Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Kétharmados többséget szerzett a Liberális Demokrata Párt és jövőbeni koalíciós partnere Japánban

Kétharmados többséget szerzett a japán parlament alsóházában a konzervatív ellenzéki Liberális Demokrata Párt (LDP) és jövőbeni koalíciós partnere, az Új Komeitó a vasárnapi választásokon.
Az NHK televízió közlése szerint a két párt együtt legalább 321 helyet szerzett a 480 fős képviselőházban. Az LDP vezetői bejelentették, hogy koalíciót alakítanak az Új Komeitóval, habár a párt egyedül is abszolút többséget szerzett.

A kétharmados többséggel az LDP kiiktathatja a törvényhozási folyamatból a parlament felsőházát, amelyben az Új Komeitóval együtt is kisebbségben van. Ugyanakkor Isiba Sigeru, az LDP főtitkára közölte: "óvatosan fognak bánni" a kétharmaddal, azt csak "végső esetben" használják majd a felsőház megkerülésére, amelynek megosztottsága az elmúlt években több kormány dolgát is jelentősen megnehezítette a szigetországban.

A kormányzó balközép Japán Demokrata Párt (DPJ) megsemmisitő vereséget szenvedett, frakciójának létszáma nagyjából negyedére, 55 képviselőre csökkent. Emiatt Noda Josihiko kormányfő bejelentette, hogy lemond a pártelnöki posztról.

Elemzők szerint a választók ígéretei folyamatos megszegése miatt büntették a demokratákat, akik 2009-ben történelmi győzelmet arattak, de három éves kormányzásuk alatt botrányt botrányra halmoztak.

A harmadik legtöbb mandátumot a nemrég alakult Japán Restaurációs Párt nyerte el: a jelenleg parlamenten kívüli párt 51 fős frakcióval lesz jelen a képviselőházban. A magát harmadik erőnek nevező párt színeiben a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Isihara Sintaró korábbi tokiói kormányzó is bejutott a képviselőházba.

A liberális demokraták átütő sikere ellenére egyesek arra figyelmeztettek, hogy a japánok inkább a DPJ-ből való kiábrándultság miatt, "jobb híján" szavaztak az LDP-re, de nem bíznak őszintén a pártban. A választáson előzetes adatok szerint mindössze 59 százalékos volt a részvétel, amelyet szakértők a politikából való kiábrándultsággal magyaráztak.

Az 1955-ös megalakulása óta két rövidebb időszaktól eltekintve folyamatosan kormányon lévő LDP miniszterelnöke az az Abe Sindzó lesz, aki 2006-2007-ben egy évig már betöltötte a posztot. Akkor azonban csúfos véget ért kormányfősége, miután több botrányt és az LDP felsőházi választási vereségét követően lemondani kényszerült.

Az 58 éves Abe vasárnap esti beszédében "jelentős méretű" gazdaságélénkítő csomag benyújtását, a jegybank további agresszív monetáris lazításra sarkallását, valamint a jen árfolyamán gyengítését ígérte a recesszióban lévő japán gazdaság fellendítésére. Azt is elmondta, hogy a gazdasági helyzet fényében megfontolja az augusztusban az LDP támogatásával elfogadott áfaemelés érvénytelenítését is. Emellett az új kormány vélhetően visszavonja majd a nukleáris energia feladására vonatkozó stratégiát, amit a jelenlegi kabinet fogalmazott meg.

Elemzők szerint Abe retorikája alapján kemény csata várható a jegybank és a kormány között, miután Sirakava Maszaaki, a Nippon Ginkó elnöke - független közgazdászokhoz hasonlóan - korábban élesen bírálta az LDP terveit, és azt hangoztatta, hogy monetáris lépések és állami költekezés helyett strukturális reformokra van szükség.

A sokak által nacionalistának tartott Abe megfigyelők szerint a jegybank mellett Kínával is kesztyűs kézzel akar bánni. Habár közölte, hogy "nincs szándékában tovább rontani a japán-kínai kapcsolatokat", azt is leszögezte, hogy a Japán által ellenőrzött, de Kína által egyre vehemensebben magáénak követelt "Szenkaku-szigetek megkérdőjelezhetetlenül Japán államterületének részét képezik".

Egyértelművé tette azt is, hogy külpolitikájának fő célja az amerikai-japán szövetség erősítése lesz, amelyet szerinte a jelenleg kormányzó DPJ félrekezelt.

Abe korábban a védelmi költségvetés növelését és a hadsereg, az önvédelmi erő jogköreinek kiterjesztését is kilátásba helyzete, ám egyesek úgy vélik, hogy a pacifista Új Komeitó részvétele a kabinetben visszafoghatja az LDP harciasabb szárnyát.

A választás estéjén Abe azt is megerősítette, hogy nem tett le az alkotmány - többek között a háborút és hadsereg fenntartását tiltó kilencedik cikk - módosítására vonatkozó tervéről sem, amely felé legutóbbi miniszterelnöksége idején is lépéseket tett.

Az LDP átütő sikere egyesek szerint véget vethet a szigetország éppen Abe előző miniszterelnöksége alatt kezdődött belpolitikai instabilitásának, amelyet jól jellemez, hogy 2006 szeptembere óta eddig hat miniszterelnököt "fogyasztott el" a közel százharminc milliós Japán.

Ugyanakkor önmagában a kétharmad még nem jelent garanciát erre: 2009-ben a DPJ koalíciós kormánya is 320 képviselővel kezdte meg munkáját, a mostani választásokra azonban 230 főre fogyatkozott a demokrata frakció. Emellett Abe 2006-ban is kétharmados kormánytöbbséget vett át elődjétől, Koidzumi Dzsunicsirótól, mégis hamar kicsúszott a kezéből az irányítás.

Elemzők első helyzetértékeléseikben úgy vélték: az LDP elsöprő győzelmével stabilizálódhat a belpolitikai helyzet, de ehhez a pártnak tanulnia kell azokból a hibáiból, amelyek miatt három éve a választók fél évszázad után ajtót mutattak a liberális demokratáknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Monti döntésére vár Olaszország

A távozó olasz miniszterelnök, Mario Monti vasárnap sem közölte, hogy részt kíván-e venni a… Tovább olvasom