Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Három nő kapja a 2011-es Nobel-békedíjat

Oslóban pénteken bejelentették, hogy a 2011. évi Nobel-békedíjat három nőnek ítélte a bizottság.
Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök asszony, továbbá honfitársa, a nőket a polgárháború ellen mozgósító Leymah Gbowee és egy nőjogi és demokráciapárti aktivista, a jemeni Tavakkul Karman kapta a díjat. A Nobel-békedíjjal kitüntetett nők száma ezzel 15-re emelkedett.

Thorbjörn Jagland, a díjat odaítélő bizottság elnöke azzal indokolta a döntést: a két libériai nő sokat tett a nyugat-afrikai országban 13 éven át dúló polgárháború lezárásáért, Karman pedig a Jemenben zajló rendszerellenes tiltakozó megmozdulás egyik legismertebb alakja.

A díjazottak "erőszakmentes küzdelmet folytattak a nők jogaiért, a politikai részvételért és a békéért" - áll a bizottság indoklásában.

Az Nobel-békedíjról és az elmúlt 10 év kitüntetettjeiről:

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a svéd alapító, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át. Ennek az a magyarázata, hogy az alapító halálakor a két mai ország még egy államot alkotott, s Nobel végrendeletében úgy rendelkezett, hogy a békedíjat norvég bizottság ítélje oda. A hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A kitüntetést "a békekonferenciák előmozdítói, a leszerelési tárgyalások főbb szereplői és a népek közötti testvériség élharcosai", valamint - az alapító szándékait figyelembe véve - az emberi jogokért küzdők kaphatják meg.

Az elmúlt tíz év Nobel-békedíjasai:

2001.
- Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan ENSZ-főtitkár az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítésekért.

2002. - Jimmy Carter volt amerikai elnök a nemzetközi konfliktusok békés megoldását célzó, a demokrácia és az emberi jogok előmozdítását, a gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítését szolgáló több évtizedes erőfeszítéseiért.

2003. - Sirin Ebadi iráni jogásznő, emberi jogi aktivista a nők és a gyermekek jogaiért folytatott harcáért.

2004. - Wangari Maathai kenyai környezetvédő a tartós fejlődés, a demokrácia és a béke érdekében tett erőfeszítéseiért.

2005. - A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a szervezet főigazgatója, Mohamed el-Baradei az atomenergia katonai célú fölhasználásának megakadályozását célzó erőfeszítéseiért.

2006. - Muhammad Junusz bangladesi közgazdász és az általa alapított és vezetett mikrohitelező Grameen Bank, amely a szegénység elleni harc jegyében kisembereknek és elesetteknek is nyújt kölcsönöket.

2007. - Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) azokért az erőfeszítéseikért, amelyeket az emberiség okozta éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek terjesztésére, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések alapjainak lefektetésére tettek.

2008. - Martti Ahtisaari volt finn államfő számos nemzetközi konfliktus megoldásáért több kontinensen és több mint három évtizeden át tett fontos erőfeszítéseiért.

2009. - Barack Obama amerikai elnök a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéseit.

2010. - Liu Hsziao-po (Liu Xiabo) bebörtönzött kínai ellenzéki, másként gondolkodó az alapvető emberi jogok érvényesüléséért folytatott békés küzdelméért.

A Nobel-békedíjat 1901 óta most 92. alkalommal ítélték oda. A maival együtt eddig 124-en részesültek a rangos kitüntetésben: 62 alkalommal egy díjazott volt, 28 alkalommal ketten kapták, a most díjazottakkal pedig már két esetben hárman kapták megosztva. A 124 díjazottból 101 magánember, 23 pedig szervezet volt. A díjazott személyek között most már 15 nő van. A legfiatalabb díjazott a 32 éves Mairead Corrigan volt 1976-ban. A legidősebb díjazott Joseph Rotblat volt, aki kitüntetésekor, 1995-ben 87. életévében járt. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát három alkalommal, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Hivatalát pedig két alkalommal tüntették ki. 1961-ben posztumusz ítélték oda a díjat Dag Hammarskjöld volt ENSZ-főtitkárnak, de 1974 óta csak élő személyt lehet jelölni. 1973-ban a vietnámi Le Duc Tho és az amerikai Henry Kissinger megosztva kapta meg a kitüntetést a vietnámi békeszerződés megkötéséért, ám a vietnámi politikus nem vette azt át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

32 legyilkolt ember holttestére bukkantak

A holttesteket Mexikó délkeleti részén fekvő Veracruz város külterületén, három különböző helyen találták. Tovább olvasom