Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Iszlám szélsőséges fiatalt fogtak el Bécsben

A 16 éves fiú Szíriából tért vissza Ausztriába. Ügyvédje szerint önként adta fel magát.
Iszlám szélsőséges fiatalt fogtak el Bécsben, a tizenhat éves fiú Szíriából tért vissza Ausztriába - vált ismertté csütörtökön Bécsben.

A bécsi fiatalt még múlt héten kedden fogták el a schwechati reptéren, ügyvédje szerint önként adta fel magát.

A fiú 2014-ben tért át az iszlám vallásra, nem sokkal később szélsőséges eszméket kezdett el követni és augusztusban a szíriai-iraki háború sújtotta vidékre utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez. Korábban biztosítási ügynöknek tanult, azonban mikor az iszlám vallás felé fordult, felvette az Abu Muktail Al Almani nevet. A fiú korábban a Facebook adatlapján az IÁ-t népszerűsítő videókat tett közzé és megfenyegette "hitetlen" osztálytársait is.

A hatóságok október óta keresték, az ügyészség nyomozást indított ellene terrorszervezetben való részvétel, terrorista cselekedetre való kiképzés és felbujtás miatt.

A fiú vallomásában elmondta: Kobani városánál vívott harcokban abban segédkezett, hogy a sebesülteket minél előbb a kórházba juttassák. Később Raqqa közelében történt bombatámadás során súlyos sérüléseket szenvedett. Ezek után fordult a Raqqa polgármesteréhez, hogy Törökországban kérjen orvosi segítséget, így később egy IÁ tagokból álló csapattal együtt el tudott utazni. Februárban édesapjával is fel tudta venni a kapcsolatot és meg tudta szervezni Törökországból való hazautazását.

A hatóságokat elsősorban arra kíváncsiak, hogy kik vették rá a szélsőséges szervezethez való csatlakozásra. A fiú elmondása szerint az utazás előtt azt ígérték neki, hogy Szíriában anélkül is jól élhet majd, hogy részt kellene vennie a harcokban. Odautazása után azonban rögtön az iraki háborúba akarták küldeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemészárolta feleségét a Boko Haram sok harcosa

A terroristák azt mondták, nem engedik, hogy hitetlenek vegyék el nőiket - mondta az egyik szemtanú. Tovább olvasom