Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Késelés Londonban: Cameron szerint a támadás az iszlám ˝elárulása˝

A támadás a brit főváros délkeleti negyedében, Woolwich kerületben történt, ahol két férfi késekkel a nyílt utcán, járókelők százainak szeme láttára megölt egy embert.
Cameron: "az iszlám elárulása" a támadás

Az iszlám és a nagy-britanniai muszlim közösségek elárulásának nevezte csütörtöki nyilatkozatában David Cameron brit miniszterelnök azt a támadást, amelyben két merénylő megölt egy brit katonát.
Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában kijelentette: nincs olyan eleme az iszlám vallásnak, amely igazolhatná a délkelet-londoni Woolwich kerületben előző nap elkövetett gyilkosságot.

A kormányfő közölte azt is, hogy csütörtökön az ő elnökletével ülést tartott a különleges helyzetek idején ülésező válságtestület (COBRA). Cameron hangsúlyozta, hogy a rendőrség és a biztonsági szolgálatok folyamatban lévő műveletei miatt egyelőre nem fedhet fel részleteket.
A brit kormány már a támadás után nem sokkal közölte, hogy feltételezhetően terrorcselekmény történt.

Elítélte a gyilkosságot a brit muzulmánok szervezete

Elítélte csütörtökön a londoni katonagyilkosságot a brit muzulmánok tanácsa, és részvétét fejezte ki az áldozat családjának. Ugyancsak elítélő nyilatkozatot adott ki az Iszlám Együttműködés Szervezete.

A tanács szerint a gyilkosság "igazi barbár tett volt, amely nem az iszlámból indult ki". "Muszlimok régóta szolgálnak az ország fegyveres erőinek kötelékében, és erre büszkék. A fegyveres erők egyik tagjának megtámadása becstelen dolog, és semmilyen ügy nem igazolhatja ezt a gyilkosságot" - írta közleményében a tanács, amely mindenkit felszólított, hogy fogjanak össze, és ne engedjék, hogy a gyűlölet felülkerekedjen a társadalomban.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete a szaúd-arábiai Dzsiddában kiadott nyilatkozatában "brutális, barbár, bűnös és botrányos" tettnek minősítette a gyilkosságot, és megerősítette, hogy a szervezet "szilárdan állást foglal a terrorizmus minden formájával szemben, beleértve a vallási alapú gyűlölködést, türelmetlenséget és erőszakot".

Csütörtöki nyilatkozatában Cameron is többször használta a "terrorizmus" kifejezést a történtekkel kapcsolatban. Kijelentette: a terrorizmusnak az iszlám hívei közül sokkal többen estek áldozatául, mint bármely más vallás követői.

A brit miniszterelnök utalt azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint az elkövetők egyikét már korábban ismerték a biztonsági szolgálatok. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a folyamatban lévő vizsgálatra tekintettel nem tud információval szolgálni erről sem.

A csütörtökre teljessé vált részletek alapján a két támadó gépkocsijával felhajtott a járdára, elütött egy katonát, majd a sérültet késekkel és húsvágó bárdokkal összekaszabolta, és a holttestet az úttestre dobta.
A nyílt utcán, járókelők százainak szeme láttára elkövetett gyilkosság után a merénylők a helyszínen maradtak, és egybehangzó tanúvallomások alapján arra bíztatták a megdöbbent járókelőket, hogy készítsenek róluk videofelvételeket.

Egy ilyen felvételen, amely eljutott a brit televíziókhoz és a lapokhoz is, az egyik támadó véres kézzel, a bűncselekményhez használt késsel és bárddal hadonászva azt kiabálta, hogy "harcolnunk kell ellenük, ahogy ők is harcolnak ellenünk ... szemet szemért, fogat fogért". Hozzátette: elnézést kér, amiért nőknek is végig kellett nézniük a történteket, de "a mi országunkban a mi asszonyaink ugyanezt látják".

A támadó tökéletes angolsággal, londoni akcentussal beszélt, és nem derült ki, hogy melyik országra utalt.

Csütörtöki brit sajtóértesülések szerint ugyanakkor a két merénylő nigériai származású, de Nagy-Britanniában nőttek fel és nevelkedtek. Egyikük hithű keresztény családban született, ám áttért az iszlám vallásra, és már diákkorában radikális eszméket hangoztatott.
London délutáni napilapja, az Evening Standard csütörtökön azt írta, hogy ez a merénylő korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a 2001-ben betiltott el-Muhadzsirun tagja volt.
Tanúvallomások szerint a két gyanúsított "Allahu akbar" kiáltással támadta meg a közeli laktanya felé tartó katonát.

Ezután megvárták a hatalmas erőkkel kiérkező fegyveres rendőri egységeket, és egyes beszámolók szerint a rendőrökre is rá akartak támadni; ekkor a rendőrök mindkettőjükre lövéseket adtak le. A két támadó megsebesült, és jelenleg is két különböző kórházban kezelik őket, fegyveres őrizet mellett.

A brit hatóságok nem jelentették be a terrorkészültség szintjének emelését, ugyanakkor 1200 fővel megerősítették a londoni utcákon járőröző rendőri állományt.

A brit kormány az ötfokozatú készültségi rendszerben jelenleg a középső riasztási szintet tartja érvényben. Ennek hivatalos meghatározása szerint "jelentős" a kockázata terrorcselekmény nagy-britanniai elkövetésének. Ez a készültségi szint évek óta érvényben van. A listán két ennél magasabb szintű riasztási fokozat szerepel, a "súlyos" és a "kritikus".

Korábban

Megöltek szerdán Londonban egy brit katonát; a kormány szerint feltételezhetően terrorcselekmény történt.

David Cameron miniszterelnök, aki az incidens időpontjában Párizsban tartózkodott, bejelentette, hogy látogatását megszakítva visszatér Londonba.
A támadás a brit főváros délkeleti negyedében, Woolwich kerületben történt, ahol két férfi késekkel a nyílt utcán, járókelők százainak szeme láttára megölt egy embert.

A kiérkező fegyveres rendőri egység több lövéssel megsebesítette a támadókat.

Nick Raynsford, a kerület parlamenti képviselője szerdán közölte, hogy az áldozat a brit hadsereg katonája volt, jóllehet ezt a brit védelmi minisztérium nem erősítette meg.

A nyílt utcán késeltek meg egy brit katonát Londonban. Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga (galéria)

Theresa May belügyminiszter elrendelte a különleges helyzetek idején ülésező válságtestület, a COBRA összehívását.

Cameron, aki szerdán este Párizsban tárgyalt, Francois Hollande francia elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén - amelyet mindegyik brit televíziós csatorna adását megszakítva élőben közvetített - kijelentette: a rendőrség még vizsgálja a támadás körülményeit, de "erőteljes jelek utalnak arra", hogy terrorcselekmény történt.

A brit kormányfő közölte, hogy még az éjszaka folyamán hazatér Londonba, és csütörtök reggel már ő elnököl a COBRA következő ülésén.

A biztonsági szolgálatok, a Scotland Yard és a kabinet vezetőiből álló csoport az ilyen jellegű megbeszélések bunkerszerűen védett helyszíne, a "Cabinet Office Briefing Room A" műveleti tájékoztató központ kezdőbetűiből kapta nevét.

A nyílt utcán késeltek meg egy brit katonát Londonban. Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga (galéria)

Szemtanúk beszámolója szerint az áldozat a brit hadsereg egyik jótékonysági alapítványa, a veteránok és sérült katonák megsegítését szolgáló "Help for Heroes" trikóját viselte, amikor a támadás érte.

Az egyik elkövető az ITV kereskedelmi televízió híradójában szerda este sugárzott amatőr felvételen véres kézzel, a bűncselekményhez használt késsel hadonászva azt kiabálta, hogy "harcolnunk kell ellenük, mivel ők is harcolnak ellenünk ... szemet szemért, fogat fogért". Hozzátette: elnézést kér, amiért nőknek is végig kellett nézniük a történteket, de "a mi országunkban a mi asszonyaink ugyanezt látják".

A támadó tökéletes angolsággal, külföldi akcentus nélkül beszélt, és a rövid bejátszásból nem derült ki, hogy melyik országra utalt.

Tanúvallomások szerint a két gyanúsított "Allahu akbar" kiáltással támadta meg a közeli laktanya felé tartó fiatalembert.

A londoni LBC 97.3 kereskedelmi hírrádiónak egy szemtanú elmondta, hogy a két támadó "állat módjára mészárolta le" az áldozatot, majd az összekaszabolt holttestet a járdáról az utca közepére dobták.

A nyílt utcán késeltek meg egy brit katonát Londonban. Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga (galéria)

Ezután megvárták a hatalmas erőkkel kiérkező fegyveres rendőri egységeket, és egyes beszámolók szerint a rendőrökre is rá akartak támadni; ekkor a rendőrök mindkettőjükre lövéseket adtak le. Az első beszámolók még arról szóltak, hogy a két támadó meghalt, de később a Scotland Yard és Cameron miniszterelnök is azt közölte, hogy megsérültek, és kórházban kezelik őket.

Szerda estig nem jelentették be a brit hatóságok a terrorkészültség szintjének emelését.

A brit kormány az ötfokozatú készültségi rendszerben jelenleg a középső riasztási szintet tartja érvényben. Ennek hivatalos meghatározása szerint "jelentős" a kockázata terrorcselekmény nagy-britanniai elkövetésének valamely nemzetközi terrorszervezet részéről. Ez a készültségi szint évek óta érvényben van. A listán két ennél magasabb szintű riasztási fokozat szerepel, a "súlyos" és a "kritikus".

Olvasóink írták

 • 11. pachakuti 2013. június 21. 21:39
  „Ehhez a merénylethez nincs köze az iszlám vallásnak!
  Egyszerűen néhány elkeseredett és megalázott iszlám vallású ember személyes bosszúja a világ második számú "demokratizáló" hatalmának egy katonája ellen. Anglia az USA mellett Franciaországgal karöltve már két évtizede demokratizálja a nekik nem tetsző, többségében nyersanyagban gazdag, "véletlenül" iszlám országokat hadüzenet és ENSZ jóváhagyás nélkül. Mindegyik "megsegített" országban népirtás és emberiség elleni bűncselekmények jellemzik őket. Egyedül Irakban egymillió ember hiányzik névsorból 2006 óta.”
 • 10. Jozsoci 2013. május 23. 20:03
  „Ez az iszlám természetes velejárója. Allah nevében.”
 • 9. Beroesz 2013. május 23. 18:38
  „Leszúrnak egy kerékpárost, a politikusok jól megmondják, hogy nem az iszlám a hibás és nem történik semmi. Aztán fölkrobbantanak egy gyereket egy futóversenyen, a politikusok megmondják, hogy nem az iszlám a hibás és nem történik semmi. Aztán feltrancsírounak egy járókelőt az utcán, a politikusok megmondják, hogy nem az iszlám a hibás és nem történik semmi.

  És ez így megy tovább, és tovább, és tovább, és tovább...”
 • 8. queenmargareth1 2013. május 23. 17:20
  „7, jó, pont ezt akartam írni, röhögés nélkül persze...”
 • 7. geza 2013. május 23. 15:53
  „Cikk a délmagyarban...
  Késelés Pécsen: a rendőrség szerint egy 42 éves férfi a támadó
  Az elkövető eddig tisztázatlan okból támadt a két emberre, közülük a 44 éves nő a helyszínen belehalt sérüléseibe, a férfit a mentők kórházba szállították.

  Mi a különbség? :D”
 • 6. geza 2013. május 23. 15:32
  „Elítélem ezt is de azt is ahogy a "nyugatiak" megszállnak független országokat, ártatlan embereket bombáznak gyerekeket ölnek meg. Csak azok nem kapnak ekkora sajtóhangot. Csak példa, afrikában is ölik az embereket, Palesztínáról ne is beszéljünk.

  A verekedés úgy kezdődött hogy a másik visszaütött...”
 • 5. Emberségetavilágnak 2013. május 23. 14:55
  „http://www.huffingtonpost.com/”
 • 4. Emberségetavilágnak 2013. május 23. 14:46
  „Nem csak kés, hanem egy húsvágó bárd is volt a nigériai gyilkos kezében amikor meglátta a kamerázó fazont, odalépett hozzá és elmondta, ami a cikkben is idézve van.
  A katonát az úttesten ütötték el az autóval, megálltak, kiszálltak és lemészárolták a szerencsétlen sebesültet.
  Ezek bármikor, bárhol, bárkire lecsaphatnak.”
 • 3. lukrecia 2013. május 23. 14:07
  „Az biztos elhibázott az Európai politikusok részéről ez a túlzott bevándorlás elősegítése. London hemzseg a külföldi nációktól, gyakorlatilag sok eredeti lakos már inkább elhagyja a várost és a környéken lakik inkább , mint a városban. Az asszimiláció sikertelen, hiszen minden nemzet a saját közösségükben él, onnan nem képesek megváltozni. India és Pakisztán volt lakói az elsődlegesek akik időzített bombaként robbanhatnak. Svédországban szintén zavarognak a külföldiek. Franciaországot már meg sem említik, hiszen ott ez már régóta napi téma.
  Németországban csak azért rózsás a helyzet mert mindenki dolgozik egyelőre (megy ez :)) ) , de a török bomba ott is ketyeg. Na és az orosz etnikum is egyre határozottabb állásponton van.
  Az is hiba amikor Kínába viszi a gyártást az összes autógyár, mert pár éven belül hatalmas csattanót fog jelenteni. Kína lekoppint mindent, és még nagyobb krízisbe dönti Európát.”
 • 2. 3évesférfi 2013. május 23. 13:34
  „1. LukSzkaivoker: Ja, csak ezek Angliában éltek, ott kapták a segélyt meg a kenyeret a szájukba.”
 • 1. LukSzkaivoker 2013. május 23. 10:02
  „Nehéz lehet összeszámolniuk, hogy melyik országból jöhetett a "terrorista", mert a britek az amerikai haverjaikkal karöltve csak az elmúlt évtizedben tucatnyi országot támadtak meg, és milliós nagyságrendű az áldozataik száma. Nem csodálkozok, hogy vissza akarnak vágni valahogy a maguk szerencsétlen módján.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tombol a tél Új-Zélandon - videóval0

Évtizedek óta nem látott mennyiségű hó esett Új-Zélandon. Bár a déli féltekén már beköszöntött a… Tovább olvasom