Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Koalíciós vita alakult ki Romániában a verespataki beruházás miatt

Koalíciós vita alakult ki Romániában a kormányzó Szociálliberális Szövetségen (USL) belül a verespataki aranybánya-beruházás kapcsán. Crin Antonescu liberális párti politikus a beruházás ellen foglalt állást, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök viszont már nem ellenzi a bányanyitást.
Ponta egy televíziós műsorban kijelentette, hogy korábban, amikor ellenzékben voltak, nem ismerte a tervezett beruházás részleteit, és azért ellenezte azt, mert Traian Basescu támogatta. "Kezdetben a verespataki terv ellen voltam, (...) mert akkor Traian Basescu támogatta, és azt mondtam, hogy ha Basescu szorgalmazza, akkor biztosan rosszat jelent" - mondta Ponta, akit csütörtökön a Mediafax hírügynökség idézett. Ponta a 2012 májusa előtti időszakra utalt, amikor pártja, akárcsak az USL még ellenzékben volt.

A verespataki aranybánya azt követően került újból napirendre, hogy augusztus végén a kormány a parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet, amely a ciántechnológiás bányaberuházás elkezdéséhez szükséges intézkedéseket tartalmazza. Hétfőn Antonescu a tervezet ellen foglalt állást, majd Ponta is kijelentette, hogy ilyen körülmények között a törvényhozói testület el fogja utasítani a jogszabályt. De nem rejtette véka alá, hogy neheztel Antonescura, amiért már a parlamenti vita előtt állást foglalt a kérdésben.

Ponta azóta többször arra figyelmeztette a közvéleményt, hogy a román államnak 2 milliárd dollár kártérítést kell fizetnie, ha keresztbe tesz a beruházásnak. A hátrányok közé sorolta azt is, hogy Romániának 150 millió eurót kell fordítania a kommunizmus idején végzett verespataki aranykitermelés következtében keletkezett környezetszennyezés felszámolására, amit különben a kanadai beruházó vállal, ha megvalósíthatja a beruházást.

Ponta csütörtökön egy sajtótájékoztatót is tartott Verespatakról, és elmondta, hogy a kanadai beruházó által 1999-ben megkapott kitermelési licenc húsz évre szól, de ezt nem hozhatják nyilvánosságra, mert a szerződő felek - a román állam és a kanadai beruházó - vállalták, hogy annak tartalma titkos.

A sajtótájékoztatón részt vett Dan Sova infrastrukturális beruházásokért és külföldi befektetésekért felelős tárca nélküli miniszter, aki akárcsak Ponta, szociáldemokrata párti. A miniszter szerint azért szükséges tájékoztatni a közvéleményt a beruházás elutasításának negatív következményeiről, mert a kanadai beruházónak szerinte jó esélye van arra, hogy bíróságon pert nyerjen a román állammal szemben a kártérítés ügyében. Sova - aki maga is szenátor - kijelentette, hogy ő személyesen meg fogja szavazni a Verespatak-törvénytervezetet.

Crin Antonescu liberális pártelnök szintén csütörtökön egy interjúban kijelentette: a kormányfő nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy pártja és ő maga nagyon akarja a verespataki beruházást, de nem meri vállalni érte a felelősséget. Antonescu bírálta a miniszterelnököt, hogy a parlamentre hárítja a döntést. Azt is kifogásolta, hogy Ponta burkoltan a beruházás mellett érvel, miközben azt hangoztatja: képviselőként a tervezet ellen fog szavazni a parlamentben, miután a kormány fogadta el és terjesztette a parlament elé a törvénytervezetet.

A Verespatak-törvénytervezetről a román parlamentnek kell döntenie. Eddig a szenátus két illetékes szakbizottsága utasította el a jogszabályt, de voksolnia kell még a felsőház egészének, majd a képviselőház fog határozni ügydöntő jogkörrel a törvény, és egyben a beruházás sorsáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 busz ütközött Nagylaknál, 3 ember meghalt

A Spanyolországból érkező busz túl nagy sebességgel próbált bevenni egy éles kanyart, átsodródott a… Tovább olvasom