Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Martonyi: nem lesz közvetlen EU-részvétel katonai műveletekben

Brüsszel - Nem lesz közvetlen EU-részvétel katonai műveletekben Líbiát illetően - mondta Martonyi János külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
Az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve a magyar diplomácia irányítója az MTI-nek elmondta: válságkezelési koncepciótervezet készült, amit a miniszterek megvitatnak. Ennek - tette hozzá - két eleme van: a humanitárius segítségnyújtás, valamint a fegyverembargó betartásának tengeri ellenőrzése.

"Az biztos, hogy az EU közvetlenül katonai műveletekben részt venni nem fog. De a tengeri ellenőrzésben, ha ezt a tagállamok úgy ítélik meg, részt tud venni" - mondta.

Martonyi reményének adott hangot, hogy a folyamatban levő katonai akció sikeres lesz. Megerősítette, hogy Magyarország ezt az akciót "politikailag teljes mértékben támogatja".


Az EU soros elnökségét ellátó Magyarország
külügyminisztere - aki hétfő délután elnököl az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljáró miniszterek ülésén - együtt reggelizett Herman Van Rompuy-jel, az uniós állam-, illetve kormányfők testületének, az Európai Tanácsnak az elnökével. Erről előzetesen azt mondta az MTI-nek, hogy megvitatják, hogyan tudják a legsikeresebben előkészíteni a csütörtök-pénteki EU-csúcstalálkozót. Az általános ügyek tanácsának a legfontosabb feladata az, hogy amennyire lehetséges, véglegesítse az Európai Tanács által majd elfogadandó következtetések szövegét.

"Ezeket kell Herman Van Rompuy-jel áttekintenem, különös tekintettel a gazdasági csomagra, ami most úgy tűnik, hogy körvonalazódik, és szinte minden elemében jelentős előrehaladás történt" - közölte Martonyi János.

Elmondta, hogy azok a kérdések, amelyek kifejezetten a magyar elnökség felelősségi körébe tartoznak, lényegében már rendezettek, legalábbis a miniszterek szintjén. A "gazdasági kormányzás" érdekében elfogadandó hat jogszabályra nézve létrejött az általános megközelítés, a tagállamok költségvetési terveinek előzetes uniós véleményezését jelentő "európai szemeszter" pedig megfelelő ütemben halad előre. Még egy-két kérdést kell tisztázni a pénzügyi stabilitást szolgáló Európai Stabilitási Mechanizmus és az ideiglenes mentőmechanizmus kapcsán - tette hozzá.

A magyar külügyminiszter szerint "össze fog állni az átfogó válasz a jelenlegi gazdasági helyzetre, és ha ez megtörténik, talán mondhatjuk azt is, hogy megindultunk azon az úton, ami a válságból kivezet". Elismerte, hogy "vannak még kockázatok", de úgy vélekedett, hogy "egy sikeres mai nap és egy sikeres csütörtök-péntek nagyon lényegesen fogja befolyásolni az európai integráció - és általában véve az európai gazdaság - jövőjét".

Olvasóink írták

 • 3. saturnus 2011. március 21. 11:35
  „A legutóbbi EU Líbiai csúcsáról mellőzték orbán viktort mint az EU soros elnökét ugyanis nem kívánatos személy a nagy ívű politikusok között. Martonyi össze vissza dumál amikor pár hete schmitt pál tetszelgett kadhafinál most meg azt mondják el kell taposni . Ugyan már mit akarnak ezek lázár is a kisemmizett elmult huszon egyév veszteseit semminek és senkiknek tart.Micsoda gőg! Ő egy percig sem dolgozott felfele nya..t lefele taposott.Egész világ és az EU a jelenlegi poilitikai vezetést nullára írta.”
 • 2. dodó 2011. március 21. 10:57
  „(Martonyi)" Megerősítette, hogy Magyarország ezt az akciót "politikailag teljes mértékben támogatja".

  22 évvel ezelőtt, vagy akár ma is amennyiben nem történik meg az ún "rendszerváltás", ugyanez a Martonyi minden fórumon mint az MSZMP vezető politikusa harcosan, habzó szájjal ítélné el az imperialisták agresszióját és kiállna a megtámadott líbiai nép mellett. Talán még mint szt tiszt is szervezkedne.”
 • 1. jozko 2011. március 21. 10:40
  „Elég nagy blama lehet okoskodni és fontoskodni ott, ahol szemmel láthatóan a kutya sem figyel a magyar külügyminiszterre...

  "Nem lesz közvetlen EU részvétel katonai ügyekben...."
  Ja, a brit vadászbombázók csak turisztikai repülőgyakorlatokat tartanak Líbia fölött...

  Lehet, hogy valami olyasmit akart mondani a Miniszter Úr , nem veszünk részt szárazföldi beavatkozásban?
  Suszter, maradj a kaptafánál!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bányarobbanás Pakisztánban, legalább két tucat halott

Legalább két tucat halottja van egy délnyugat-pakisztáni szénbányában történt metángázrobbanásnak, s… Tovább olvasom