Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Indián őslakosok menete Quitóban tiltakozott a tervezett hatalmas bányák ellen

Indián őslakosok menete Quitóban tiltakozott csütörtökön a tervezett hatalmas bányák ellen, Rafale Correa elnöknek a környezetvédelmet elhanyagoló politikája ellen.
A legnagyobb ecuadori indián szervezet felhívására csaknem kétezer indián tüntetett a fővárosban - miután március 8-án indult menetük csaknem 700 kilométer tett meg főként gyalog, de részben járművökön is El Pangui településtől (itt nyílik Ecuador első nagy, kínai tulajdonú bányája) Quitóig -, miközben a kormány is a városközpontba szervezte meg több ezer híve gyűlését.

A két ellentábor azonban nem találkozott, a megmozdulásokat jó előre elhatárolták egymástól. Ennek ellenére voltak összetűzések: több rendőr megsebesült, amikor az indián menet részvevői meg akarták közelíteni az ecuadori parlament épületét, ahol Fernando Cordero képviselőházi elnök fogadta az indiánok vezetőit.

A nagyszabású bányászati tervek ellen tiltakozó őslakosok követelték továbbá 200 indián szabadon engedését is, akiket megmozdulások és rendbontások szervezéséért ítéltek el, terrorizmus vádjával. Delfín Tenesaca, az indián menet egyik vezetője újólag arra hívta fel az ecuadori kormány figyelmét, hogy a földek 80 százaléka a nagybirtokosok kezében van, s ez okozza az indiánok elvándorlását otthonaikból. A problémák megoldására agrárforradalomra van szükség az ecuadori indiánok konföderációjának (Conaie) vezetői szerint.

A kormány további négy nagyobb bánya megnyitását tervezi. A környezetet alaposan felforgató nyíltszíni fejtésekről van szó a hatalmas területekre tervezett rézbányáknál, amelyektől az ivóvizüket féltik az indiánok.

Ecuadorban 2013 februárjában tartanak elnökválasztásokat, amelyeken valószínűleg újra indul Correa jelenlegi államfő, noha hivatalosan még nem jelentette be szándékát. Correa a Quitóban tartott kormánypárti ellentüntetésen védelmébe vette a tervezett bányaprojekteket, amelyek szavai szerint forrásokat teremtenek az állam számára a gazdaság felvirágoztatásához. Egyszerre lehetnek jó bányák és jó ivóvíz is - állította az államfő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lukasenka betiltja az ellenzékiek kiutazásait, válaszul az EU utazási tilalmaira

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kilátásba helyezte az ellenzéki politikusok kiutazási… Tovább olvasom