Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Nagyban akadályozza az aratást a belvíz Bács-Kiskun megyében

Mintegy kétezer hektáron nem tudnak rámenni a gazdálkodók a földjeikre Kiskunhalas, Balotaszállás és Harkakötöny térségében.
Bár hetek óta nem esett komolyabb mennyiségű eső, az átázott földekről lehetetlen a betakarítás. A búza, a repce, az árpa és a kukorica betakarítása is - részben vagy egészben - elmaradt, így a belvízhelyzet nemcsak a növénytermelőket, hanem az állattenyésztőket is sújtja. Utóbbiak nem tudták betárolni a megfelelő mennyiségű téli takarmányt: szakemberek szerint nem zárható ki, hogy akinek nincs pénze megvenni a tavalyi árhoz képest másfélszer drágább takarmányt, az kénytelen lesz felszámolni a teljes gazdaságot.

A 700 hektáron gazdálkodó Halas-Agromark Kft. vezetőjétől, P. Szabó Károlyt elmondta: nyáron a búzát harminc, a repcét húsz hektáron nem tudták betakarítani a belvíz miatt. "Amit be tudtunk hozni a földekről, azt is kétszeres energiával tudtuk csak learatni. A gépek elakadtak a felázott talajban. Az őszi káposztarepce-termés fele is tönkrement, mert akkor szakadt le az ég, amikor azt kellett volna szedni "- mondja a harminc embert foglalkoztató cég vezetője. A vetés sem megy könnyen: az egyik legnagyobb halasi mezőgazdasági cég a tervezett száz hektár repce helyett csupán a felét tudta elvetni, míg búzát és árpát egy szemet sem.

"A különösen bosszantó az egészben, hogy a gazdálkodók milliós nagyságrendű hozzájárulást fizetnek évente, de a legnagyobb gondot a földeken áthaladó csatornák jelentik. Ezek ahelyett, hogy levezetnék a vizet, a pocsék állapotuk miatt inkább visszaduzzasztják azt a földjeinkre" - mondja P. Szabó.

A károkat vis maiorként be lehet jelenteni ugyan, de a gazdálkodók nagy része szerint ennek nem sok értelme van. A források korlátozottak, és vannak olyan területek az országban, ahol ennél súlyosabb a helyzet - mondják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős kerékpárost gázoltak Baján

Elgázoltak egy 60 éves kerékpárost péntek kora délután Baján – tájékoztatta a delmagyar.hu-t a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. Tovább olvasom