkenést okoztak. Sárközy Szabolcs tanácsvezető bíró a vádlottak kihallgatásával pénteken folytatja a per tárgyalását. Az elsőrendű vádlott más bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásban van, a többiek szabadlábon védekeznek.

Olvasóink írták

  • 3. rozator 2011. május 18. 21:23
    „Még jó, hogy a belügyér semmit nem tud az olajról!”
  • 2. deszkás 2011. május 18. 20:48
    „És hogy kiderüljön 4!!! év kellet? Ez igen gratulálok az ügyésznyomozóknak.”
  • 1. varadipal 2011. május 18. 15:17
    „Jövedékkel csak az állam tud visszaélni. Jövedéki termékkel csak az adócsaló.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így ünnepelt Kecskeméten a kupagyőztes KTE - galéria

Több mint kétezer szurkoló várta Kecskemét főterén a Magyar Kupa döntőjében győztes KTE csapatát szerdán késő este. A városháza elé begördülő buszt Zombor Gábor polgármester fogadta, majd megkezdődött a pezsgős ünneplés. Tovább olvasom