Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Belgrád szerint az észak-koszovói szerbek népszavazása nem szolgálja Szerbia érdekeit

Slobodan Homen szerint az észak-koszovói szerbek körében rendezendő szavazás ellentétben áll a szerb törvényekkel és Szerbia alkotmányával.

A többségében szerbek által lakott észak-koszovói községekben bejelentett referendum hátrányosan érintheti Szerbiát, amikor az Európai Tanács márciusban ismét megvitatja Szerbia uniós tagjelölti státuszának kérdését - jelentette ki szombaton Slobodan Homen, a szerb kormány médiaügyekért felelős koordinátora.

A szerb kormány magas rangú tisztségviselője a Vecernje Novosti című belgrádi lapnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az észak-koszovói szerbek körében rendezendő szavazás "ellentétben áll a szerb törvényekkel és Szerbia alkotmányával".

"A referendum megtartása teljesen ellentétben áll a községek törvényes felhatalmazásával. Az még érthető, hogy egyes polgárok népszavazást akarnak, az viszont már érthetetlen, hogy az észak-koszovói községek vezetői is referendumot akarnak, jóllehet tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen referendum megtartása törvényellenes és nem szolgálja Szerbia érdekeit" - mondta Slobodan Homen.

A szerb többségű észak-koszovói községekben a referendumon a polgároknak arról kell véleményt nyilvánítaniuk, hogy elfogadják-e a pristinai kormány intézményeit, vagy sem.

A népszavazást február 14-re és 15-re írták ki az észak-koszovói községekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A katari emír támogatná, ha arab csapatokat vezényelnének Szíriába

A katari emírnek nem lenne ellenére, ha arab országok csapatokat vezényelnének Szíriába a hónapok… Tovább olvasom