Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Az Iránnal szembeni szankciók szigorításáról tanácskoztak a nagyhatalmak

Az Iránnal szembeni ENSZ-szankciók szigorításáról tanácskoztak a Teheránnal annak vitatott atomprogramjáról tárgyaló nagyhatalmak, de nem hoztak semmilyen döntést, mert Kína ellenzi újabb büntetőintézkedések meghozatalát.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína -, valamint Németország képviselői az Európai Unió New York-i képviseletének székházában, helyi idő szerint szombaton ültek tárgyalóasztalhoz. A több mint kétórás megbeszélés után Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a résztvevők nem döntöttek újabb szankciókról. Robert Cooper, az Európai Unió Tanácsának politikai igazgatója, aki szintén jelen volt az ülésen, ezt megerősítette, de szankciókra célozva megjegyezte: elkezdték vizsgálni "újabb megfelelő intézkedések" meghozatalának lehetőségét.

A tanácskozást amiatt hívták össze, mert Teherán a Barack Obama amerikai elnök által a múlt év végéig megszabott határidőig nem adott kielégítő választ a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azon ajánlatára, hogy külföldön dúsítsák az iráni uránt. Teherán a jelek szerint először hajlott a javaslat elfogadására, később mégis visszakozott. A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán polgári célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. A Nyugat ettől politikai és gazdasági ösztönzőkkel akarja eltántorítani Teheránt, miközben nyomásgyakorlásként szankciókat is kilátásba helyez.

A szombati tanácskozáson Kína kivételével minden ország magas - a külügyminisztérium politikai igazgatójának megfelelő - rangú tisztségviselővel képviseltette magát. Az Iránnal szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló Kína ellenzi, hogy a korábbi ENSZ-szankciók után újabbakkal büntessék Teheránt - ezt jelezte az is, hogy alacsonyabb rangú diplomata képviselte az ülésen -, és tovább tárgyalna az iszlám köztársasággal. Álláspontját többé-kevésbé Oroszország is osztja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haiti: 97 órával a katasztrófa után szabadult ki a romok közül

Egy amerikai mentőalakulat kiszabadított egy 29 éves nőt egy összedőlt egyetemi épület romjai alól,… Tovább olvasom