Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Kijev szerint törvénytelen választást rendeztek a szakadár régiókban

Donyeck megyében 3,2 millióan jogosultak szavazni, Luhanszk megyében pedig 1 millióan.
Önkényesen megrendezték vasárnap saját "parlamenti" választásukat a donyecki és a luhanszki oroszbarát szakadárok az ellenőrzésük alatti kelet-ukrajnai területeken. Petro Porosenko ukrán elnök leszögezte, hogy Kijev nem ismeri el legitimnek a választást, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) pedig büntetőjogi eljárást is kezdeményezett a szervezők ellen államcsíny gyanújával.

A biztonság szolgálat közlése szerint azért indítottak vizsgálati eljárást, mert a "népköztársaságiak" által rendezett választás sérti Ukrajna alkotmányát és jogszabályait, valamint az "államhatalom megszerzését célzó cselekedetekre utaló jeleket mutat".

A donycki és a luhanszki "népköztársaságok" jelenlegi vezetői új népi tanácsok (parlamentek) és azok elnökeinek megválasztására hívták szavazni az ellenőrzésük alatti térség lakosait.

A szakadárok már délben közölték, hogy várhatóan meghosszabbítják egyes szavazóhelyiségek nyitva tartását este tíz óráig.

Mindkét köztársaság választási bizottságai nap közben arról számoltak be, hogy rendbontások és különösebb atrocitások nélkül zajlanak a választások magas részvétellel. Roman Ljahin, a donyecki szakadár "népköztársaság" választási bizottságának elnöke közölte, néhány elszigetelt tűzharc történt a nap folyamán, amelyeket jelentékteleneknek nevezett.

Orosz médiajelentések szerint Luhanszk megyében 102 szavazókört nyitottak meg, köztük négy "mobil" szavazókört, valamint hármat Oroszországban, a kelet-ukrajnaiak számára létrehozott menekülttáborokban a belgorodi, a voronyezsi és a rosztovi területeken. A másik "népköztársaság", a donyecki területén az ottani választási bizottsági elnök elmondása szerint 350 szavazóhelyiség tartott nyitva.

Donyeck megyében 3,2 millióan jogosultak szavazni, Luhanszk megyében pedig 1 millióan.

Az EBESZ és más nemzetközi szervezetek nem küldtek megfigyelőket a Kijev által törvénytelennek minősített szakadár választásokra. Külföldi politikusok egy csoportja - köztük Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke - viszont a térségbe érkezett, hogy megfigyelje a választásokat.

A magyar politikus a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az általa meglátogatott donyecki és horlivkai szavazókörökben "az objektív nehézségek, a rendkívüli körülmények ellenére" magas színvonalú szervezettség mellett folyik a szavazás. Közölte, hogy nem tapasztalt választási szabálytalanságot. Bírálta ugyanakkor a kijevi vezetést, amely szavai akadályozta az Ukrajnán belül élő menekülteket abban, hogy a donyecki "népköztársaság" területére utazzanak és szavazzanak.

Egy másik nyilatkozatában, amelyet a Ria Novosztyi orosz hírportál közölt, Gyöngyösi azt mondta, hogy a szavazókörökben lehetett találkozni olyanokkal, akik a Kijev által ellenőrzött ukrán területekről érkeztek. Szavai szerint "sok választó elhagyta otthonát az ukrán rezsim kegyetlensége miatt", és jelenleg választókörükön, vagy még távolabb, a donyecki "népköztársaság" területén kívül élnek.

Petro Porosenko ukrán elnök leszögezte, hogy semmi köze a szabad véleménynyilvánításhoz annak az úgynevezett választásnak, amelyet az oroszbarát szeparatisták rendeztek az általuk megszállt területeken.

"Az a bohózat, amelyet harckocsik és gépkarabélyok árnyékában rendezett meg két terrorista szervezet a Donyec-medence egy részében, szörnyű esemény, amelynek semmi köze a szabad akarat valódi kinyilvánításhoz" - fogalmazott az elnök, leszögezve, hogy sem Ukrajna, sem a civilizált világ nem ismeri el ezt a "bohózatot".

Reményét fejezte ki, hogy Oroszország sem fogja végül legitimnek tekinteni a voksolást, mert az - mint mondta - súlyosan sérti a minszki jegyzőkönyv tartalmát, amely alatt ott áll Moszkva képviselőjének aláírása is.

Az államfő szavai szerint ugyanis a Minszkben aláírt jegyzőkönyv azt tartalmazza, hogy előrehozott helyhatósági választásokat kell rendezni a Donyec-medence egyes térségeiben, de azoknak teljes mértékben meg kell felelniük az ukrán törvényeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitákat váltott ki az új, ezerszobás török elnöki palota

A 350 millió dollárból épült palota nagyobb, mint a washingtoni Fehér Ház, a moszkvai Kreml vagy a… Tovább olvasom