Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ezer emberből három kényszermunkát végez

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint csaknem 21 millió áldozata van a kényszermunkának világszerte.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb tanulmánya szerint világszerte csaknem 21 millió áldozata van a kényszermunkának, jelenleg ezer emberből három kényszermunkát végez.

Az ILO MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a 20,9 millió kényszermunkás 90 százalékának kizsákmányolása a magángazdaságban történik, egyének vagy vállalatok által.

Ezek közül 4,5 millió (22 százalék) a kikényszerített szexuális kizsákmányolás áldozata, 14,2 millió (68 százalék) pedig olyan gazdasági tevékenységek során végzett kényszermunka áldozata, mint a mezőgazdaság és építőipari munka, a házimunka vagy a termelés.

A kényszermunkások 10 százaléka az állam által megszabott kényszermunkát végez, például börtönökben, olyan körülmények között, amelyek megsértik az ILO normákat, vagy az állami hadsereg, illetve lázadó fegyveresek által rájuk kényszerített munkát végeznek.

A kényszermunkások 26 százaléka 18 év alatti.

A jelentés szerint az ezer lakosra jutó áldozatok száma Közép- és Délkelet-Európában a legmagasabb, valamint a Független Államok Közössége régiójában és Afrikában, míg az arány a fejlett gazdaságokban és az Európai Unióban a legalacsonyabb. A viszonylag magas előfordulási arány Közép- és Délkelet-Európában és a Független Államok Közösségében azt a tényt tükrözi, hogy a népesség sokkal kisebb, mint például Ázsiában. Ugyanakkor a dolgoztatás, illetve szexuális kizsákmányolás céljából történő embercsempészésről, és az állam által kirótt kényszermunkáról számos beszámoló jelenik meg a régióban.

Az Ázsia/Csendes-óceáni térségben van a világon a legtöbb kényszermunkás - 11,7 millió, (a globális létszám 56 százaléka). A második legmagasabb szám Afrikában van: 3,7 millió (18 százalék), majd Latin-Amerika következik 1,8 millió áldozattal (9 százalék).

A fejlett gazdaságokban és az Európai Unióban 1,5 millió (7 százalék) a kényszermunkások száma, míg a közép- és délkelet-európai országokban 1,6 millió (7 százalék).

"Hosszú utat tettünk meg az elmúlt hét évben, amióta először becsültük meg, világszerte hány ember végez kényszermunkát, illetve nyújt kikényszerített szolgáltatásokat. Komoly eredményeket értünk el annak biztosításában, hogy mára a legtöbb országban vannak olyan törvények, amelyek bűnnek nyilvánítják a kényszermunkát, az embercsempészést és a rabszolgatartáshoz hasonló gyakorlatokat" - idézi a közlemény Beate Andreest, az ILO kényszermunka legyőzésére létrehozott különleges akcióprogramjának vezetőjét.

A kényszermunka kifejezést használja a nemzetközi közösség az olyan helyzetek leírására, ahol az érintettek szabad akaratuk ellenére kénytelenek dolgozni, mivel a toborzójuk vagy munkaadójuk erre kényszeríti őket. Ez történhet például erőszakkal vagy erőszakkal való fenyegetőzéssel, vagy olyan kifinomultabb eszközökkel, mint a felhalmozott adósság, az azonosító iratok visszatartása, vagy a bevándorlási hivatalnál történő feljelentéssel való fenyegetés.

Olvasóink írták

 • 15. Mignon 2012. június 03. 16:43
  „13. Macs! (megegyszer)

  Talan erdekelne nyomdasz munka Nemetben?
  A nyomda internetes oldalan ( http://www.greiserdruck.de ) nincs rajta, hogy
  munkasokat keresnenek. (en sem tudok rola)
  De azert levelben erdeklödhetsz:
  Greiserdruck GmbH & Co.
  -Personalabteilung-
  Karlsruher Straße 22,
  D-76437 Rastatt

  Sok sikert!”
 • 14. Mignon 2012. június 03. 15:57
  „13. Macs!

  Igen!
  A multkor Lukrecia a Badisches Tagblatt nyomdajarol irt, hogy a lakasa ablakabol latja,
  sörözes közben.
  Azt a nyomdat ismerem, voltam mar ott Rastatt-ban, többször!
  (a nyomda tetejeröl, ha pipiskedsz, at lehet latni a Rajnan Franciaorszagba!)

  :))”
 • 13. macs 2012. június 03. 15:40
  „lukrecia,
  kérlek tégy javaslatot, milyen céget hozzon ide Botka! Az utóbbi időben - talán mert ilyenkor eszembe jutsz - jobban figyelek a beruházásokról szóló hírekre, és azt tapasztalom, hogy milliárdos nagyságrendűek, de nagyon kevés embernek adnak munkát. Amennyiben jól emlékszem a múltkor írtál egy nyomdáról, ahol nem nagyon vannak emberek.
  Egyébként rákerestem, a Jabil kicsiny hazánkban 7500 embert alkalmaz 3 telephelyen. Ja és a korábban csődbe ment Elcoteqet váltotta Pécset.:-)”
 • 12. NP1 2012. június 03. 15:24
  „lukrecia

  Azt az egy apróságot azért "elfelejtetted" hozzátenni, hogy a Jabil az ugyanilyen profilú Elcoteq által kirúgott dolgozók egy részét alkalmazza vissza - tehát új munkahely nem teremtődött. Valamint nézd már meg Pécs és Szeged munkanélküliségi statisztikáit is.”
 • 11. mittaláltam 2012. június 03. 14:55
  „Jelentem ezer emberből már négy végez kényszermunkát... én vagyok a negyedik!
  "A hetedik te magad légy"”
 • 10. lukrecia 2012. június 03. 13:25
  „Negativ a hozzaallasod. Botkat veded?? Szeged elsosorban neki koszonheti vallalkozas nelkuliseget. Egy tenni akaro polgarmester lobbizna esz nelkul sot a munkatarsait is ez iranyban kotelezne el. Kar gyozkodni engem, mert a tobb evtizedes tetlenseg engem igazol.”
 • 9. csonakos 2012. június 03. 12:23
  „7. lukrecia 2012.06.03. 11:54
  Munkahelyet egy polgármester sem tud teremteni mert akkor az a közigazgatásban lesz!
  Egyébként ha már ennyire favorizálod a pécsi polgit akkor azt is írd meg mennyit is kockáztat az adófizetők pénzéből!

  "Mint arról korábban beszámoltunk, közel nyolcmilliárd forint kártérítést követel Pécstől a volt pécsi vízszolgáltató Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a francia Suez Environnement." Origóból.

  Szerinted ezt a pénzt kinek kell kicsengetni! Ezt nem a "független magyar bíróság dönti el", hanem nemzetközi jogi úton van amire nincs hatása a Fidesznek! Vajon hány munkahely vész el emiatt? Egyébként Pécsen élő ismerőseim hatalmas leépítésekről számolnak be. Az ottani Fidesz vezetőségének is tagja egy ismerősöm, ennek ellenére is munkanélküli lett két kiskorú gyerekkel! Szóval innen könnyű Pécsről fantáziálni!”
 • 8. MrYoda1900 2012. június 03. 12:17
  „A kényszer munka! napi 16 órát dolgozni 2 munka 2 szabad 80 ezerért , ki lehet számolni mennyi is valójában a le dolgozott óraszám és mennyi az óra bér . Mert muszáj dolgozni valamit ha már nagy nehezen évek múlva találtam állást.”
 • 7. lukrecia 2012. június 03. 11:54
  „Kenyszer munka elsosorban azokon a regiokon alakulhat ki, ahol lesz...jak a munkahelyteremtest. Szegeden miota Botka a polgarmester gyakorlatilag egy epkezlab munkahely nem jott letre. EZ kozel 12 eve igy van. !!
  A pecsi Fideszes polgarmester visszavette a vizmuveket, es munkahelyeket teremt
  "A Jabil pécsi telephelyének átadásakor kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a floridai székhelyű Jabil Circuit Inc. a világ elsőszámú elektronikai vállalatainak beszállítójaként vezető szerepet tölt be a világpiacon az elektronikai készülékek gyártása, tervezése és szervizelése terén. A Jabil 20 országban, 60 telephelyen több mint 100 ezer munkavállalót foglalkoztat. Pajor Attila az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Jabil eddig 300 millió dollárt fektetett be Magyarországon. 2010-es hazai árbevétele 276 milliárd forint volt.”
 • 6. herkepille 2012. június 03. 11:11
  „Szerintem már az is kényszermunkának minősül... legalábbis az én olvasatomban... amit azért csinál az ember hogy ne haljon éhen, de teljesen más az általa korábban végzett munkától, illetve teljesen más attól amivel szeret az illlető foglalkozni.(gyengébbek kedvéért példa...: a fénymásolószerelő elvesztette a munkáját ezért kénytelen a hipermarketben polcotpakolni)
  Ha így néznénk kényszermunkát akkor szeintem nem ezrelékekről lenne szó...”
 • 5. Mignon 2012. június 03. 10:18
  „A cikk utolso szakasza taglalja, hogy mit is ertenek "kenyszermunka"-n.
  Ezek szerint, ha valakit
  -kenyszeritnek, papirjait visszatartjak es a bevandorlasi hivatallal fenyegetnek.

  Szerintem itt kimaradt valami!

  Nevezetesen az, hogy en azt is kenyszermunkanak tekintem, ha valaki
  -törvenyesen, jogilag korrekten, szerzödessel, bejelentve dolgozik,
  de: felelemmel!
  Felve dolgozik, aggodva, reszketve a kirugastol!

  Az is igy akkor "kenyszermunka", nem?”
 • 4. Kircsi 2012. június 03. 10:01
  „Magyarországon 1000-ből 900 az arány.”
 • 3. Linka11 2012. június 03. 09:59
  „Kényszer munka az is amit kénytelen vagy el vállalni, de nem fizetik meg a munkád értékét.Mert ugye dolgozni muszáj,de megfizetni a munkát úgy ,hogy abból meg is tudj élni, azt nem muszáj.Tehát kérdem én ,Magyarországon
  van -e kényszer munka ?”
 • 2. Qllancs 2012. június 03. 09:25
  „A világon : 1000--ből 3 végez ilyen munkát.
  Magyarországon : 1000 ből--10 .
  Kényszer munka, rabszolga munka ! v.ez a szám még több is lehet, ha ide vesszük a minbér alatt, napi 10-12 órát dolgozó embereket is !!
  De lehet, hogy tévedek. Köszönhető az új MTK: amikor eltörölték a pótlékokat, a dolgozót SEMMI SEM VÉDI !!!! csak a vállalkozót !
  Köszönet orbán és bandájának !!!!”
 • 1. Mignon 2012. június 03. 08:13
  „Meg jo, hogy Magyarorszagon nincs
  kenyszermunka, kenyszermunkas es kenyszermunka-fizetes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetők ismét feldúlták az egyik elnökjelölt választási irodáját

Tüntetők ismét feldúlták az egyiptomi elnökválasztás egyik jelöltjének kampányirodáját. Tovább olvasom