Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

56 ember halála szárad a szeszpancsolók lelkén

Akár életfogytiglan tartó szabadságvesztést is kaphatnak a mintegy félszáz emberéletet követelő csehországi metilalkohol-mérgezési ügy főszereplői, akiknek bírósági pere hétfőn kezdődött a morvaországi Zlínben.
A nagy érdeklődéssel várt perben összesen 31 ember ellen emeltek hivatalosan vádat. A Zlínben hétfőn megkezdődött perben közülük 10 állt bíróság elé, köztük azok, akiket a hatóságok a legfőbb felelősöknek tartanak. A többiekkel szemben másutt folytatják le az eljárást.

A metilalkohol-botrány 2012 szeptemberében robbant ki Csehországban, miután a piacra került hamisított, pancsolt alkohol fogyasztása következtében néhányan meghaltak. A halálesetek száma eddig már meghaladta az ötvenet.

Jan Sladky dél-morvaországi államügyész januárban úgy fogalmazott, hogy a metilalkohol-mérgezési ügy következményei egy helyi háborús konfliktus következményeihez hasonlíthatóak.

A zlíni bíróság előtt álló hét személy ellen az a vád, hogy tudatosan, tervezetten okozták emberek halálát. Három személyt a bűncselekményben való részességgel vádolnak.

Közvetlenül az ügy kirobbanása után 2012-ben 38 személy halt meg, 79 személy pedig a súlyos mérgezés következtében részleges vagy tartós egészségkárosodást szenvedett. A 38 halálos áldozat közül 13 nő volt. Az áldozatok száma mára meghaladja az ötvenet.

Radomír Koudela zlíni bíró korábban úgy nyilatkozott, hogy a főtárgyalás több hónapig is eltarthat.

Szakértői vélemények szerint ha az összes lefoglalt metilalkohol - több mint 10 ezer liter - forgalomba és elfogyasztásra került volna, az áldozatok száma elérhette volna a 158 ezret is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylők bíróságot támadtak meg Pakisztánban

Fegyveresek megtámadtak egy bírósági épületegyüttest a pakisztáni Iszlámábádban hétfőn, a merényletben az első jelentések szerint tizenegyen meghaltak. Tovább olvasom