Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A Csendes-óceánba zuhant a Fobosz-Grunt

A korábban jelzettnél lassabban érkezik az orosz Phobos-Grunt űrszonda, de vasárnap biztosan földet ér. Legújabb információk szerint Kínában, a Góbi sivatagban csapódhatnak földhöz a meghibásodott orosz Fobosz (Phobos)-Grunt űrszonda darabjai vasárnap, magyar idő szerint 19 óra 40 perc tájékán - közölték orosz rakéta-űripari források.

A világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda az Atlanti-óceán középső részén belépett a Föld légterébe, a műtárgy szétrobbanását követően a zuhanó darabok az észak-afrikai partok és Spanyolország irányába szóródnak szét - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel vasárnap este negyed kilenckor, az Orosz Föderáció Budapesti Nagykövetségére hivatkozva.

A közlemény szerint Magyarország területén a Phobos-Grunt űrszondával kapcsolatban további óvintézkedésre nincs szükség.

Alekszej Zolotuhin, a védelmi tárca légi és űrvédelmi egységeinek sajtómunkatársa jelentette be, hogy az űrszonda maradványai a chilei Wellington-szigettől mintegy 1250 kilométerre nyugatra csapódtak az óceánba. Zolotuhin emlékeztetett rá, hogy ebbe a csendes-óceáni régióba "irányítják le" a kiszolgált Progressz űrhajókat is.

 Az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) egy korábbi prognózisában az Atlanti-óceán szerepelt a becsapódás helyeként. Az űrkutatási szakemberek prognózisaikban gyakran változtatták a becsapódás lehetséges helyeit.

A Fobosz-Grunt (Fobosz-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és azt a Földre szállítsa. Ezt követően azonban eddig ismeretlen okokból a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így nem tudta folytatni útját kitűzött célja felé.

A sikertelen orosz kísérlet 5 milliárd rubelébe került Oroszországnak, a misszióra 15 évig készültek, az eszköz számos értékes berendezést vitt magával, súlya 13 és fél tonna volt. A Földre visszatért, az alsó légkörben el nem égett darabok a feltételezések szerint valószínűleg nem haladták meg a 200 kilogrammot.

Korábban

A Roszkoszmosz korábbi prognózisában az Atlanti-óceaán szerepelt a becsapódás helyeként - jelentették hírügynökségek.

A Lenta.ru orosz hírportál szerint moszkvai idő szerint háromnegyed tízkor, magyar idő szerint vasárnap este háromnegyed nyolkor zuhantak a Fobosz-Grunt darabjai a Csenedes-óceánba.

Korábban egyes értesülések szerint Magyarországra is zuhanhatott volna az űrszonda, később az Atlanti-óceánt valószínűsítették a szakértők.

A Phobos behajózása (Foto:AP/SITA)
A Phobos behajózása (Foto:AP/SITA)Korábban


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság OKF) közlése szerint jelenleg az űrügynökségek nem tudják teljes bizonyossággal kizárni, hogy a darabokra széteső Phobos műhold egyes részei Magyarország területén csapódnak be.

A katasztrófavédelem vasárnap kora este közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda a legfrissebb előrejelzések szerint egy Brazíliát és Közép-Európát átszelő pályán haladva érkezik a Földre, és addig már csak egyszer kerüli meg a Földet.

A katasztrófavédelem a magyar rendőrséggel és a Magyar Honvédséggel együttműködve folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket és felkészültek az esetleges beavatkozásokra - közölte az OKF. Magyarországon a Letenye - Balaton - Ercsi - Jászberény - Nyíregyháza vonaltól délre, minden további óvintézkedés érdekében, közleményt fog kiadni az OKF.

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy amennyiben bárki becsapódásról szerez tudomást, hívja a 105-ös segélyhívót. Minden esetben közöljék, hogy történt-e személyi sérülés. Az űrszonda lezuhanó darabjait ne fogják meg, azzal semmilyen módon ne érintkezzenek.

Közben az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) azt közölte, hogy a legfrissebb számítások szerint a meghibásodott Phobos-Grunt űrszonda az Atlanti-óceánba zuhan, és magyar idő szerint 18 óra 50 perc és 19 óra 34 perc közé várják az orosz űrszonda becsapódását.


Korábban az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz több helyszínt is megjelölt az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán térségében. A különböző helyszínek megjelölése azzal magyarázható, hogy hol felgyorsul, hol lelassul az űreszköz haladása a légkörben.

Orosz szakértők szerint az indításkor 14 tonna össztömegű szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm. Nem kell attól tartani, hogy a szonda mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.


Korábban

A korábban jelzettnél lassabban érkezik az orosz Phobos-Grunt űrszonda, várhatóan vasárnap délután és éjfél között éri el a Földet, a becsapódás helye azonban továbbra is ismeretlen - tájékoztatta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap délelőtt az MTI-t.

Petróczi Tímea elmondta, hogy az Oroszországtól kapott tájékoztatás szerint egyelőre annyit lehet biztosan tudni, hogy vasárnap éjfél előtt földet ér az űrszonda. Hozzátette, hogy 10 órákor összeül a Katasztrófavédelmi Operatív Törzs.

Orosz források többször is változtattak a becsapódás lehetséges helyszínén, a legutóbbi - nem hivatalos közlés szerint - Kínában, a Góbi sivatag körzetében várható a becsapódás, magyar idő szerint 19 óra 40 perckor.

A Phobos-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtómű-indítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Az indításkor 14 tonnás szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. jozko 2012. január 16. 18:27
  „37:

  Kedves Gróf Úr!

  Hidd el, a témában megjelent publikációk köszönő viszonyban sincsenek a szakvéleményekkel-
  sokaknak jó okuk van azokat bizalmasan kezelni...

  Egyébként a rakétatechnika is csak egy szakma - egyik "papírom" arról szól...nem "sportorvosi" minősítésű,
  keményen dolgoztam érte, hogy megvédhessem.
  Régen volt, az igaz.
  Meg is kopott rendesen - vagy ha úgy tetszik, patinás.”
 • 37. Monthechristo 2012. január 16. 12:16
  „Még jó hogy vannak "szakértők"és ennyi "pontos"definició láthatott napvilágot,kérdés ha egy meteor becsapódna,akkor is ez a "precizitás"várható,mert még időben szeretném felfújni a gumiverklit::))))Értem már a világvége teóriákat is::))))))))”
 • 36. v.imre 2012. január 16. 10:47
  „Félre ne értsetek, nem akarok senkit megszólni, megbántani. A problémám az az eseménnyel kapcsolatban, hogy úgy általánosságban tudnia kellene mindenkinek, oktatási rendszernek, hatóságoknak, állampolgároknak 1957 óta, az űrkutatás kezdetétől, hogy a Föld légköre fölötti pályára küldött, ott keringési pályára állt műhodak és darabjaik előbb-utóbb visszapotyognak a Föld felszínére. sok darab elég a levegőben a légköri surlódásból keletkezett magas hőmérséklet hatására, de sok eléri a felszínt. Ez a jelenség sajnos így fog történni addig a végső határig, amíg az ember minden holmija nem esik vissza. Együtt kell élnünk ezzel a dologgal és nem szabad túlzóan dramatizálni ezt az eseményt, mint jelen esetben történt. Kicsi a valószínűsége (eddig még nincs tudomásuk a világ hatóságainak róla) hogy embert találtak volna el a lehulló darabok.”
 • 35. fefeegy 2012. január 16. 05:27
  „Végre egy jó hir, Selmeczi Gabi megoldotta ezt is!”
 • 34. SP 2012. január 15. 22:53
  „33. csafe
  Igen, lehetséges.”
 • 33. csafe 2012. január 15. 22:32
  „32. SP
  Az a baj ezzel a térképes műholdkövető lappal, hogy nem azt mutatja hol van, hanem azt, hogy a röppálya számítás szerint hol kellene lennie. Persze még most is számolja, pedig lehet hogy tényleg a tengerbe zuhant.
  Sajnos mint kiderült, semmilyen kapcsolata nem volt a földdel, (csak a gravitáció :-) ezért a tőle jövő jelekből nem lehetett követni.”
 • 32. SP 2012. január 15. 21:39
  „Még nem zuhant le!
  Ausztrália felett van most.

  itt megláthatod a röppálya adatokkal. http://www.n2yo.com/?s=37872
  Where is the Phobos-Grunt probe right now? :

  jelenleg 135 km magasban vígan repül :)”
 • 31. Szemif 2012. január 15. 21:20
  „Azért mókás, vagy inkább szánalmas?
  Szerencsétlen Fobosz-Grunt az életben nem került volna pl. DM címlapra ha rendesen elindul a Marsra, legfeljebb lett volna egy MTI hír a "friss" rovatban, hogy "Elindult a vörös bolygóra az orosz Mars szonda"

  Az amerikai Curiosity indításáról és útjáról, ami eddig hiba nélkül zajlik is mindössze egy "Útnak indul az újabb amerikai Mars autó" című cikkecske számolt be.

  Mellesleg az űrszemétté vált, és irányíthatatlanul beérkező objektumok becsapódását megjósolni kb. annyira lehetelen, mint a heti lottószámokat.”
 • 30. Queenmargareth 2012. január 15. 20:40
  „Vagy ilyen gyors, vagy ilyen sok darab, vagy nagyon hallgatnak valamit az emberek elöl,ennyiféle hír, hol csapódott be..., vagy be sem csapódott...
  Ezt nem bírjuk követni akkor egy meteort?!
  Ilyen fejlett technológiákkal.”
 • 29. kipe 2012. január 15. 20:40
  „Ja és 10 perce mondták be, hogy Chilétől 1200 km-re zuhant le!
  De akkor most hova tünt (na nem idézem a Palikáék Lacikáját) ?”
 • 28. jozko 2012. január 15. 20:38
  „Baj van az időzónák átszámításával...mert bizony átrepült pár zónahatáron.

  Az a 200 kilósra becsült maradék igencsak " tömény" és kis méretű lehetett -
  a sárkány és minden könnyen éghető leégett róla.

  A légkörben már bukdácsolhatott is rendesen - nem lehetett könnyű követni,
  még kevésbé pontosan kiszámolni a becsapódás helyét.
  A Roszkozmosz sem feltétlenül akarhatott biztos információkat közölni.
  Ámbár a NASA-t nemigen tudnák megvezetni...

  Vajon ez a hozzászólásom is "elég" -és nem jelenik meg?
  Nehéz elhinni, hogy bárki érdekét vagy jogait sértegetném ezekkel a hozzászólásokkal...”
 • 27. Zsanetta 2012. január 15. 20:36
  „Úgy tűnik, valahol messzire leesett. Ezt is megúsztuk, nyugodalmas, jó éjszakát!
  A villamos is aluszik (kivéve a 2-est...)”
 • 26. kipe 2012. január 15. 20:35
  „24. achilleus 2012.01.15. 20:30

  Akkor frissítsd a weblapot, mert nekem még megy!
  http://www.n2yo.com/?s=37872
  És itt is http://www.satflare.com/track.html?q=phobos#MAP”
 • 25. kipe 2012. január 15. 20:33
  „Emberek! Mi van?
  Még mindig megy a műhold!”
 • 24. achilleus 2012. január 15. 20:30
  „18. kipe 2012.01.15. 19:58
  Már nem "megy", Új-Zélandtól kb. 2000 km-re, északkeletre "áll".”
 • 23. Queenmargareth 2012. január 15. 20:23
  „bocs, megint én, de a felvételen még igencsak mozog Dél-Amerikánál, vagy én látom rosszul és nem értek hozzá........”
 • 22. Dr.Evazan 2012. január 15. 20:21
  „20.19-kor mondták be a tv-ben, hogy Mo-on nincs szükség további óvintézkedésre, mert Spanyolország és Észak-Afrika térségében csapódtak be darabok...”
 • 21. Queenmargareth 2012. január 15. 20:16
  „ja, tegnap hullócsillagot, bár nem biztos már semmi-láttam és azt kívántam, oda zuhanjon. Lőn csoda”
 • 20. Queenmargareth 2012. január 15. 20:08
  „Ezek szerint szerencsénk volt?”
 • 19. mittaláltam 2012. január 15. 20:07
  „Kicsit bajban vannak a számolással. Ez magyar idő szerint 18:45-kor történt meg. Ha még 25 percet "kibírt" volna, akkor mi kaptuk volna el. De épp most cáfolták a hírt. Az új "valódi" hír:
  18:45--kor - magyar idő szerint - még csak a légkörbe lépett be”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megnyitó elmaradt, de szabad a síelés a Madarasi Hargitán

A hó miatt elmaradt a Madarasi Hargita sípályáinak megnyitója, a síelők mégis használhatták azokat. Tovább olvasom