Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Közel-Kelet-szakértő: Líbia a polgárháború küszöbén áll

Líbia a polgárháború küszöbén áll: sem a felkelők, sem a Moammer Kadhafi elnökhöz hű erők nem képesek a másikat egyértelműen legyőzni - adott friss helyzetértékelést az észak-afrikai országról csütörtökön Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő.
A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének vezetője elmondta, az ország keleti felén és Tripoli környékén egymást követik a támadások, és a helyzet nagy valószínűséggel tovább éleződik. A keleti országrész egy területét ellenőrzésük alatt tartó felkelők közölték, hogy új embereket toboroznak a küzdelemhez, Kadhafi pedig az általános értékelés szerint nem fog meghátrálni, önszántából nem hajlandó sem külföldre távozni, sem lemondani a hatalomról.

"Egy keményebb polgárháborús helyzet is kialakulhat" - mondta az egyetemi professzor.

A fegyveres erők szerepéről szólva kifejtette: Líbia esetében nem lehet az egyiptomihoz hasonló hadseregről beszélni, különböző fegyveres milíciák működnek az országban, amelyek közül többet Kadhafi fiai irányítanak. Kadhafi több évtizedes uralma alatt nemcsak az ellenzéki megmozdulásokat fojtotta el, hanem arra is ügyelt, hogy nagyobb formátumú vezető személyiség - akár a hadseregben - ne maradhasson hosszú ideig a posztján. Világossá tette, Líbiában emiatt nincs értelme arról beszélni, hogy a hadsereg megvédi Kadhafit vagy átáll a felkelők oldalára. Hasonlóképpen egy egyiptomi mintájú katonai puccs sem várható.

Rostoványi Zsolt szerint Líbiában most a fő kérdés az, hogy Kadhafi hatalmon marad-e, a felkelők alapkövetelése ugyanis az, hogy távozzon. A fegyveres harcok a szakértő szerint mindaddig folytatódnak, amíg Kadhafi valamilyen módon távozik posztjáról, vagy pedig a Kadhafihoz hű erők kerekednek felül. A Közel-Kelet-szakértő megjegyezte: a helyzetet bonyolítja, hogy már elég jelentős a Kadhafi-ellenes nemzetközi nyomás. Hatalmon maradása ellen foglalt állást az Egyesült Államok és a vezető nyugati országok többsége, ráadásul a Nemzetközi Büntetőbíróság komoly szankciókat fontolgat a líbiai vezetővel szemben. Így abban az esetben, ha Kadhafi erői kerülnének fölénybe, nem zárható ki egy nyugati fegyveres beavatkozás, feltehetően az Egyesült Államok vezetésével. Utalt rá, hogy a líbiai ellenzék több tagja kért már fegyveres segítséget a Nyugattól, és hozzátette, nem véletlen, hogy Líbia környékén már mozgósították az amerikai egységeket.

Rostoványi Zsolt egyetért azzal a véleménnyel, hogy Kadhafinak - bár átmeneti sikereket érhet el a felkelőkkel szemben - inkább rövidebb, mint hosszabb időn belül távoznia kell a hatalomból. Az a legvalószínűbb, hogy Kadhafi valamilyen módon meghal, ugyanis nem akarja átadni a hatalmat, és csak fegyveres erővel lehet elvenni tőle - tette hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bombázások Líbiában

Ismét bombázták csütörtökön a líbiai légierő harci repülőgépei Adzsdabíja és Brega városát, a keleti… Tovább olvasom