Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Lemondott Obama környezetvédelmi tanácsadója

Egyesült Államok - Lemondott Barack Obama amerikai elnök környezetvédelmi tanácsadója, akiről kiderült, hogy korábban egy olyan csoporthoz kötődött, amely amerikai összeesküvés-elméletet szőtt a 2001. szeptember 11-i terrortámadás köré.
Van Jones - akinek a lemondásáról vasárnap számolt be a Fehér Ház - 2004-ben aláírt egy petíciót, amelynek készítői kongresszusi meghallgatást és vizsgálatokat követeltek a terrorcselekmények ügyében; azt sugallták, hogy a Bush-kormány vezető tisztviselői szándékosan engedték az Amerika elleni merényletek végrehajtását.

Az ellenzéki republikánusok össztüzet zúdítottak a tanácsadóra, akiről egy olyan videofelvétel is napvilágra került, amelyen becsmérlő hangon nyilatkozott a republikánusokról.

Van Jones - aki március óta dolgozott az Obama-kormányban, azelőtt ismert jogvédő volt Kaliforniában - az utóbbi napokban bocsánatot kért egykori szavai miatt és azért is, mert aláírta a szóban forgó petíciót. Közölte, hogy nem ért egyet az abban foglaltakkal, azok nem tükrözik és soha nem is tükrözték nézeteit. Republikánus politikusok ennek ellenére lemondását követelték. Mike Pence indianai kongresszusi képviselő például kijelentette: egy ilyen szélsőséges nézeteket valló és közönségesen nyilatkozó tisztviselőnek nincs helye az amerikai kormányban és a közügyek vitájában.

Lemondó nyilatkozatában a tanácsadó úgy fogalmazott, nem akar hátráltató tényező lenni az Obama-kormány számára az egészségügy és a klímavédelem terén folytatott "történelmi küzdelemben". Azt írta, bár sok telefonhívást kapott, hogy maradjon a helyén és folytassa munkáját, nem tudná jó lelkiismerettel azt kérni kollégáitól, hogy értékes idejüket az ő múltjának védelmével vagy magyarázatával töltsék. Meggyőződése szerint a reformok ellenzői indítottak ellene gyalázatos rágalomhadjáratot, akik nem riadnak vissza a hazugságoktól és torzításoktól, hogy eltereljék a figyelmet és megosszák a közvéleményt.

Obama számára különösen rossz pillanatban jött a tanácsadó körüli botrány és a lemondás, hiszen éppen kétpárti támogatást igyekszik szerezni átfogó egészségügyi reformtervéhez, szerdán ez ügyben beszédet mond a kongresszus két házának összevont ülésén.

Olvasóink írták

 • 4. floridaimagyar 2009. szeptember 09. 00:42
  „Kedves baratom - USA-ban csakugy mint tinalatok nem esz es intelligencia alapjan valasztnk embereket a hivatalba. A Japan elnok feleseget is elvittek az UFO-t es konyvet is irt rola, es meg van egy jo par fura politikus a vilagon .... Szoval megesik...”
 • 3. KolomparBeyonce 2009. szeptember 08. 15:42
  „moderalva durva off”
 • 2. KolomparBeyonce 2009. szeptember 08. 12:17
  „moderálva durva”
 • 1. KolomparBeyonce 2009. szeptember 07. 23:44
  „moderálva off”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsüllyedt komp: halottak és több tucatnyi eltűnt

Fülöp-szigetek - Elsüllyedt vasárnap hajnalban egy komp a Fülöp-szigetek déli részén; a fedélzetén… Tovább olvasom