Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ahmadinezsád: Izraelnek el kell tűnnie a térképről

Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő pénteken éles kirohanást intézett Izrael ellen, kijelentve, hogy Izraelt egy nap "letörlik a térképről".
Ramadán szent hónap utolsó péntekén, Jeruzsálem napján a Teheráni Egyetemen mondott beszédében az elnök azt mondta, hogy "a cionista rendszer létezése sértés az emberiség számára". Izraelt "rákos daganatnak" nevezve Ahmadinezsád úgy fogalmazott, hogy az Izraellel való szembenállás "az emberi méltóság védelméért" tett erőfeszítés.

Az államfő élesen támadta a nyugati országokat is, mondván, hogy "a cionista rezsim életben tartása közös törekvése a legtöbb arrogáns nyugati kormánynak". Azt mondta, "az új Közel-Keleten nem lesz nyoma az amerikai jelenlétnek és a cionistáknak".

Ahmadinezsád kitért a holokausztra is, és "mítosznak" nevezte 6 millió zsidó második világháború alatti meggyilkolását.

Iránban pénteken tömegek vonultak az utcára, hogy a palesztinokkal szembeni szolidaritás napján Izrael ellen tüntessenek. Hírügynökségi jelentése szerint százezrek, az iráni állami média szerint milliók vettek részt a demonstrációkban országszerte.

Az iszlám köztársaságban Kelet-Jeruzsálem 1967-es megszállása óta minden évben megtartják az Izrael-ellenes megmozdulásokkal kísért emléknapot.

Az elmúlt napokban az izraeli sajtóban több híradás jelent meg arról, hogy a zsidó állam szinte végérvényes döntést hozott Irán megtámadásáról. A jelentések azt állították, hogy a katonai csapásra - amelynek célja az iráni atomprogram megsemmisítése lenne - akár még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt sor kerülhet. Hivatalos források nem erősítették meg ezen értesüléseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Assange-ügy: Moszkva nem érti Nagy-Britannia magatartását

Moszkva nem érti Nagy-Britannia politikai menedékjoggal kapcsolatos álláspontját - nyilatkozott… Tovább olvasom