Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Helybenhagyta egy őslakosok követelését a kanadai legfelsőbb bíróság

A történelmi ítélet biztosítja a mintegy 3 ezer tagot számláló indián közösség számára, hogy a nyugat-kanadai Brit Columbia tartományban szabadon élhessenek és gazdálkodhassanak őseik földjén.
Elismerte egy őslakos népcsoport jogi követelését a kanadai legfelsőbb bíróság. A történelmi ítélet biztosítja a mintegy 3 ezer tagot számláló csilkotin indián közösség számára, hogy a nyugat-kanadai Brit Columbia tartományban szabadon élhessenek és gazdálkodhassanak őseik földjén.

A testület csütörtökön meghozott döntése nyomán hasonló követelésekkel állhat elő a többi indián nép is, ráadásul az ítélet számos bányászati, erdészeti és más gazdasági projektet érinthet.

Egy brit columbiai bíróság 2012-ben még visszautasította a félnomád csilkotinok jogi követelését a nyugat-kanadai tartomány középső részén található, közel 2 ezer négyzetkilométeres területre, mivel nem bizonyították, hogy elődeik az első európai telepesek érkezésekor ezt a földdarabot használták.

A legfelsőbb bíróság most azonban úgy határozott, hogy egy nép "történelmi joga" kiterjed azokra a területekre, amelyet egykor halászatra és vadászatra használt, és amely felett "tényleges ellenőrzést" gyakorolt az európai fennhatóság létrejöttekor.

"Biztos, hogy ez a döntés a kanadai legfelsőbb bíróság egyik legfontosabb és legalapvetőbb ítéleteként fog bevonulni a történelembe" - mutatott rá Ghislain Picard, az Első Nemzetek Gyűlésének szóvivője. A fórum a 34 milliós észak-amerikai ország mintegy 1,4 millió őslakosának főképviselete.

Az ítélettel egy több évtizedes jogvita zárult le, amely még akkor kezdődött, amikor 1983-ban a tartományi kormány erdőkivágásra adott engedélyt egy olyan régióban, amelyet a csilkotin indiánok ősi földjük részének tekintettek. A területre vonatkozó jogi követelésük elismerése azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben rendelkezhetnek a föld felett. A kormány a jövőben azonban jóváhagyásuk nélkül nem engedélyezhet gazdasági beruházásokat, kivéve, ha azok a magasabb rendű közérdeket szolgálják. Utóbbi esetben azonban az őslakosokat kártalanítani kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett a döntés: Junckert jelölik az Európai Bizottság élére

A hírt Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közölte a Twitteren. Tovább olvasom