Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Élesen bírálta a NATO-t az afgán elnök

Ismét élesen bírálta a NATO vezette nemzetközi békeerő (ISAF) afganisztáni tevékenységét Hamid Karzai elnök.
Az afgán politikus azzal a váddal állt elő, hogy a terrorellenes harc nélkülöz mindenfajta stratégiát. A Süddeutsche Zeitung című német lap keddi számában megjelent interjúban Karzai főként azt rótta fel, hogy a Nyugat - mint fogalmazott - nem támadja a terroristák visszavonulási területeit és kiképző táborait. A tulajdonképpeni probléma a szomszédos Pakisztán - állította az elnök, kifogásolva, hogy a NATO ezt nem veszi figyelembe.

Az afgán elnök felrótta azt is, hogy a Nyugat kormányát nem a szükséges tisztelettel kezeli. "Azt szeretnénk, hogy a kapcsolatok jobban működjenek, és szövetségesként, nem pedig valamiféle tárgyként kezeljenek bennünket" - jelentette ki.

Az interjúban Karzai felszólította a kormánya, illetve a nemzetközi békeerő ellen harcoló tálibokat, hogy tegyék le a fegyvert és vegyenek részt a rendezést célzó politikai folyamatban. Azt ígérte, hogy vezetőjük, Omar molla 2014-ben elnökjelölt lehet és az afgánok lehetőséget kaphatnának arra, hogy mellette vagy ellene szavazzanak.

A 2014-es esztendő választóvonalat jelenthet az ország történetében. 2014 végéig a tervek szerint befejeződik a külföldi katonai erők kivonása az ázsiai országból, továbbá lejár Karzai elnök mandátuma. A hivatalban lévő államfő az alkotmány szerint harmadszorra nem jelöltetheti magát.
Értesülések szerint Hamid Karzai az elmúlt hét végén Katarban a tálibok képviselőivel folytatott titkos tárgyalásokat.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. április 02. 15:47
    „Csúnya Hamid Karzai!
    Már annak sem képes örülni, hogy demokratizálnak nála?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A brazil katonai diktatúra Pelét is megfigyelte

A katonai hatóságok a hetvenes években mintegy 275 ezer embert figyeltek meg. Tovább olvasom