Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Barack Obama: elejét kell venni az értelmetlen tragédiáknak

Az egész ország önökre gondol most, de a jövőben el kell gondolkodni azon is, hogy hogyan lehetne elejét venni a hasonló értelmetlen tragédiáknak - mondta Obama az aurorai vérengzés helyszínén.
Az egész ország önökre gondol most, de a jövőben el kell gondolkodni azon is, hogy hogyan lehetne elejét venni a hasonló értelmetlen tragédiáknak - jelentette ki vasárnap este Colorado államban Barack Obama amerikai elnök, miután találkozott az aurorai moziban elkövetett mészárlás áldozatainak hozzátartozóival és a sebesültekkel.

Denver elővárosában, Aurorában péntekre virradó éjjel egy ámokfutó berontott egy teltházas moziterembe, amelyben a Batman legújabb részének premiervetítése folyt és tüzet nyitott a nézőkre.

A támadásnak, amelyben összesen 70-en sebesültek meg, 12 halálos áldozata volt. 10 embert továbbra is kórházban kezelnek, hetük állapota válságos. Az áldozatok legfiatalabbika egy 6 éves kislány, a legidősebbike pedig egy 51 éves férfi volt. A halottak közül hárman a feleségüket vagy a barátnőjüket oltalmazva vesztették életüket, egy fiatalember éppen a 27. születésnapját ünnepelte, egy sportriporternek készülő ifjú hölgy pedig nemrégiben Torontóban élt át egy áruházi lövöldözést.

Obama a Coloradói Egyetem aurorai kórházában azt hangoztatta az áldozatok hozzátartozóinak, hogy most "egész Amerika és a világ nagy része rájuk gondol". Hangoztatta, hogy nem elnökként, hanem apaként és férjként látogatott a tragédia helyszínére.

A filmszínház előtt vasárnap este civil szervezetek és egyházak kezdeményezésére virrasztást rendeztek, amelyen az elnök nem vett részt.

Az elkövető, a 24 esztendős James Holmes, akit közvetlenül a mozi mellett fogtak el, nem tanúsított ellenállást. A lakásán azonban beélesített, robbanó huzalcsapdákat és csaknem 40 liter benzint találtak. A mellmagasságban kifeszített drótokhoz erősített, mintegy 30 házi készítésű gránátot szombaton semmisítették meg a tűzszerészek. Holmes házának lakóit pénteken kitelepítették és vasárnap sem engedték visszatérni őket.

Dan Oates aurorai rendőrfőnök kijelentette, hogy Holmes több hónapig készült a merényletre, amelyhez az interneten rendelte meg a fegyvereket. Az elkövető otthonában több Batman-relikviát is találtak. Lapértesülések szerint a gyanúsított a haját vörösre festette és az képzelte magáról, hogy ő Joker, a Batman-képregények és filmek gonosz figurája.

John Hickenlooper coloradói kormányzó vasárnap az NBC televíziónak úgy nyilatkozott, hogy még mindig fogalma sincs arról, vajon mi váltotta ki a támadást. Holmes egyébként a múlt hónapig a Coloradói Egyetem Asnchutz Orvosi Iskolájának doktorandusz hallgatója volt.

Lapértesülések szerint Holmest magánzárkában tartják. A gyanúsított a médiában megjelent beszámolók szerint megpróbálta leköpni az őreit és nem működik együtt a rendőrséggel. Hétfőn jelenik majd meg először a bíróság előtt.

A mészárlás egyébként hatással volt az elnökválasztási kampányra is; pénteken mind Obama elnök, mind pedig leendő hivatalos kihívója, Mitt Romney politikai beszédek helyett az aurorai tragédia áldozatairól emlékezett meg, a két kampánystáb pedig legalább hétfőig visszavonta a Coloradóban sugárzandó negatív választási hirdetéseket.

Az aurorai lövöldözés egyébként mindössze 27 kilométerre történt attól a helytől, Littletontól, ahol 1999-ben a Columbine gimnáziumban két tizenéves fegyveres 12 diákkal és egy tanárral végzett.

Olvasóink írták

 • 2. klj-54 2012. július 23. 13:15
  „Igaza van Obamának!
  Azzal kellene kezdenie, hogy önként és dalolva beballag egy fegyházba és magánzárkában lehúz tíz évet!
  Elvégre is az ő parancsára embereket ölnek a világ minden részén.”
 • 1. kispacni 2012. július 23. 08:05
  „Egy éjjel fél egykor vetített mozielőadáson mit kerestek 10 év alatti gyerekek. sőt tudjuk, hogy volt olyan agyalágyult szülőpár, aki a 3 hónapos csecsemővel mentek moziba.
  Komolyan mondom, megáll az ember esze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóásó-per: legalább egy héttel elhalasztották a ˝terrorista összeesküvési ügy˝ tárgyalását

Legalább egy hét halasztást szenved a bolíviai "terrorista összeesküvési ügy" július 23-ra kitűzött… Tovább olvasom