Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Korlátozzák a jogosítványok érvényességét

Németország - Hamarosan a németek is kénytelenek lesznek időről-időre megújítani gépjárművezetői engedélyüket: a berlini közlekedési minisztérium a megerősítette a Saarbrücker Zeitung értesülését, amely szerint a jogosítványok a jövőben 15 évre szóló érvényességgel bírnak.
A jelenlegi gyakorlat "örök időkre" szóló engedélyhez juttatja a gépkocsivezetői vizsgát sikerrel teljesítő német állampolgárokat. Ellentétben számos európai országgal, még időszakos orvosi felülvizsgálat (szemészet, EKG, stb.) sem szükséges a jogosítvány érvényességének rendszeres meghosszabbításához.

A változás oka egy 2006-ból származó EU-direktíva, amelyet legkésőbb 2011-ben Németországnak is alkalmaznia kell. Ez előírja, hogy az Európai Unió tagállamaiban egységes vezetői engedélyeket kell kibocsátani. Ezek egyrészt eleget kell, hogy tegyenek a legújabb biztonságtechnikai követelményeknek, másrészt - "viszonylag új keletű fénykép" révén - szavatolniuk kell a jogosítvány tulajdonosának felismerhetőségét.

Berlin ugyanakkor szembehelyezkedik Brüsszel azon elvárásával, hogy a vezetői engedély megújítása járjon együtt a tulajdonos orvosi felülvizsgálatával. "A jogosítvány megújítása ezután sem kapcsolódik orvosi vagy bármilyen más ellenőrzéshez" - sietett megnyugtatni a kedélyeket a közlekedési tárca.

Németországban az utóbbi években sokan aggódtak amiatt, hogy az uniós rendelkezés hatályba lépése maga után vonhatja az idősebb autóvezetők orvosi alkalmasságának ellenőrzését is. A jogszabály 7. cikke ugyanis a tagállamokra bízza, hogy a jogosítvány érvényességének meghosszabbítását a járművezetők "szellemi és fizikai képességeinek szintjével szembeni minimális követelmények teljesítésétől" tegyék függővé.

Számos EU-tagállamban már bevett gyakorlat a jogosítványok érvényességének időbeli korlátozása, illetve a megújítás orvosi vizsgálathoz kötése. Spanyolországban például a 45 évnél idősebb vezetők számára ötévente kötelező az orvosi felülvizsgálat. Ez Hollandiában is ötévente esedékes, de csak 70 éves kor fölött. Olaszországban kétévente látás- és reakcióidő-vizsgálaton kell átesniük a 65 évnél idősebb autóvezetőknek.

Olvasóink írták

 • 16. henriette.m 2010. augusztus 30. 10:45
  „Szia Rómeó, nálunk Ausztriában még nem reagáltak a hirre! Ha lesz is változás, akkor kb:15-20 évenként kell majd kicseréltetni, De 75 éves kor alatt semmi orvosi vizsgálat. És a jogositványt azonnal kiállitják. Vagyis nem kell rá heteket várni. Minden dokumentum azonnal kész van, nagyon ritkán kell 1 napot várni! A Hivatalban sem kell órákig várnod, ha elötte betelefonálsz és idöpontot kérsz.”
 • 15. zero 2010. augusztus 29. 18:34
  „Nagyon helyes”
 • 14. keiner 2010. augusztus 29. 18:20
  „Köszönöm CID, ez a sz/z nekem nem világos. de probálom. ;-) :respect:
  Igen, egyszer letesz egy vizsgát és mehet a sárga földig vele. Kivéve, aki teherkocsival megy havatalbol.
  Úgy is mindig igazolványt kell vinni. ez frissebb, ezt 10 év-kent cserelik.”
 • 13. CID 2010. augusztus 29. 18:04
  „keiner : egyébként, most hogy megy ez nálatok ? Egyszer levizsgázik valaki, aztán addig vezethet mindenféle kontroll nélkül, míg ki nem leheli a lelkét ?”
 • 12. CID 2010. augusztus 29. 18:02
  „keiner. vezetni, és nem veszetni :) Nem baszogatás, tudom nem magyar az anyanyelved, de ezen jót mosolyogtam.
  Persze, a csal elütötted a klaviatúrát akkor nem szóltam, mindenkivel megesik.

  Szóval, "csak " :)”
 • 11. CID 2010. augusztus 29. 18:01
  „keiner. vezetni, és nem veszetni :) Nem baszogatás, tudom nem magyar az anyanyelved, de ezen jót mosolyogtam.
  Persze, a csal elütötted a klaviatúrát akkor nem szóltam, mindenkivel megesik.”
 • 10. Ferrer 2010. augusztus 29. 17:46
  „Németeknél nem kell orvosi vizsgálat bizonyos időközönként? Ez mondjuk durva. Igaz, feleannyira se felelőtlenek, mint a magyarok.”
 • 9. keiner 2010. augusztus 29. 16:54
  „8. jozko, :-))) Amióta nálunk vannak70 éves politikusok, kinek egy szürke haj sincs, azóta elhiszem nekik, hogy mi 90 évesen tudjunk dolgozni és orvosi vizsga nélkül veszetni.
  Csak nem tudom elég lesz ehez hajat festeni. :-)))”
 • 8. jozko 2010. augusztus 29. 15:53
  „Hát igen!
  A német Kurt a látászavarával semmivel sem jobb a 65 éves angol "Szem"nél...”
 • 7. KolompárRómeó 2010. augusztus 29. 14:28
  „Annak idején le kellett cserélnem a jogsimat osztrákra, amikor kint dolgoztam. Az is örök élet és egy nap érvényességű. Remélem, ott marad a rendszer, mert ha a magyar valamiért ugrik, vaaaan máááásiiiik :D”
 • 6. keiner 2010. augusztus 29. 12:48
  „5.lila, a targoncásjogosítványt nálunk is legalább egyszer egy évbe, legritkább 4-5 évenként vizsgálni. Ez már azért, mert ha valaki alkoholista, az nem veszethet. Túl drága lesz egy cégnek esetleg. De nálunk a cégek físzetik a jogsit, kivéve ha valaki paraszt és van neki olyan gép.
  http://www.wer-weiss-was.de/theme176/article2265545.html
  Munkagépeknél minden más, teherkocsinál is.”
 • 5. lila 2010. augusztus 29. 12:08
  „Magyarországon miért kell a targoncásjogosítványhoz újra vizsgázni, annak akinek már van Targoncásjogsija? Valamikor a Vízügyi- és Közlekedési Minisztérium engedélyével egy debreceni cég állította ki. Most új OKJ-s bozonyítványokat állít ki ugyanaz a cég, de újravizsgáztatja a régi targoncásokat nem kis pénzért.Az új bizonyítvány nem fér el zsebben, legfeljebb hátizsákban, és nem lehet belepecsételni a rendszeres orvosi engedélyeket.Az orvosi engedéyhez egy külön lapot adnak, amelybe max. 2 db pecsét helye van, ami azt jelenti, hogy 2 évente újat kell majd kiállítani!
  Ez olyan, mintha az összes B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezőnek is újra kellene vizsgázni, ha kicserélik a jogsiját!”
 • 4. deszkás 2010. augusztus 29. 11:42
  „KEINER! Jól tudod az EU előtt is volt kötelező orvosi vizsgálat. Sok dologban szigorúbbak voltak az előirásaink mint a jelenlegi "szabványok", minősitések. Az "ajánlott" EU-s direktivákat nálunk általában kötelezőként tüntetik fel. Például kb annyi német rendszámos autót látok mint magyart amelyiknek(tudtommal ideiglenes ) piros ill. sárga előjelzése van.És évekig járnak vele mert nálunk a német még mindig az a nagy német akinek a hátsóját se merjük...”
 • 3. keiner 2010. augusztus 29. 10:34
  „2. deszká, tudom, ez itt is divat. :-( Csak a nagy koncerneknél még valahogy müködik.
  Ilyenkor segélyt kell kérni nálunk, ami peddig nem elég semminek.
  Az orvosi vizsga nem köteleszö senkinek EU szerint, csak "ajánlott". Úgy tudom, nálatok EU elött is volt. Sorry ha tévedem.”
 • 2. deszkás 2010. augusztus 29. 09:52
  „Nekik nem kötelező? Csak minket csesztetnek okkal ok nélkül.Hát igen a" vezérállam"-ban nem borzolták a kedélyeket görbe uborkával, ETEDETISÉGVIZSGÁLATTAL amit (a többik között) nekik köszönhetünk. Gratulálok e sikeres megkülönböztetéshez.KEINER! Nálunk előfordulhat hogy nem csak vasárnap hanem hetekig vagy akár HÓNAPOKIG is ingyen dolgozol mert fizetést NEM kapsz!”
 • 1. keiner 2010. augusztus 29. 08:45
  „Vársárnapon dolgozom nektek, ingyen.
  Hélytelen, hogy 2011töl megy, hanem 2013tol alkamaznak.
  Mindenkinek, aki ezután csinálja, annak 15 év után hosszabítani kell.
  Aki elötte csinálta, annak 2033ig marad idö a jógosítványokat cserelni.
  http://auto.t-online.de/fuehrerschein-ab-2013-nur-noch-15-jahre-gueltig/id_42651090/index

  Az okot, hogy nem lesz orvosi vizsgálat szerintem ebbe lehet, hogy nálunk nagyon magas a nyugdijkor (67 év) és így úgy tesznek, mint ha mindenki addig tök egészséges.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszalépett a kijelölt dél-koreai miniszterelnök

Dél-Korea - Az ellenzék nyomására bejelentette visszalépését a kijelölt dél-koreai miniszterelnök… Tovább olvasom