Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

al-Kaida: húsznál is több merénylet, több ezer áldozat világszerte

Barack Obama amerikai elnök hétfőn hajnalban bejelentette, az Egyesült Államok Pakisztánban, egy katonai művelet során végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével. A keresett terrorista vezér által irányított szervezethez számos véres akció köthető.
1993. február 26-án érte az első támadás a World Trade Centert. Iszlám terroristák pokolgépet robbantottak a New York-i Világkereskedelmi Központ alagsorában. A merénylet következtében hat ember meghalt, ezer megsebesült, az épület hónapokra használhatatlanná vált.

A terrorszervezet következő célpontja 1995. november 13-án Szaúd- Arábia volt. Autóba rejtett bombát robbantottak egy amerikai kiképzőközpont mellett Rijádban az ország fővárosának központjában. A merényletnek öt amerikai és egy Fülöp-szigeteki áldozata volt.

1996. június 25-én ismét Szaúd-Arábiában követtek el merényletet. Két és fél tonna robbanóanyaggal megrakott kamiont robbantottak fel Szaúd-Arábiában, a Dahran városa melletti Khobar légitámaszponton, amelyet az amerikai légierő is használt. A merényletben 19 amerikai katona vesztette életét és 386 megsebesült.

1998. augusztus 7-én autóba rejtett pokolgép robbant szinte egyszerre a kenyai Nairobiban és a tanzániai Dar es Salaamban az amerikai nagykövetségek közelében. A merényleteknek 224 halálos áldozata volt, közülük 12 amerikai, a sérültek száma több mint ezer volt.

2000. október 12-én Jemenben 17 amerikai tengerész vesztette életét, amikor az adeni kikötőben robbantásos akciót követtek el az éppen üzemanyagot vételező USS Cole romboló ellen.

Ezt követte a 2001. szeptember 11-i, több ezer áldozatot követelő terrorakció. Az Egyesült Államokban eltérített utasszállító repülőgépeket fegyvernek használva követtek el merényleteket a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai és a washingtoni Pentagon ellen. A negyedik eltérített gép Pennsylvaniában zuhant le. A történelem legvéresebb terrortámadásának következtében háromezer ember halt meg vagy tűnt el.

A véres terrorakciót követően évben is két aktív támadást indított a szervezet. 2002. április 11-én Tunéziában Dzserba szigetén, Griba város zsinagógája (Afrika legrégebbi zsidó imaháza) előtt öngyilkos merényletet követtek el. A robbanás 21 halálos áldozatot követelt, közülük 14 német turista volt. 2002. október 12-én Indonéziában, Bali szigetén egy diszkó közelében robbantott autóba rejtett pokolgépet az al-Kaidával kapcsolatban álló Jemaah Islamiyah szervezet. A merényletnek 202 áldozata volt, túlnyomó többségük külföldi turista.

2003. május 12-én a szaúd-arábiai Rijádban 35 halottat követelt egy hármas öngyilkos támadás lakóépületek ellen, az áldozatok közül kilenc volt amerikai. Négy nappal később, május 16-án Marokkóban 45 ember meghalt, több mint száz megsebesült Casablancában, amikor autókba rejtett bombákkal és öngyilkos merényletekkel követtek el terrorakciót. A célpontok külföldiek által látogatott éttermek és szállodák, illetve zsidó létesítmények voltak. Ez év november 15. és 20. között Törökországban két zsinagóga, a brit konzulátus és a brit HSBC bank épülete közelében követtek el 63 halottat követelő öngyilkos merényleteket.

2004. március 2-án Irakban a síiták legnagyobb ünnepén Kerbalában, a síiták szent városában és egy bagdadi síita szentélynél robbantásos merényletek sorozatát követték el, amelyek legalább 180 áldozatot követeltek. Alig másfél hétre rá, március 11-én Spanyolország fővárosában, Madridban tíz pokolgép robbant a város pályaudvarain. A terrorcselekményekben 191 ember halt meg és közel kétezer megsebesült.

2005 nyarán Nagy-Britanniát érte támadás. Július 7-én 56 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő, összehangolt robbantásos merényletsorozatot követtek el Londonban: csaknem egy időben négy pokolgép robbant a földalatti hálózat három forgalmas állomásán és egy városi buszon. Július 23-án Egyiptomban a Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk üdülővárosban merényletsorozatot hajtottak végre.

Öngyilkos merénylők robbanószerrel megrakott gépkocsit robbantottak fel egy szállodánál, az óvárosi bazárban és egy taxiparkolóban. A robbantások legalább 88 életet követeltek, több százan megsebesültek. Az év őszén, november 9-én Jordániában hármas öngyilkos merényletet követtek el előkelő ammáni szállodák ellen. A rövid egymásutánban bekövetkező robbanásokban 58 ember halt meg.

Pár hónappal később, 2006. április 24-én Egyiptomban Dahab üdülővárosban három pokolgép 20 ember életét oltotta ki, az áldozatok között volt egy magyar turista házaspár is.

Egy év múlva, 2007 nyarán Irakban legalább 500 áldozata volt annak a merényletsorozatnak, amelyet öngyilkos merénylők követtek el augusztus 14-én robbanóanyaggal megrakott teherautókkal egy kurd vallási szekta tagjai ellen Északnyugat-Irakban. 2007 telén, december 11-én Algéria fővárosában, Algírban kettős robbantásos merényletet hajtottak végre, amelynek 62 áldozata volt, közülük 17 ENSZ-alkalmazott.

Ezt követően 2008. szeptember 17-én Jemenben autóba rejtett bomba robbant az Egyesült Államok szanaai nagykövetsége közelében. A merényletnek 16 halálos áldozata volt és 16 ember megsebesült. Három nappal később, szeptember 20-án Pakisztánban Iszlámábád központjában, a Marriott luxusszálló előtt egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy fél tonna robbanóanyaggal megrakott teherautóban. A részlegesen összeomlott, teljesen kiégett épület romjai alól több mint 60 holttestet emeltek ki.

2010. november 24-én Jemenben vallási ünnepre készülődő síiták ellen követtek el öngyilkos merényletet a síita lázadók fellegvárának számító El-Dzsauf tartományban. A merényletben 23 ember vesztette életét.

Olvasóink írták

 • 6. északmagyar 2011. május 04. 10:21
  „AHam, így látva a statisztikákat kezdem érteni, hogy mennyit ér a repteres molesztálás, a háború és a többi.

  Lószart.”
 • 5. bánki 2011. május 03. 08:53
  „Szerényen kérdezem meg - mi a francot keresünk Afganisztánban?
  Naponta éri támadás a magyar alakulatokat.
  A sajtó semmiféle hírt nem közöl. Beszéljetek a vásárhelyi katonákkal!”
 • 4. dodó 2011. május 02. 22:16
  „Több ezer áldozat?

  Irakban egy millió (1 000 000) áldozat!
  És hol van még Korea, Vietnam, Afganisztán, Guatemala, Chile, Szomália, Panama, Grenada, Líbia, szinte az egész latin Amerika?
  Jaaa, hogy ezt a demokrácia nagy bajnoka és terjesztője, az USA művelte? Akkor csak helyes lehet?”
 • 3. Apátfalvi** 2011. május 02. 16:03
  „Nem szabad általánosítani az összes arabra! De az igaz, hogy az amerikai börtönökben raboskodó terroristákat fel kell akasztani, mind 1 szálig! Éljen a SZABAD, CIVILIZÁLT EURÓPA!!!!!!!!!!!! ELŐRE!!!!!!!!”
 • 2. Mathiasking 2011. május 02. 14:44
  „A szellemiségét kell kiirtani, nem az embert. Inkvizíciót nekik!”
 • 1. KamuNeni 2011. május 02. 14:22
  „Minek ezekre a szarokra idot pazarolni? Kikell nyirni mindet akkor megszunik. allahot eltemetni es elfelejteni hogy valaha is letezeet a rogeszmejukben. Gyilkos banda az egesz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszama bin Laden: egy terrorista életútja

Barack Obama ameerikai elnök a Fehár Házban bejelentette, sikeres támadás végén az amerikai csapatok megölték Oszama bin Ladent. Amerika első számú közellenségének életútja. Tovább olvasom