Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

A görög kormányfő kitart választási ígéretei mellett

Elhibázottnak nevezte az államcsőd elkerülése érdekében országának nyújtott nemzetközi hitelprogramot.

Elhibázottnak nevezte az államcsőd elkerülése érdekében országának nyújtott nemzetközi hitelprogramot és kitartott a megszorítások sújtotta emberek megsegítését hirdető választási ígéretei mellett Alekszik Ciprasz görög kormányfő vasárnap, a parlamentben mondott programbeszédében.

"A hitelprogram elbukott. Nem indokolt, hogy az új kormány annak meghosszabbítását kérje, mert (...) nem kérheti a hibák megismétlését" - mondta Ciprasz a február 28-án véget érő hitelprogramról.

Ugyanakkor a görög miniszterelnök megismételte kormánya azon korábbi álláspontját, hogy egy "áthidaló támogatási programot" kíván kidolgozni a hitelezőkkel - az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal - a júniusig tartó időszakra, és a következő hónapokban egy új szemléletű válságkezelő megállapodást szeretne tető alá hozni.

A Ciprasz által vezetett Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) január 25-én azzal az ígérettel nyerte meg a választásokat, hogy újratárgyalja a nemzetközi hitelezők által a dél-európai országnak juttatott segélycsomag feltételeit, és megszünteti a görög társadalomnak súlyos nehézségeket okozó megszorítási politikát.

Ciprasz vasárnapi beszédében közölte, hogy kitart ígéretei, közte a nélkülözők megsegítése mellett, így például ingyenes élelmiszert és áramot biztosít a rászorulóknak. Azt is hangsúlyozta, hogy kormánya keményen fel fog lépni a korrupció és az adóelkerülés ellen, s úgy vélte, ezek lesznek a legkeményebb csaták.

"A kormány legelső célja a (...) a hitelprogram okozta mély sebek kezelése, a humanitárius válság kezelése, ahogy azt megígértük a választások előtt" - fogalmazott.

Közölte, hogy 2016-ig fokozatosan havi 750 euróra (körülbelül 230 ezer forint) növelik a minimálbért a jelenlegi 580-ról, és egyebek mellett újraindítják a 2013-ban a megszorítások közepette bezárt ERT nevű köztévét is. A tévé bezárását Ciprasz a "demokrácia elleni bűncselekménynek" minősítette.

Ugyanakkor a politikusok számára az eddiginél nagyobb takarékosságot fog előírni a Ciprasz-kormány, így például a miniszterek nem kapnak majd állami autókat, és eladják a kormányfő külföldi utazásaihoz használt egyik repülőgépet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápa egy római cigánytáborba látogatott el

Előzetes bejelentés és sajtókíséret nélkül Ferenc pápa vasárnap felkereste a Róma külvárosában levő… Tovább olvasom