Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Ebola: nemzetközi összefogást sürget a libériai elnök

Az államfő emlékeztetett: alig több mint hat hónap alatt az ebola-vírusnak sikerült zsákutcába juttatnia országát.
A Nyugat-Afrikát sújtó ebola ellen minden ország összefogásával lehet csak harcba szállni, mivel ez a betegség nem áll meg az országhatároknál, e küzdelemből a kormányoknak, a nemzetközi szervezeteknek, a pénzügyi intézményeknek, a politikusoknak és a közembereknek egyaránt ki kell venniük a részüket - fejtette ki a "világhoz intézett nyílt levelében" Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök.

Az államfő emlékeztetett: alig több mint hat hónap alatt az ebola-vírusnak sikerült zsákutcába juttatnia országát. "Több mint kétezer libériai állampolgárt veszítettünk el" - mondta Johnson-Sirleaf.

"Egy dolog azonban biztos: az ebola elleni mozgósítás olyan küzdelem, amelybe az egész világnak be kell kapcsolódnia" - hangsúlyozta az államfő, hozzáfűzve, hogy ez a betegség "nem ismer határokat". Mindaz a pusztítás, amelyet ez a vírus Nyugat-Afrikában vitt véghez a közegészségügy, a gazdaság és a társadalom közösségein belül, immár az egész térségben, sőt, az egész világon érezteti hatását - állapította meg Ellen Johnson-Sirleaf.

Úgy fogalmazott: e válságra a nemzetközi reakció az elején még következetlen volt, hiányzott az összehangolt cselekvés, nem tudták melyik irányban kell a legsürgősebben lépni. A nemzetközi közösség végre "észbe kapott" - mondta -, a világ ráébredt arra, hogy nem barikádozhatja el magát, nem várhatja tétlenül, hogy a helyzet önmagától rendeződjön.

E harc megvívásához minden olyan országnak az elkötelezettségére szükség van, amelynek módjában áll segíteni akár sürgős pénzforrások, akár egészségügyi felszerelések vagy orvosi szakértők révén - mondta a libériai államfő. Szerinte az ebola elleni küzdelemből a kormányoknak, a nemzetközi szervezeteknek, a pénzügyi intézményeknek, a nem kormányzati szerveknek (NGO), a politikusoknak és a közembereknek egyaránt ki kell venniük a részüket.

A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára, a Kongói Demokratikus Köztársaságra, Nigériára és Szenegálra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint a súlyosan fertőző vérzéses láz 9216 regisztrált megbetegedéséből 4555 ember halt meg hét országban: Libériában, Sierra Leonéban, Guineában, Nigériában, Szenegálban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A németek úgy tudják, hogy oroszbarát szeparatisták miatt zuhant le a maláj gép

A BND értékelése szerint oroszbarát szeparatisták okozták a júliusban Kelet-Ukrajnában lezuhant… Tovább olvasom