Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Irán ˝szembeszáll˝ az EU-szankciókkal - kerülőutakon szállít olajat

Az EU olajipari embargójával szemben nem marad passzív Irán.
Irán kerülőutakon folytatja európai olajszállításait

Vasárnap lépett érvénybe az EU által az atomenergia programja miatt az iráni olajszállításokra elrendelt embargó, Irán azonban "kerülőutakon" igyekszik folytatni a szállításokat.

A BBC jelentése szerint Irán 39 olajtankerjéből 15 már a csendes-óceáni Tuvalu zászlaja alatt hajózik. Az iráni hajózási társaságok hajóik nevét is megváltoztatták, valamint a tankerek út közben nem kapcsolják be a helymeghatározáshoz szükséges transzponder rendszert sem.

Jelenleg két tuvalui zászló alatt hajózó iráni tanker tart a Szuezi-csatorna déli végénél fekvő egyiptomi Ain al-Sukhna kikötő felé. A hajókból az olajat elméletileg át lehet pumpálni csővezetéken Alexandriába, ahonnan más országok tankereivel a Földközi-tengeren keresztül Európába lehet szállítani azt.

Az olajexport Irán legfőbb jövedelmi forrása és az EU-szankcióval az ország bevételének 20 százalékát is elveszítheti. Elemzők szerint súlyos következményei lehetnek annak, ha a szankcióhoz más országok is csatlakoznak.

Rosztam Kászemi (Rostam Ghassemi) iráni olajminiszter helyi médiajelentések szerint vasárnap közölte, hogy "a kormány felkészült, és megtett minden szükséges intézkedést a szankciók következményeinek elhárítására és azok semmiféle hatással nem lesznek az ország olajiparára". Az olajminiszter nevek említése nélkül közölte azt is, hogy Irán új ügyfelekkel kezdett olajszállítási tárgyalásokat. Rámutatott, hogy évek óta vannak érvényben Iránnal szemben szankciók minden eredmény nélkül - eltekintve attól, hogy csökkent az ország függősége a nyugati exporttól.

Vasárnap Mahmud Bahmani, a teheráni központi bank elnöke is közölte, hogy Irán nem marad "passzív" az ellene az Európai Unió által elrendelt olajembargóval kapcsolatban, és "szembeszáll az ellenséges intézkedésekkel".

Korábban

Irán nem marad "passzív" az ellene az Európai Unió által kivetett olajipari embargóval szemben, és "szembeszáll" az ellenséges intézkedésekkel - közölte vasárnap Mahmud Bahmani, a teheráni központi bank elnöke.

A központi bank elnöke azt is elmondta, hogy Teherán elegendő valutatartalékokkal rendelkezik importjának finanszírozására.
Bahmani nyilatkozata - amelyet a Mehr hírügynökség közölt - az első magas rangú hivatalos iráni reagálás a vasárnap életbe lépett EU-szankciókkal kapcsolatban.

Az unió még januárban döntött egy késleltetett olajembargó bevezetéséről az iszlám köztársaság ellen, hogy a teheráni rezsim ne tudja finanszírozni nukleáris programját.

Az intézkedés értelmében tilalmat mondtak ki iráni nyersolaj és olajtermékek importjáról szóló új szerződések megkötésére és július elsejével elrendelték az életben lévő megállapodások felmondását. Emellett elrendelték az olajipari szektorban használatos kulcsfontosságú technológia szállításának felfüggesztését, és befagyasztották az iráni központi bank Európában elérhető vagyonát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyelország átvette a V4-ek elnökségét

Átvette Csehországtól a V4-országcsoport vezetését Lengyelország, amely a térség védelmi… Tovább olvasom