Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Líbia neheztel az amerikai gúnyolódás miatt

Líbia figyelmeztette az Egyesült Államokat szerdán, hogy a kétoldalú kapcsolatok láthatják kárát annak, ha Washington nem kér bocsánatot a Moammer Kadhafit ért gúnyos megjegyzés miatt.
A líbiai külügyminisztériumba kérették az amerikai nagykövetet és közölték vele, hogy a bocsánatkérés elmaradása "negatívan befolyásolhatja a két ország közötti gazdasági és politikai kapcsolatokat".

Tripoli rossz néven vette, hogy az amerikai külügyi államtitkár, Philip J. Crowley egy február 26-i sajtótájékoztatón nem vette komolyan a líbiai elnök Svájc elleni dzsihádra, szent háborúra történt felszólítását.

Crowley párhuzamot vont Kadhafinak a fenyegetést tartalmazó beszéde és egy korábbi, tavaly szeptemberben az ENSZ közgyűlésén elhangzott másfélórás felszólalása között. "Az egyik legemlékezetesebb ENSZ-ülés volt - csak úgy ömlöttek a szavak, repdestek a papírok - nem föltétlenül dús értelemmel..." - gúnyolódott Kadhafin az amerikai politikus.

Líbia és Svájc között másfél éve robbant ki a diplomáciai háború, amikor Genfben inzultus érte az elnök fiát és ezt Tripoli különböző szankciókkal próbálta megtorolni.

Azt követően, hogy az Egyesült Államok és Líbia az elmúlt években rendezte kapcsolatait, az arab ország kikerült a nyugati elszigeteltségből. A kereskedelmi kapcsolatok élénk fejlődésnek indultak, több amerikai energiaóriás, mint az Exxon Mobil vagy az Occidental jelentős összegeket fektetett be Líbia olajiparába.

A múlt hónapban - hosszú évek óta az első - hivatalos amerikai kereskedelmi delegáció érkezett Tripoliba, hogy ezzel is nyomatékot adjon a javuló kapcsolatoknak.

Olvasóink írták

  • 2. varadipal 2010. március 04. 12:33
    „Egér beszól elefántnak: Hallod hogy dübörgünk? Az meg visszaszól: hát még ha egyszerre lépnénk.”
  • 1. floridaimagyar 2010. március 04. 05:40
    „Pont Libiatol tartunk :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vészesen apad a Mekong-folyó vízszintje

A délkelet-ázsiai területeket sújtó szárazság miatt az elmúlt húsz évben most a legalacsonyabb a… Tovább olvasom