Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Népszámlálás véghajrá: 50 ezres büntetés a kimaradóknak

Utolsó hetéhez érkezett a népszámlálás. Az országos adatfelvétel terepmunkája október 31-ig tart. Aki kimarad, annak november 8-ig jelentkeznie kell a polgármesteri hivatalban.
Bács-Kiskun megyében már a lakosság több mint nyolcvan százaléka válaszolt a népszámlálási adatlapok kérdéseire. – Ez időarányosan jó eredménynek tűnik, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hajrában a legnehezebb a számlálóbiztosok dolga, ezért kiemelkedő jelentőségű a következő néhány nap - tudtuk meg Kárpáti Józseftől, a népszámlálás Bács-Kiskun megyei felelősétől. - A munkát az első két hétben segítette, hogy a várakozásokat valamivel meghaladta az internetes kitöltés aránya. Ez a lehetőség október 16-ig állt a lakosság rendelkezésére. A megyében különösen a nagyvárosokban volt kiemelkedő, 20 százalék feletti azok száma, akik éltek az adatszolgáltatásnak ezzel a módjával. Jelenleg az a legfontosabb feladat, hogy a számlálóbiztosok megtalálják azokat, akikkel eddig valamiért nem sikerült a kapcsolatfelvétel – tette hozzá a megyei felelős.

Sajnos vannak olyanok, akik többszöri próbálkozás ellenére sem hajlandóak ajtót nyitni a Központi Statisztikai Hivatal és a települési önkormányzat számlálóbiztosainak, és előfordulnak olyan esetek is, amikor kifejezetten megtagadják az adatszolgáltatást. – Ilyenkor először írásbeli figyelmeztetést kapnak a lakók, de ha továbbra sem hajlandóak válaszolni, a jegyző novemberben szabálysértési eljárást indíthat ellenük, amelynek akár ötvenezer forintos bírság is lehet a következménye – emelte ki Kárpáti József.

Vannak, akik nem szándékosan, hanem rajtuk kívül álló okok miatt maradnak ki az adatfelvételből. Akik október 31-ig nem tudnak kapcsolatba lépni a körzetükben dolgozó számlálóbiztossal, a november elsejei munkaszüneti napot követően kötelesek a polgármesteri hivatalokban személyesen jelentkezni a pótösszeírásra. - Az egy háztartásban élőkről természetesen elegendő, ha egyvalaki nyilatkozik. Azonban erre is csak november 8-ig van mód, akkor ugyanis a teljes adatfelvétel lezárul. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy ha eddig nem sikerült a számlálóbiztosukkal találkozni, próbálják felvenni vele mihamarabb a kapcsolatot. A szeptember végén kiküldött népszámlálási borítékon megtalálható a számlálóbiztos telefonos elérhetősége - emlékeztet a megyei felelős.

Ha valaki nem kapott kérdőívet, ne halassza a jelentkezést novemberre, mert akár még ezen a héten és a hosszú hétvégén is ki tud menni hozzá a számlálóbiztos. Így kényelmesen, otthon tud eleget tenni a kötelezettségének.
Mindenkit arra kér a KSH, hogy adjon válaszokat a kötelező kérdésekre, mivel a jegyző élni fog a szabálysértési eljárás lehetőségével. A népszámlálással kapcsolatban további tájékoztatás kérhető a polgármesteri hivatalokban, illetve Kecskeméten a KSH Irinyi utca 17. alatti irodájában is. Bővebb információ az ingyenesen hívható 06-80/200-014 vagy 200-224-es telefonszámokon is kapható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörtek a kocsmába

Betörtek egy Kunszálláson lévő sörözőbe csütörtök reggelre - közölte a rendőrség.
Tovább olvasom