Helyi sport

2013.01.18. 17:53

Pozitív az éves összkép kajak-kenuban

Szeged -A 2011-es ötödik helyhez képest kettőt előrelépve a harmadik legeredményesebb kajakos, kenus klub volt az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE.

Mádi József

1. Győr, 2. Lágymányosi Spartacus, 3. EDF DÉMÁSZ-Szeged VE. A hazai kajakos, kenus klubok – összesen 76 szerzett pontot a különböző korosztályos bajnokságokon – ranglistája imponáló, főleg annak fényében, hogy a szegedi egyesület a tavalyi ötödik helyről lépett fel a dobogóra.

– Azért érdekes és értékes ez a helyezés, mert a 2011-es ötödik hely ijesztő volt. Ám sikerült gyorsan a helyére tenni a dolgokat, és ismét a dobogón végezni. Az elmúlt évtizedekben ez a dobogó körüli eredmény volt az átlag, és a friss helyezésben vannak érdekességek. Az olimpián a felnőtt férfi kajak szakág remekelt, és az egyesületben is éppen ez a terület volt a legeredményesebb és országosan a legjobb. Az elmúlt években temettük a férfi kajakot, ehhez képest jött egy olimpiai arany- és ezüstérem. Jól teljesített a férfi kenu és a női kajak, de igazán nem is akarnám kiemelni egyik szakágat sem. A szélsőségek mindig jelen vannak, de az átlag, az összkép pozitív. Kiszámíthatóan jó eredményeket értek el a versenyzőink – nyilatkozta [namelink name="Petrovics Kálmán"], az EDF DÉMÁSZ-Szeged igazgatója.

Lendületben az utánpótlás: nekik is köszönhető, hogy az EDF DÉMÁSZ-Szeged harmadik helyen zárt a klubok között. Fotó: Karnok Csaba

Lendületben az utánpótlás: nekik is köszönhető, hogy az EDF DÉMÁSZ-Szeged harmadik helyen zárt a klubok között.
Fotó: Karnok Csaba

Ahogy a vezető is mondta, a szegedi klubnál igen eredményes a női kajak szakág, ám az kétségtelen tény, hogy a saját utánpótlásból nagyon régen „jött ki" magyar szinten minőségi versenyző. [namelink name="Douchev-Janics Natasa"] egykor Szerbiából érkezett, utána honosították, majd visszatért szülőhazájába, míg a jelenlegi sikersportolók közül [namelink name="Horváth Alexandra"] csongrádi, [namelink name="Kárász Anna "]pedig dunaújvárosi nevelés.

– Tizenöt éves kortól lefelé már elfogadhatók az eredményeink, de tény: a gimnazista korú lányokat nagyon nehéz megtartani, itt sok a lemorzsolódás. Igyekszünk egyre koncentráltabban figyelni arra, hogy a fiúk és a lányok közösen dolgozzanak. Ezen koedukált csoportok egészséges együtt dolgozása lehet az ideális megoldás, amelyben egy kiváló csapatkohézió alakulhat ki, és ebből talán nehezebben szakad ki a 14-15 éves lány. Változatlanul nem az utánpótláskorúak eredményhajszolása a cél, hanem hogy minél többen sportoljanak, hogy minél többen minket válasszanak, hogy a fiatalok a rendszerességre szokjanak, hogy egy közösséghez tartozzanak, hogy jól érezzék magukat, és hogy szeressenek kijárni a Tiszára. És így majd maguk döntik el, hogy élversenyzők vagy csak a kajakozás, a kenuzás, a sport szerelmesei lesznek – vélte Petrovics.

Az egyesület névadója ezúttal egy évvel hosszabbította meg szerződését – nagy kérdés, hogyan érinti mindez a klubot. – Az utánpótlás szintjén természetesen mi nem egy évre tekintünk előre, a profiknál viszont más a helyzet. Az egyesületnél többlépcsős tervezet készült, és olimpiai ciklusban gondolkodunk. Az első, versenyen induló korcsoporttól kezdve egészen a mastersekig megvannak az adott korhoz illő szakmai elvárások, amelyek függetlenek a névadó szerepvállalásától. Természetesen igyekszünk tartalékot képezni, hogy ha bármi is történik, felkészülten várjuk – tette hozzá Petrovics, aki végül elsorolta azokat a szakembereket, akik 2012-ben a kajakos, kenus szakágak eredményességét biztosították, kajak: Hüvös Viktor, Csamangó Attila, Kovács László, Demeter Irén, Bátor Csenge, Almási Gergely, Váradi Márton, Agócs Ágnes; kenu: Vécsi Viktor, Kása Ferenc, Kása Péter.

Sorrendek
A hazai kajakos, kenus országos korosztályos bajnokságokon összesen hetvenhat klub szerzett minimum fél pontot. A rangsorban az EDF DÉMÁSZ-Szeged mellett több Csongrád megyei klub is található, ezek helyezését is belevettük a rangsorokba.

Összesített bajnoki pontverseny 2012: 1. Győr 1741,5, 2. Lágymányosi Spartacus 1416, 3. EDF DÉMÁSZ-Szeged 1250,25, 38. Csongrád 108, 45. SZTIHE 73, 58–59. Algyő 31, 64. Szegedi Dózsa 21,5 ponttal.

Bajnoki pontversenyek korosztályonként (csak azokat a megyei klubokat vettük, amelyek szereztek pontot), felnőttek, összesen: 4. Szeged, 36. Csongrád; férfi kajak: 1. Szeged, 23. Csongrád; női kajak: 4. Szeged, kenu: 5. Szeged; női kenu: 6. Szeged. U23, összesen: 2. Szeged; férfi kajak: 2. Szeged; női kajak: 1. Szeged; kenu: 7. Szeged. Ifjúságiak, összesen: 7. Szeged, 35. SZIHE; férfi kajak: 6. Szeged; női kajak: 14. Szeged, 22. SZTIHE; kenu: 7. Szeged.
Serdülők, összesen: 5. Szeged, 34. Algyő, 37. Csongrád, 39. SZTIHE; férfi kajak: 5. Szeged, 20. Algyő, 38. SZTIHE, 41. Csongrád; női kajak: 3. Szeged, 20. Csongrád, 25. SZTIHE; kenu: 5. Szeged. Kölykök, összesen: 4. Szeged, 40. SZTIHE, 48. Sz. Dózsa, 50. Csongrád; férfi kajak: 4. Szeged, 31. SZTIHE, 37. Csongrád; női kajak: 9. Szeged, 35. SZTIHE; kenu: 5. Szeged, 15. Sz. Dózsa. Gyermekek, összesen: 2. Szeged, 37 SZTIHE és Sz. Dózsa, 39. Csongrád; férfi kajak: 5. Szeged; női kajak: 2. Szeged, 26. SZTIHE, 28. Csongrád; kenu: 1. Szeged, 11. Sz. Dózsa. Mastersek, összesen: 8. Szeged, 15. Csongrád, 33. SZTIHE, 41. Algyő; férfi kajak: 10. Szeged, 11. Csongrád; női kajak: 15. Algyő; kenu: 10. Szeged, 13. SZTIHE, 23. Csongrád.

Címkék#Kajak-kenu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában