Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

A Wiesenthal-központ vezetője bírálja az új német államfőt

Joachim Gauck nem tesz eléggé különbséget a nácik és a kommunisták bűnei között, ezért bírálta őt Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója.
Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója bírálta az új német államfőt, Joachim Gauckot, amiért nem tesz eléggé különbséget a nácik és a kommunisták bűnei között, s egybemossa a két totalitárius rendszer áldozatait.

Zuroffnak a Die Tageszeitung című berlini lap internetes kiadásában vasárnap megjelent nyilatkozata szerint Gauck, az egykori NDK-ellenzéki figyelmen kívül hagyja a holokauszt példátlan voltát, és felnagyítja a kommunista bűnök valóságos történelmi jelentőségét.

A Wiesenthal-központ vezetője arra a Gauck által is aláírt "Prágai Nyilatkozatra" utalt, amelyet 27, túlnyomórészt kelet-európai politikus, értelmiségi és kommunistaellenes aktivista látott el kézjegyével 2008. június 3-án. Zuroff szerint a nyilatkozat "egy olyan kampány kiáltványa, amely át akarja írni a második világháború és a holokauszt történetét".
Úgy véli, "szándékosan figyelmen kívül hagyták" a dokumentumokban a döntő különbségeket a náci és a kommunista ideológia között, amelyek közül az előbbi célja bizonyos emberek származásuk miatti megsemmisítése volt.

"Ennek az egybemosásnak a kihatásait aligha becsülhetjük le - folytatta. - Ez a gyakorlatban mindenekelőtt a posztkommunista országoknak segít elkendőzni azt a szerepet, amelyet egyes polgárai játszottak az európai zsidók tömeges legyilkolásában (...) hazájukban, de gyakran másutt is."

A Prágai Nyilatkozat a zsidók lemészárlásáról a kelet-európaiaknak a kommunizmus alatti szenvedéseire tereli a figyelmet, és "a tettes nemzeteket áldozat népekké" változtatja - hangoztatja Zuroff, aki úgy látja, Joachim Gauck "ebben a fontos időszakban nem megfelelő személy a német szövetségi elnökség tiszteletteljes posztjára".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájk bénítja a görög szigetek közlekedését

Hétfőn reggel 48 órás sztrájkot kezdtek a görög komptársaságok dolgozói, ezzel tiltakoznak a… Tovább olvasom