Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Kiutasították a román nagykövetet Moldovából

Románia - 24 órán belüli távozásra szólította fel a moldovai külügyminisztérium a román nagykövetet szerdán, miután azzal vádolták meg Romániát, hogy szerepe volt az erőszakba torkolló keddi tüntetésekben.
A köztársaság, amely latin betűs írásával és elkülönülő, román nyelvével különlegességnek számított a néhai Szovjetunióban, Európa legszegényebb országa, ahol a legalacsonyabb az egy főre jutó jövedelem.

A területet 1812-ben osztották ketté, amikor az ottomán birodalom átadta Besszarábiát, a későbbi Moldova alapját, az orosz birodalomnak egy békeszerződés keretében. 1918 után az új orosz-szovjet hatalomról levált a térség és egyesült Romániával. A második világháború idején annektálta Sztálin. A Szovjetunió szétesése idején, 1991-ben lett Moldova független köztársaság.

Románia, amely 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, sajátos viszonyban van szomszédjával, ahol a kommunisták hétvégi választási győzelme, amely további éveket garantálna nekik a hatalomban, váltotta ki az erőszakot tüntetést, amely a parlament elfoglalásával és gyújtogatásokkal végződött. Az ország külföldi szakértői szerint sokat mondó, hogy kedden azt kiabálták a tüntetők, hogy "románok vagyunk!" és olyan táblákat emeltek fel, amelyeken a Moldovát is magában foglaló Nagy-Románia térképe volt látható.

Oazu Nantoi, a moldovai fővárosban, Chisinau-ban lévő politikatudományi kutatóintézet vezetője szerint a szegénység, a havi alig több mint 185 euró fölötti átlagjövedelem a düh oka. "Az emberek arra gondolnak, hogy ha ugyanazt a nyelvet beszélik, mint szomszédjaik, Romániában, akkor miért ne egyesülnének, de valójában a magas árak, a nyomor és a munkanélküliség foglalkoztatja őket."- mondja az igazgató.

Mihai Fusu, Moldova egyik legismertebb színházigazgatója szerint a fiataloknak elegük van abból, hogy "nincs esélyük a jobb életre, és elegük van abból a megaláztatásból is, hogy ők Európa nyomorultjai, amiért a kommunistákat teszik felelőssé. A térség szakértő egyetértenek abban, hogy az ukrajnai és a grúziai változásoktól eltérően a Nyugatot alig izgatja Moldova, amely az érdekek perifériájára szorult."A Nyugatnak, a jelek szerint, nem fontos, hogy drámai és előremutató változásokat serkentsen."- mondja Fjodor Lukjanov, a Global Affairs nevű orosz lap főszerkesztője.

Olvasóink írták

  • 3. floridaimagyar 2009. április 11. 06:44
    „Xene- nem, az a terseg nem jo tamaszpontnak, tul instabil az Ukran es Roman hatar kozott nem vezet sehova. Nem hiszem hogy USA-nak lenne ott valami celja a jovoben, de ott van a masik oreg jatekos - talan az oroszoknak kell majd a terseg, oket is meg kene kerdezni.”
  • 2. rozator 2009. április 10. 21:43
    „Hazamehetett nyaralni!”
  • 1. xene@freemail.hu 2009. április 08. 19:52
    „Ott nem akarnak az amcsik támaszpontot???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma gyerekeket aláztak meg rendőrök

Szlovákia - A maguk készítette videofelvétel buktatta le azokat a rendőröket, akik roma fiatalokat aláztak meg a szlovákiai Kassán. Tovább olvasom