Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Egyelőre nem szorul mentőhitelre Szlovénia

A siekres kötvényaukció miatt egyelőre nem szorul mentőhitelre Szlovénia.
Az államháztartási nehézségekkel küzdő Szlovénia 2,25 milliárd dollárnyi 10 éves kötvényt adott el pénteken, amivel egyelőre megúszhatja, hogy az euróövezeti mentőalaphoz kelljen fordulnia hitelért.

Jelentős, 12 milliárd dollárnyi kereslet mellett a tervezett 1,5 milliárd dollár helyett 2,25 milliárd értékben adott el dollárkötvényt pénteki aukcióján a szlovén pénzügyminisztérium. Az elért 5,7 százalékos irányadó hozamszint alacsonyabb ugyan a csütörtökön jósolt 6 százaléknál, de továbbra is magas más euróövezeti államok hozamaihoz képest. A kötvények 5,5 százalékos éves kamatot fizetnek.

Szlovénia áprilisban lefújt egy 1,5 milliárd eurós kötvényaukciót, mivel a befektetők által kért hozamokat túl magasnak tartotta. A mostani értékesítéssel elemzők szerint többé-kevésbé fedezi a 2013. évi adósságmegújítási szükségletet.

Nem ez az első sikeres devizakötvény-kibocsátás a térségben: október legelején Lengyelország 1,75 milliárd eurónyi, Csehország pedig 750 millió eurónyi eurókötvényt adott el. Magyarország egyelőre nem adott el idén devizakötvényt: a kormány és az államadósság-kezelő rendre amellett érvelt, hogy az elővigyázatossági hitelkeretről szóló szerződés megkötése után kedvezőbb kamatfeltételek mellett lép ki a nemzetközi kötvénypiacra.

A kelet-közép-európai térség államainak kötvényei iránt jelentősen nőtt a kereslet az elmúlt hetekben: a nagy jegybankok által teremtett likviditásbőségben, illetve a fejlett államokban tapasztalt csökkenő hozamszintek mellett a befektetők egyre inkább keresik az olyan eszközöket, amelyek viszonylag nagy biztonság mellett nyújtanak magas hozamot.

"A befektetők a térségbeli államokhoz képest előnyösnek tekintik majd a kibocsátás árazását" - értékelte Timothy Ash, a londoni Standard Bank elemzője a pénteki aukciót. A szlovének most arra törekszenek, hogy addig töltsék fel az államkasszát, amíg a globális piacok likvidek - tette hozzá.

Korábban sok befektető attól tartott, hogy Szlovénia lehet a következő euróövezeti állam, amely mentőhitelért fordul az euróövezeti mentőalaphoz. Annak ellenére aggódtak a szlovén gazdaság helyzet miatt, hogy az államadósság még mindig alacsony más euróövezeti államokéhoz viszonyítva. Igaz, a laza költségvetési fegyelem miatt az elmúlt években jelentős mértékben nőtt az adósság. A válság előtt, 2008-ban még 21,9 százalék volt a bruttó hazai termékhez viszonyított államadósság szintje, de 2011-ben már 47,6 százalék volt. A szlovén államháztartás az elmúlt években rendre 6 százalék feletti GDP-arányos hiánnyal zárt.

"Szlovénia időt nyert a jól időzített kibocsátással, s ennek köszönhetően végrehajthatja a privatizációs és reformterveit. A közpénzügyek konszolidálásával megtarthatja hitelességét a nemzetközi pénzpiacokon" - mondta Matej Tomazin, a szlovén KD Skladi befektetési bank vezetője.

A Janez Jansa vezette konzervatív kormány a nyugdíjkorhatár emelését, a munkanélküli segély csökkentését és a munkaerőpiac rugalmasságának növelését tervezi. Ezen kívül egy rossz állami bankot hozna létre, amely átvenné a szlovén bankok, 6,5 milliárd eurónyi, azaz a GDP 18,2 százalékára rúgó nem teljesítő hitelállományát. A kormány a privatizációs folyamat felgyorsítására is ígéretet tett.

A reformok végrehajtásához azonban a kormánynak meg kell állapodnia az ellenzéki pártokkal és a szakszervezetekkel. Tavaly a bal-közép kormány hasonló reformtörekvései éppen a szakszervezetek és egyes diákszervezetek által szervezett népszavazáson buktak el, s ez végül a kormány bukásához és előrehozott választások kiírásához vezetett.

Egyes elemzőket azonban a pénteki sikeres aukció sem győzött meg. Szabó Viktor, az Aberdeen Asset Management portfólió kezelője szerint Szlovénia továbbra is a legproblémásabb euróövezeti ország. "Aggodalomra ad okot a politikai helyzet, a bankrendszer nyakig áll a pácban, amit tovább ront, hogy a szlovén bankok nagyon szorosan összefonódtak egymással. Szerintünk ez rosszat sejtet" - tette hozzá.

Valamennyi nagy nemzetközi hitelminősítő augusztusban rontott a szlovén adóskockázati besoroláson. A Moodyís és a Fitch a befektetésre ajánlott kockázati sáv legalsó fokozatán, míg az SÚP efelett eggyel tartja a szlovén szuverén minősítést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel: egyensúlytalanságok vannak az eurózónában

Merkel további számottevő egyensúlytalanságokról beszélt az eurózónában. Tovább olvasom