Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Júliusban jön a spanyol mentőcsomag első része

Spanyolország júliusban megkapja a mentőcsomag első, 30 milliárd eurós részletét
Az euróövezet pénzügyminiszterei keddre virradóra megállapodtak a Spanyolországnak szánt pénzügyi mentőcsomag felhasználásának módjáról, azzal, hogy még július végéig átutalják a csomag első, 30 milliárd eurós részletét a megrendült spanyol bankok újratőkésítéséhez.

Mint Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke az éjszakába nyúló brüsszeli tanácskozás után elmondta, az ügyében "politikai megállapodásra jutottak egy memorandum tervezetéről". A cél az, "hogy ezt a hónap második felében hivatalos formába öntsék, lehetővé téve 30 milliárd euró átutalását még a hónap végéig" - mondta.

Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának közlése szerint az Eurócsoport tagjai megegyeztek abban is, hogy Spanyolországnak - gazdasági nehézségei miatt - egy év haladékkal, 2014-re kell csak az unióban elvárt 3 százalékos küszöb alá csökkentenie államháztartási hiányát.

Emellett lehetővé teszik Madridnak, hogy GDP-arányos költségvetési hiánya idén az eddig célként kitűzött 5,3 százalék helyett 6,3 százalék legyen - mondta.

A spanyol bankok újratőkésítését célzó csomagról, amelynek teljes összege szükség esetén akár százmilliárd euróra is rúghat, az Eurócsoport július 20-i találkozóján hoznak majd végleges döntést.

Az Eurócsoport vezetői a brüsszeli sajtóértekezleten közölték, hogy új euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (EMS) forrásaiból végrehajtott rekapitalizációhoz nem lesz szükség az egyes tagállamok garanciájára.

Olli Rehn mindazonáltal kijelentette: ahhoz, hogy ez lehetséges legyen "szükség lesz egy (európai) felügyeleti rendszerre".

Szavai szerint az Európai Bizottság "szeptember elejéig kell benyújtsa a bankok Európai Központi Bank (EKB) általi felügyeletére vonatkozó javaslatokat, oly módon, hogy annak terve az év végéig kidolgozásra kerüljön". "Ez egy ambiciózus, de megvalósítható menetrend" - tette hozzá.

Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter a sajtóértekezleten kijelentette, Párizs támogatja, hogy a spanyol pénzügyi rendszer rendbetételére szánt hiteleket visszamenőleges hatállyal közvetlenül a segítségre szoruló egyes bankokra terheljék rá, amennyiben ezt az EMS mentőalapja lehetővé teszi. "Ami Franciaországot illeti, mi (...) emellett érvelünk" - mondta Moscovici.

A francia miniszter hozzátette, hogy a spanyol kormány a következő napokban kiegészítő pénzügyi intézkedéseket jelent majd be az idei GDP-arányos államháztartási hiány 6,3 százalékra való csökkentése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra az Eurócsoport élén Juncker

Ismét a luxemburgi kormányfőt választották meg a pénzügyminiszterek az Eurócsoport élére, illetve… Tovább olvasom