Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Egységesítik az EU bűnügyi nyilvántartási rendszerét

Az Országgyűlés jogszabályt alkotott a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az EU tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáról.
A törvény, amely június 30-án lép hatályba, egyebek mellett azt szabályozza, hogy a jogerősen börtönbüntetésre ítéltek adatait meddig lehet nyilvántartani.

A bűnügyi nyilvántartásban a bűntettesek, a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletűek, a büntetőeljárás hatálya alatt állók és a kényszerintézkedés hatálya alatt állók szerepelnek. A bűnügyi nyilvántartási rendszer a személyazonosító adatokat és a fényképeket tartalmazza. Ezeket az adatokat akkor kell nyilvántartani, ha az érintettet megalapozott gyanúval vonták büntetőeljárás alá, vagy a bíróság jogerősen elítélte.

A jogszabály szerint nyilván kell tartani az EU tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéleteket. A törvény célja az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködés elősegítése. A tagállami ítéletek nyilvántartásában azoknak a magyar állampolgároknak az adatait kell feltüntetni, akiknek a bűnösségét az EU más tagállamainak bírósága jogerősen megállapította.

A törvény azt is szabályozza, hogy milyen adatokat kell szerepeltetni a bűnügyi és rendészeti nyilvántartásban. Az úgynevezett daktiloszkópiai nyilvántartásba a bűncselekmény helyszínén rögzített, valamint a gyanúsított illetve jogerősen elítélt ujj- és tenyérlenyomata kerül. A DNS-profil nyilvántartás a bűneset helyszínén talált nyomok, valamint a meggyanúsított illetve elítélt DNS profilját tartalmazza.

Olvasóink írták

  • 2. Gazficko 2009. június 09. 14:16
    „És a politikusok mikor kerülnek bele a rendszerbe. Tudniillik lopnak, csalnak és hazudnak és ráadásul büntetlenül.”
  • 1. flexsnake 2009. június 08. 18:55
    „De meddig? Inkább örökre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fico szerint rossz hír a Jobbik eredménye

Szlovákia - Rossz hírnek tartja a Jobbik térnyerését Robert Fico. A szlovák kormányfő erről hétfői,… Tovább olvasom