Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Elvitték egy párttanácskozásról Kim Dzsong Un nagybátyját

Előző nap erősítettek meg hivatalosan, hogy minden tisztségéből menesztették Kim nagybátyját, Dzsang Szong Teket
A phenjani állami televízió állóképeket mutatott hétfőn arról, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kegyvesztett nagybátyját egyenruhás őrök erő alkalmazásával elvitték a Koreai Munkapárt politikai bizottságának tanácskozásról.

Előző nap erősítettek meg hivatalosan, hogy minden tisztségéből menesztették Kim nagybátyját, Dzsang Szong Teket. Ez utóbbi jelentés a Koreai Munkapárt központi vezetőségének ülése után látott napvilágot. A korábban rendkívül nagy befolyással rendelkező tisztségviselőt azért váltották le egyebek közt az Állami Védelmi Bizottságban betöltött posztjáról - megfosztva őt katonai rendfokozatától is -, mert "bűncselekmények sorozatát" követte el.

Fotó: MTI/AP/An Jang Dzsun
Fotó: MTI/AP/An Jang Dzsun

A KCNA állami hírügynökség jelentése szerint Dzsang "ideológiailag elhajlott, a kapitalista életmód befolyása alá került, elegáns éttermekbe járt, kaszinókban költötte az ország birtokában lévő külföldi valutát, a tengerentúlon kezeltette magát egészségügyi problémáival, rossz gazdasági döntéseket hozott, elkótyavetyélte az ország értékeit, kenőpénzt fogadott el, szeretőket tartott, kábítószert fogyasztott, és ellenforradalmi csoportot vezetett". Azt nem közölték, hogy őrizetben van-e, vagy hogy eljárást indítottak-e ellene.

A dél-koreai hírszerző szervek korábbi jelentése szerint a nagybácsit még novemberben váltották le az Állami Védelmi Bizottságban elfoglalt elnökhelyettesi posztjáról, több bizalmasát pedig kivégezték. A hírszerzés pénteken azt is közölte, hogy elszökött az országból Dzsang Szong Tek pénztárnoka, s vélhetően emiatt válthatták le a phenjani rezsim korábban második emberének számító nagybácsit. Dél-koreai médiumok jelentése szerint a pénztárnokra - akinek a nevét nem lehet tudni a tudósítások alapján - dél-koreai tisztségviselők vigyáznak valahol Kínában. A pénztárnok szökése a legjelentősebb szökési eset az országban az utóbbi 15 évben.

Fotó: MTI/AP/An Jang Dzsun
Fotó: MTI/AP/An Jang Dzsun

Dzsangot - miután kegyvesztett lett - kitakarták, illetve kivágták egy dokumentumfilmből, és nevére már nincs találat a KCNA adatbázisában.

A Koreai Munkapárt 17 fős politikai bizottságának tagja Dzsan felesége, Kim Dzsong Un nagynénje, Kim Kjong Huj is, akit viszont nem lehetett látni azokon a képeken, amelyeket a phenjani állami tv mutatott hétfőn az ülésről. Egy meg nem nevezett forrás, amely a Reuters szerint közel áll az észak-koreai vezetéshez, elmondta, hogy az asszonynak egyelőre semmi baja nem származott abból, hogy férje kegyvesztetté vált.

Dzsang Szong Tek korábban Észak-Korea második legnagyobb hatalmú emberének számított, Kim mentoraként emlegették. A dél-koreai Szedzsong Intézet egyik szakértője, Pajk Hak Szun annak a véleményének adott hangot, hogy a fiatal Kim Dzsong Unnak az apja, Kim Dzsong Il halála óta eltelt két évben sikerült annyira megszilárdítania a hatalmát, hogy nincs szüksége egy egyre erősebbnek és fenyegetőbbnek tűnő "régensre".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázszállító kamionba rohant egy személyszállító vonat Indonéziában

Hatalmas tűzgolyó keletkezett, a vonat kocsijai felborultak, az egyik kiégett és legalább hét ember… Tovább olvasom