Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Nejéhez sietett a kórházba szemben a forgalommal

Kecskemét – Hiába integettek és villogtak is többen a vasárnap délelőtt az M5-ös autópályán a forgalommal szemben közlekedő, tömegkarambolt okozó 84 éves kiskunfélegyházi férfinak, félreértette a jelzéseket. Combnyaktörést szenvedett feleségéhez igyekezett Kecskemétre, a megyei kórházba - de már nem ért oda, a balesetben életét vesztette.
- Az elmúlt esztendőben volt egy hasonló eset Bács-Kiskun megyében, nem véletlen, hogy az nem maradt meg az emberek emlékezetében – árulta el a delmagyar.hu-nak az Autópálya Rendőrség parancsnoka, Simon István alezredes. – Szerencsére az említett eset nem járt különösebb következményekkel, a forgalommal kilométereken át szemben közlekedő autós elkerülte az ütközést. Ha valaki hasonló helyzetbe kerül, célszerű lehúzódni a leállósávba és kivárni, míg tisztul a forgalom.

Nem volt ilyen szerencsés az a 84 éves kiskunfélegyházi férfi, aki a vasárnap délelőtti különös karambolban életét vesztette. Végzetesnek bizonyult a tévedése, amikor a háztartási balesetet szenvedett feleségéhez igyekezett. A Petőfi Népe úgy tudja, miután reggel az asszony elesett a konyhában, és a mentők combnyaktöréssel a kecskeméti kórházba vitték, K. Antal beült régi Ladájukba, elindult a felesége után Kiskunfélegyházáról a megyeszékhelyre.

Otthoni balesetet szenvedett feleségéhez igyekezett az a 84 éves férfi, aki vasárnap halt meg az M5-ösön. Fotó: MTI
Otthoni balesetet szenvedett feleségéhez igyekezett az a 84 éves férfi,
aki vasárnap halt meg az M5-ösön. Fotó: MTI

A szomszédok szerint Tóni bácsi soha nem ment messzire a kocsival, csak a városban használta, hogy bevásároljanak a boltban vagy a piacon. Valószínűleg korábban nem is járt még az autópályán. A lapnak nyilatkozó környékbeliek állítják, az idős félegyházi férfi szellemileg és fizikailag is jól tartotta magát. De mégis hogyan hajthatott fel az autópályára a menetiránnyal szemben?

Kiskunfélegyházánál hajthatott fel a sztrádára, de feltehetően az izgatottság miatt nem hajtott le a kecskeméti kijárónál, ezért Lajosmizsénél visszafordult. Valószínűleg a nagy köd, és a rossz látási viszonyok miatt indult el a forgalommal szemben.

- Azóta sem sikerült pontosan rekonstruálni a történteket, hogy mikor, hol hajtott fel, illetve fordult meg, sajnos már nem tudjuk tőle megkérdezni – mondta el a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatán Mihályné Bornemisza Eleonóra. – A bolgár rendszámú autómentővel 10 óra 6 perckor, a 86-os és a 87-es kilométerkő között ütközött, előtte 9 óra 50 perctől egymást érték a bejelentések.

A sajtószóvivő hozzátette: a bácsi a jobb oldali sávban hajtott közel 20 kilométeren keresztül, csak éppen nem a megfelelő irányba. Többen is integettek, villogtak neki, ő pedig visszaintegetett, visszavillogott. A bejelentések hatására a rendőrök hiába siettek több egységgel is a helyszínre – a tragédiát már nem tudták megakadályozni.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Mignon 2010. január 13. 15:12
  „35. Walaky

  A standard szöveg ugy hangzik, hogy:
  " Achtung Autofahrer!
  Auf der Autobahn A3 zwischen .......und...... kommt vermutlich ein Falschfahrer entgegen!
  Bitte, fahren Sie besonders vorsichtig und überholen Sie nicht!
  Wir werden Sie informieren wenn die Gefahr vorüber ist.
  Wir wünschen Ihnen weiterhin gute Fahrt!"

  " Autovezetök figyelem!
  Az A3-as autopalyan ....es.....között, gyanithatoan egy "Falschfahrer" jön szemben!
  Kerem, vezessenek különösen ovatosan es ne elözzenek!
  Mi informaljuk Önöket, ha a veszely elmult.
  Tovabbi jo utat kivanunk Önöknek!"”
 • 35. Walaky 2010. január 13. 13:59
  „Nekem az UPC tányéroson van Antenna Bayern rádió, érdemes hallgatni.
  Mivel fő profilja a szórakoztatás mellett a közlekedési infók azonnali közlése, gyakran mexakad az adás.
  És mit hallok?
  Achtung, Im A3 Autobahn ist Eins Falsch Fahrer, nach Frankfurt!”
 • 34. flexsnake 2010. január 13. 13:56
  „12. persze ha a tata belerohan egy család autójába és mindenki ott hal meg, változik a külcsín , ugye?
  Aki vétet azon nincs mit sajnálkozni, ennél sokkal nagyobb baj is lehetett volna.”
 • 33. liongate 2010. január 13. 12:07
  „Én nem csak azért sajnálom,mert idős,hanem egyszerűen emberként és hogy ezt a hibát elkövette,akaratán kívül,figyelmetlenség,stressz,rutin hiánya stb,mondjuk,ha valaki 160-al száguldozik a bmw-vel és miatta meghal valaki,mondjuk ő is,azt nem sajnálnám,mint ezt az embert,mert felelőtlenség az más tészta!Számomra.Szerencse,hogy más nem sérült meg,és hogy 84 évet már megélt emberről van szó,de szomorú!”
 • 32. Framboise 2010. január 13. 09:47
  „Nagyon sok autópálya le- és felhajtója rosszul, nem egyértelműen van kiépítve. Főleg sötétben bogarászni kell, hogy na most akkor biztos itt kell felmenni, ezen a keskeny kis úton pl.?
  Mindemellett a rutintalanság okozta, hogy kilométerek után sem jött rá a bácsi, hogy a forgalommal szemben megy...
  Igen, aktív tábla tuti megoldás lenne ilyen esetekben, és ez tőlünk nyugatabbra már abszolúte működik az autópályákon, de sajnos mi hol vagyunk még ettől... Pedig milyen jó is lenne!!!”
 • 31. baltazar 2010. január 13. 09:13
  „Az én szüleim is idős nyugdíjasok.Apukám anyukámmal együtt szintén csak a városban szokott elmenni az autóval a temetőbe vagy bevásárolni.kb. 10 éve nem voltak kinn a városból.Most hétvégén fogok velük beszélgetni. Ha jól gondolom,akkor apukám nem is tudja,hogy autópálya van,no meg matrica, meg lehajtó sáv, felhajtó sáv.Felelősséget érzek abban,hogy megakdályozzam,hogy ilyen velük megtörténjen.

  Valljuk be őszintén mi rutinos sofőrök: amikor megjelentek az autópályák, akkor nekünk is problémát okozott,hogy hol is kell feljutni és hol kell lejönni. Gondolom azt is el lehet mondani,hogy minden sofőr életében legalább egyszer az is előfordult, hogy "túlment" a lehajtón és valahogy vissza kellett jönni. Az egyik ismerősöm is rutinos,mégis mikor átadták Szegedig, Félegyházánál nem jött le, túlment.
  Szóval figyelni kell mindenkinek. Nekünk pedig 40-50 kor alattiaknak a szüleinkre kell figyelni.
  A Félegyházi kórház szolgáltatásait pedig jó lenne inkább bővíteni,nem leépíteni.
  Részvétem.”
 • 30. katarakta 2010. január 13. 03:05
  „Tényleg sajnálom az öregurat, meg a történet is szomorú! De sok embert megölhetett volna, lehet gyereket is ezzel a megmozdulásával... Lehet ilyenkor körbe kéne infózni az öregeket hogy autópályán szembe menni a forgalommal azért nem egészséges.. Mert itt a példa hogy sajnos képesek rá!”
 • 29. hawaiiklub 2010. január 13. 00:16
  „Ez tényleg elgondolkodtató, hogy miért nem tudta a rendőrség a pályát lezárni rögtön. Ha nem tolja le az autószállító a Ladát az útról, akkor még jó néhány ember meghalhatott volna. Sajnos időnként előfordul, hogy felhajt valaki a forgalommal szemben. Kamerákkal vagy indukciós érzékelőkkel már a lehajtón lehetne érzékelni, hogy ott megy fel valaki. A telefonos bejelentésnél gyorsabb lenne...”
 • 28. A80 2010. január 13. 00:07
  „Ha lennének aktív táblák, akkor belső sávra mehetne ki egy behajtani tilos, a másikra meg egy 50-es tábla...”
 • 27. Pinaman 2010. január 12. 23:54
  „moderálva off”
 • 26. Neszemetelj! 2010. január 12. 23:13
  „26. Maci1!
  Nem jól látod..., nem hibáztatom őket, de azonnal lezárni a forgalmat egy feljárónál nem lett volna nagy dolog!
  Így talán a papát meg tudták volna állítani Ők, és nem a kamion!”
 • 25. Maci1 2010. január 12. 22:48
  „Neszemetelj!
  Már megint az egészet a rendőrök nyakába akarjátok akasztani ez itt nem a Cobra 11, biztos, hogy az autópályán kint lévő járőrök is elindultak az öreg bácsi után, de ha a pálya másik oldalán kapták a küldést akkor nekik a legközelebbi kihajtóig el kellett haladnunk ott megfordulni aztán lehetett menni a bácsi után ilyenkor már az RS Octavia se csodákra képes.”
 • 24. alonsofan 2010. január 12. 22:34
  „Mindenekelőtt természetesen részvétem az esetben.:( Másrészt azt hiszem nem egy könnyű eset ez, ma beszélgettem nagyapámmal erről a témáról, és azért elég máshogy láttam a dolgot én 19 évesen, mint ő 70 évesen. Szerencsére ő teljesen alkalmas a vezetésre, 50 év tapasztalatával azt kell mondanom minden elismerésem az övé. Épp emiatt esik neki rosszul az a kategorikus kijelentés, hogy tiltsuk ki a nyugdíjasokat az utakról. És megértem, nekem is pont ennyire kellemetlen amikor nekem azt mondják, hogy minden fiatal őrült, személy szerint én úgy érzem jól belátom, nem én vagyok az utak királya az egy éves jogsimmal, próbálok ennek megfelelően ésszel, körültekintően vezetni, meg hát a tapasztaltabb szüleim tanácsát meghallgatni. Visszakanyarodva az elejéhez szerintem is célravezető lenne jóval szigorúbb orvosi vizsgálat, mert tényleg sok idős embernek már jobb lenne ha nem erőltetné inkább az autózást. Másrészt tudom nehezen kivitelezhető, de egyfajta utánképzés is segíthetne, mert mint az idős bácsi esete is mutatja nekik tényleg nem feltétlenül egyértelműek az ilyen relatíve újabb dolgok, mint autópálya, ami nekem már teljesen be volt anno az oktatásba építve tehát tőlem joggal várhatják el, hogy legyek tisztában az ottani vezetéssel is.”
 • 23. Moon 2010. január 12. 22:27
  „Nem igazán szeretnék senki megsérteni de ki adhat egy 84 éves embernek jogosítványt? HA semmi mást nem vesz az ember figyelembe csak a reflexeket már akkor is egy 40 éves emberhez viszonyítva is óriási külöbség van a két ember között. Ez az eset is sajnos jó példázza, hogy 84 évesen ne vezessen senk autót, inkább más közlekedési eszközt válasszon. Az orvosi alkalmatossági vizsgálatnak ebben a korban már okkal jobban ki kellene terjedni egyéb más vizsgálatokra is mert mint most is egyes esetekben nagyobb veszélyforrása lehet egy idősebb vezető. Remélem senkit nem sértettem meg ezen hozzászólásommal, nem ez volt a szándékom.”
 • 22. linda83 2010. január 12. 22:25
  „Szegény bácsi akkor is sajnálom! Persze hibázott, ideges volt, eltévedt. De sajnos sok nagyarcú és felelőtlen (ittas) vezetővel nem hasonlítható az eset. A pályarendőrség meg igazából milyen esetekben segít? Most kellett volna!!! Na és a sok kátyúveszélyt jelző tábla mellett nem ártana talán egy figyelmeztető tábla, különösen ha már történt ott hasonló eset.”
 • 21. óvónéni 2010. január 12. 22:06
  „szegény:( ő csak jót akart :(”
 • 20. Neszemetelj! 2010. január 12. 22:03
  „Az U.S.A-ban iyenkor azonnal lezárják az utat a forgalom elől, és nem várnak 20 percet..., hanem azonnal cselekszenek!
  Hol van ilyenkor a pályarendőrség?????

  Szegény papa..., jobbulást a mamának, aki szerintem nem éli túl a papa elvesztését!”
 • 19. CID 2010. január 12. 21:16
  „"Flexsnake a kígyókat csodálom,mert különlegesek,gyönyörűek és soha nem támadnak ok nélkül" ez mondjuk úgy nagyjából igaz. Bár tibitubi is leírta miért teszi amit tesz, de ti mindig benyelitek :)”
 • 18. szgd 2010. január 12. 21:15
  „Kedves liongate: igazad van, vannak fiatal suttyók,akiket nem érdekel kresz, vannak őrült románok, akik szintén vagy haza sietnek vagy a munkájuk időhöz köti őket, de mégsem láttam még eddigi baleseteknél, hogy azt írták volna az okozóra, hogy "sajnálom szegényt" stb... csak azért mert idős, már sajnálni kell??egyik legjobb ismerősöm édesapja is egy ilyen "szegény öregember" miatt vesztette életét autóbalesetben...”
 • 17. liongate 2010. január 12. 20:44
  „Flexsnake a kígyókat csodálom,mert különlegesek,gyönyörűek és soha nem támadnak ok nélkül,de téged nem és szégyen amiket írkálsz rendszeresen és a delmagyar is elgondolkozhat,hogy ilyen embert érdemes felkeresni,interjúra,magába nézhet mindenki!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thürmer: 1 milliónál senki se keressen többet!

Thürmer Gyula szerint a választásokon azokra a pártokra kell szavazni, amelyek "Magyarország… Tovább olvasom