Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Egy bíborost sem gyanúsítanak a kiszivárogtatással

A pápa tud a kényes helyzetről, és átláthatóságot óhajt - mondta a Vatikán szóvivője.
Egyetlen bíborost sem gyanúsítanak a Szentszék titkos iratainak kiszivárogtatásával - jelentette ki hétfőn Federico Lombardi atya, a Vatikán szóvivője arra a sajtóértesülésre válaszul, hogy egy bíboros is lenne a kiszivárogtatók között.

"Határozottan cáfolom ezt. Egyetlen bíborosra sem vetül gyanú (...) sem olaszra, sem nem olaszra" - mondta újságíróknak nyilatkozva a szóvivő.

"Nem folyik vizsgálat olasz bíboros ellen, és egyetlen nő ellen sem - tette hozzá Lombardi. - A kihallgatások folytatódnak. Számos személyt hallgat ki a Kúriában (és másutt) a XVI. Benedek (pápa) felkérésére egy hónappal ezelőtt létrejött bíborosi bizottság."

"A jelenlegi szakaszban lehetnek házkutatások, nyomozás, bíborosok meghallgatása, de ez nem jelenti, hogy újabb személy ellen indul vizsgálat" - folytatta a szóvivő. Mint mondta, a bíborosi bizottság "nem akarja hagyni befolyásolni magát a médianyomástól".

A szóvivő elmondása szerint a pápa "tud a kényes helyzetről", és "átláthatóságot" óhajt. Lombardi kisebbíteni igyekezett a botrány súlyát, "eltúlzottnak" minősítve azokat a véleményeket, hogy az ügy a Vatikán belső hatalmi harcaival függ össze. Annyit azért elismert, hogy a botrány "természetesen árthat az egyháznak".

A vatikáni rendőrség pénteken őrizetbe vette a pápa személyi inasát, a 46 éves Paolo Gabrielét, és még aznap kihallgatták. A sajtóhírek szerint lakásán vették őrizetbe, ahol családjával együtt élt, és ahol a vatikáni rendőrség "tekintélyes mennyiségű" bizalmas iratot talált.

Az elmúlt hónapokban a Vatikán kiszivárogtatási botrány középpontjába került, amely az olasz sajtóban - a WikiLeaks kiszivárogtató portál mintájára - a Vatileaks elnevezést kapta. Eszerint ismeretlenek bizalmas szentszéki iratokat adtak át az olasz médiának, köztük XVI. Benedekhez intézett leveleket és faxokat, valamint tárgyalási javaslatokat. Egyes dokumentumok a Vatikánban tapasztalható korrupcióról, kontár irányításról, a szentszéki megrendeléseknél alkalmazott nepotizmusról és a Vatikán bankjának nevezett IOR vezetésében meglévő széthúzásról szólnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy dohai bevásárlóközpontban - sok halott

A tüzet sikerült eloltani. A halottak között 13 gyerek is van - közölte a katari belügyminisztérium. Tovább olvasom