Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 16°C | 29°C Még több cikk.

Londonban nyugalom volt, másutt súlyosbodtak a zavargások

Szerdára virradóra nyugodtan telt az éjjel Londonban, a vidéki nagyvárosokban azonban a korábbinál komolyabbak voltak a zavargások.

A fosztogatók összecsaptak a rendőrökkel Manchesterben, Birminghamben, Salfordban, Liverpoolban és Nottinghamben is. Manchesterben és Salfordban fiatalok százai boltokat fosztottak ki és autókat gyújtottak fel. Birminghamben, Wolverhamptonban és West Bromwichban ugyancsak gépkocsikat gyújtottak fel. Nottinghamben a randalírozók megtámadtak egy rendőrőrsöt.

Birminghamben a rendőrség gyilkosság miatt nyomoz, miután egy ember az éjjel halálra gázolt három gyalogost, majd elhajtott. Hajnalban megtalálták a gépkocsit, amellyel elütötték az áldozatokat - három muszlim férfit -, és letartóztatták a gázolás gyanúsítottját. Még nem tudni, hogy az eset összefüggésben áll-e a zavargásokkal. .

Londonban ugyanakkor viszonylagos nyugalomban telt az éjjel, miután 16 ezer rendőrt vezényeltek a főváros utcáira. A kormány közlése szerint addig maradnak ennyien az utcákon, "amíg szükséges". Közben Skócia 250 rendőrt küld Angliába erősítésként.

A fővárosban már eléri a 800-at az őrizetbe vettek száma. Londonban három bíróság egész éjjel nyitva áll, hogy eljárjon azoknak az ügyében, akiket az elmúlt napokban vettek őrizetbe. Két embert már el is ítéltek, egyiküket 10, a másikat 16 hét börtönre.

David Cameron miniszterelnök szerda délelőtt ismét egyeztetett a belügyminiszterrel és rendőrségi vezetőkkel, majd a sajtó képviselői előtt kijelentette: "képről képre" mindenkit azonosítanak, aki részt vett az elmúlt napok zavargásaiban, és őrizetbe veszik őket. A rendőrség minden támogatást megkap, amire szüksége van, és saját belátása szerint válogathatja meg az eszközeit, így ha kell, akár vízágyúkat is bevethetnek a fosztogatók ellen - mondta.

A rendőrségre fordított kiadásokkal kapcsolatban megjegyezte: semmi olyat nem tesznek, ami miatt csökkenhetne az utcán lévő rendőrök száma.

Boris Johnson londoni polgármester viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad csökkenteni a rendőrségre fordított kiadásokat, amint azt az elmúlt napok történései is bizonyították. Mint vélekedett, határozott fellépésre van szükség a rend helyreállításához. Meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy a rendőrség elláthassa a feladatát - emelte ki.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője úgy nyilatkozott, nincs mentség a zavargásokra. A kormánynak minél gyorsabban segítséget kell nyújtania a zavargások által sújtott közösségeknek - fogalmazott, hozzátéve: el kell érniük, hogy az érintett embereknek és vállalatoknak ne kelljen sokáig várniuk arra, hogy a biztosítók megtérítsék a kárukat.

Becslések szerint a zavargások okozta károk a 100 millió fontot is elérhetik.

A The Guardian a gazdasági válság, a lehallgatási botrány és a zavargások kapcsán 2011-ről kijelentette: ez az az év, amikor "rájöttünk, hogy a vezetőink nem tudnak megvédeni minket". Ennek fényében ironikus, hogy az év az arab tavasz biztató eseményeivel indult - idézi fel Jonathan Freedland írásában, majd hozzáteszi: úgy tűnik, időközben a már működő demokráciák "berozsdásodtak".

A Daily Mail kommentárja szerint a 16 ezer rendőrt túl későn rendelték ki a londoni utcákra. A zavargások és a gazdasági nehézségek próbára teszik a kormánykoalíciót - írta a lap hírmagyarázója. Fogalmazása szerint "őrültség több pénzt költeni nemzetközi segélyezésre, miközben csökkentenék a rendőrségre fordított kiadásokat", hagyva, hogy a fosztogatók azt higgyék, következmények nélkül tombolhatnak az utcákon.

Csütörtökön rendkívüli ülést tart a parlament a zavargások miatt.
Korábban:

Manchesterben éjszaka több száz fiatal folytatta a randalírozást a város központjában: palackokat és köveket hajigáltak a rendőrökre, gyújtogattak és fosztogatták a boltokat. Megtámadták a BBC fotoriporterét. Garry Shewan manchesteri helyettes rendőrparancsnok példátlan méretű rendbontásról beszélt, amelyre szerinte semmi indokuk nem volt a randalírozó fiataloknak. A rendőrség mintegy ötven embert vett őrizetbe.

Nottinghamban 30-40 fiatal gyújtópalackokat hajigált egy rendőrőrsre, de senkinek sem esett baja. Felgyújtottak egy iskolát és egy rendőrőrs előtt parkoló gépkocsit is. A közép-angliai városban 90 embert vettek őrizetbe.

Manchester és Nottingam városát eddig jóformán elkerülte a több brit nagyvárosra kiterjedt erőszakhullám. Az éjszaka folyamán újabb településekre csaptak át a lázongások: rendbontásokról érkeztek hírek Wolferhamptonból és West Bromwichból is, ahol gépkocsikat gyújtottak fel és boltokat fosztottak ki a feldühödött faitalok.

Folytatódtak a zavargások Londonban, Manchesterben, és Birminghamben. Fotó: MTI (galéria)

Liverpoolban a randalírozók két tűzoltóautót, és egy tűzoltótiszt gépkocsiját is lángba borították, boltokat rongáltak és raboltak ki. Kisebb zavargásokról érkeztek hírek Birminghamből, Leicesterből, Milton Keynes városából, illetve Gloucesterből is.

A nagy-britanniai zavargások London Tottenham városrészében kezdődtek szombaton este egy 29 éves helyi férfi halála miatt, akit rendőrök lőttek le, mert állítólag tüzet nyitott rájuk. Londonban egy halálos áldozata volt a zavargásoknak.

Stephen Lennon, a szélsőjobboldali Angol Védelmi Liga nevű csoport vezetője közölte, hogy a mozgalom tagjai kivonulnak a brit városok utcáira, s megpróbálják jobb belátásra bírni a rendzavarókat. Lennon szerint a csoport egyes tagjai hajlandóak járőrözést is vállalni, hogy eltántorítsák a randalírozókat.

"Véget vetünk a lázongásoknak. A rendőrség nyilvánvalóan erre nem képes" - mondta Lennon.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tucatnyi civilt lőttek le Szíriában

A rendszerellenes tüntetések leverésére bevetett katonák megtámadtak szerdán egy lakónegyedet a szíriai Homszban, és megöltek 11 embert. Tovább olvasom