Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Elengedtek 500 szíriai foglyot

Szabadon engedtek a szíriai hatóságok 500 fogolyt, akiknek "nem tapadt vér a kezükhöz".

A szíriai hatóságok szabadon engedtek 500 embert, akik "benne voltak az eseményekben", de "nem tapadt vér a kezükhöz" - jelentette csütörtökön az állami tv. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint több tízezer embert vettek őrizetbe az "események" - a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni felkelés - elfojtása során. Damaszkusz időnként bejelentett szabadon bocsátásokat a 14 hónapja tartó felkelés alatt, amelynek az OSDH adatai szerint már több mint 13 ezer halottja van.

Rijád el-Aszaad ezredes, a lázadók fő fegyveres alakulatának, a Szabad Szíriai Hadseregnek (SZSZH) a parancsnoka csütörtökön felszólította Kofi Annant, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi megbízottját, hogy hivatalosan jelentse be béketerve kudarcát. Ezzel lehetővé tenné a lázadóknak, hogy felújítsák támadásaikat Aszad erői ellen - közölte az al-Dzsazíra katari hírtévé. Aszaad elvetette a 48 órás határidőt is, amelyet az SZSZH egy magas rangú tisztje jelentett be szerdán, hogy az államfő legkésőbb attól - péntek déltől - kezdve tartsa magát a tervben foglalt tűzszünethez. "Nincs határidő, hanem azt akarjuk, hogy Kofi Annan adjon ki nyilatkozatot, amelyben bejelenti e terv kudarcát, hogy szabadon végrehajthassunk bármilyen hadműveletet a rezsim ellen" - mondta az ezredes az al-Dzsazírának, azt hangoztatva, hogy a lázadó erők eddig tiszteletben tartották a tervet.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön egy isztambuli fórumon arra ösztökélte a damaszkuszi kormányzatot, hogy tartsa magát az Annan-tervhez, és vessen véget az erőszaknak a mészárlások után, amelyeket az ellenzéki beszámolók szerint a kormányerők követtek el a közép-szíriai Húlában.

 Panama bejelentette, hogy "időlegesen" felfüggeszti diplomáciai kapcsolatait Szíriával, így tiltakozva "az emberi jogok tömeges és rendszeres megsértései miatt, amelyeket az Aszad-rezsim elkövet népe ellen". Ez az intézkedés addig marad érvényben, amíg az ilyen cselekmények "végérvényesen és feltételek nélkül meg nem szűnnek" - olvasható a panamai külügyminisztérium közleményében, amely békés megoldásra szólítja fel a szemben álló feleket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt évre ˝röghöz kötnék˝ a pályakezdő orvosokat Franciaországban

Ragadós a példa: kevés az orvos. Tovább olvasom